๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 15 Haziran 2012, 19:32:27



Konu Başlığı: İnsan Kendi Akıbetinin Hazırlayıcısıdır
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 15 Haziran 2012, 19:32:27
7- İnsan, Kendi Akıbetinin Hazırlayıcısıdır

Kendi sonunun kesbedicisi bizzat insandır.

Allah'ın Rasulü aracılığıyla insanlara vahyettiği Sırat-ı Mustakim'e tabi olarak diğer yara-tıklarca bilinmeyen yüceliklere erişebilir; ya­hut bu yolu reddedip şeytanı veya kendi neva­sını izleyerek alçalmışhğm derinliklerine dü­şebilir. Kazanacağı karşılık kendi davranışla­rına bağlı olarak belirlenmiştir; ne bir fazla, ne de bir eksik. Bununla beraber, doğru yolda olanlara Allah kendi lütfuyla kazandığını faz­lasıyla verebilir. Fakat kişi, genel bir kural olarak, ancak yaptıklarının karşılığına ulaşabi­lir; yaklaşım ve usulünün doğruluğuna bağlı olmak üzere, sarfedilen çaba ne kadar fazla ise kazanılan mükafat da o kadar büyük ve yücedir. "Ve doğrusu insan için kendi (emek ve ) çabasından başkası yoktur." (53: 39).

Bu ayet-i kerimeden üç kural istinbat edilebi­lir. İlki; kişinin kazandığının kendi davranış­larının karşılığı olacağıdır, ikincisi, bir şahsın çalışmasının meyvelerini bir başkasının, çaba­da pay sahibi olmadığı müddetçe, alamayaca­ğıdır. Üçüncü kural ise, emek ve çaba sarfet-meden kişinin bir şey kazanamayacağıdır. Bu kurallar bazılarının iddia ettiği gibi miras hu­kuku, sadaka ve kişinin amellerinin mükafatı­nı başka birine ithafı (isal-i sevab) hususlarını kabul eden İslam'ın genel öğretisiyle çelişkili değildir. Kurban, hacc, hayır gibi amellerinin sevabını kişinin Allah'a yapılan dua ve niyaz ile bir başkasına iletebileceği Rasulullah'ın uygulamaları vasıtasıyla açıkça ortaya kon­muştur. (Buhari, Müslim, Müsned-i Ahmed, Ebu Davud, Nesei, İbn-i Mace, vd.). Kişinin güzel amellerinin sevabını dua yoluyla başka­larına iletebilmesi mümkünken, çirkin hare­ketlerinin günahını başkalarına ulaştırması ka­bil değildir.

Kur'an-ı Kerim'den aktarılacak olan ayetler konumuzu daha da aydınlatacaktır. "Kim bir kötülük yaparsa onunla ceza görür... Erkek ol­sun, kadın olsun mümin olarak kim de salih bir amelde bulunursa, işte onlar, cennete gire­cektir. Ve onlar, bir çekirdeğin sırtındaki to­murcuk kadar bile haksızlığa uğratılmayac ak­lardır." (4: 123-124). "Kim bir iyilikle gelirse, artık kendisine ondan daha hayırlısı vardır ve onlar, o günün korkusuna karşı güvenlik için­dedirler. Kim de bir kötülükle gelirse, artık onlar da ateşe yüzükoyun atılır (ve onlara:)

'Yaptıklarınızdan başkasıyla mı mukabele edi­yorsunuz' (denir)." (27: 89-90). "İşte bugün, hiç kimseye (hiç) bir şeyle zulmedilmez ve siz de yapmakta olduklarınızdan başkasıyla karşı­lık görmezsiniz." (36: 54).