> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > İnfâkı Teşvik
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İnfâkı Teşvik  (Okunma Sayısı 1377 defa)
21 Haziran 2012, 06:08:00
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 21 Haziran 2012, 06:08:00 »



İnfâkı Teşvik

Her şeyden önce, insanlar artan servetlerini fa­kirlere vermekle emrolunmuşlardır. Daha son­ra, ekonomik sistemin sağlam bir temelde sar­sılmaz bir şekilde durabilmesi için servetlerini kamu menfaati uğruna cömertçe sarfetmelerinin önemi vurgulanmıştır. Eğer herhangi bir toplumda zenginler infak etmek yerine servet istiflemeye başlarlarsa, sefalet çok çabuk yayı­lır, servet eşitsizlikleri artar ve servet birkaç el­de toplanır; bu da geniş kitlelerin alım gücünü azaltır ve ekonomik sistemi çökertir.

İslam, insanları, servetlerini toplum hizmetinde harcamaya teşvik için aşağıdaki adımlan atar:

a- Allah Salih Ameli Emreder: Allah, kulla­rına yetenek ve kudretleri oranında bütün yara­tıklara İyİ davranmalarını ve karşılığım yalnız­ca kendinden beklemelerini ister. Kur'an-ı Ke­rim bütün Müslümanların iyiyi işlemelerini şu sözlerle gerekli kılmaktadır: "Allah'ın sana yap­tığı iyilik gibi, sen de iyilik yap." (28:77). Ve yine Nahl suresinde şu ayet vardır: "Allah şüphe­siz adaleti, iyilik yapmayı emreder." (16: 90).

Bu ayetler iyiliğin değişik derecelerini kapsam­lı olarak ele alır. İyiliğin en düşük derecesi adi olarak isimlendirilir. Buna, iyiliğe karşı iyilik yapmak da denebilir. Ancak bu derece, sadece adaleti ihtiva etmekle kalmaz, bütün vazife ve yükümlülüklerin yerine getirilmesini de kapsar. Çünkü bunlar az-çok iyiliğe karşı iyilik yapmak demektir. İyiliğin daha yüksek derecesi ihsan­dır. Bu, insanın hiçbir karşılık görmeksizin iyi­lik yapmasıdır.

İyiliğin en üst mertebesi ise insanın fıtratının iyiliğe meyilli olmasıdır, Öyle ki İyilik yapmak için bir gayret sarfetmek zorunda değildir; her­kese sıradan bir insanın kendi yakınlarına yapa­cağı şekilde iyilik yapar. Hakikatte o bütün top­lumu kendi akrabası olarak görür.

Bu, İslam'ın mensuplarının zihnine nakış ettiği bir ruhtur. Böylece Müslümanlar sadece Allah Rızası için ve hiçbir karşılık beklemeksizin iyi­lik yaparlar.

Yine Bakara suresinde, müminlere servetlerini infak etmeleri şu ayetle emredilmiştir: "Ey ina­nanlar! Alış-verişin, dostluğun, şefaatin olma­yacağı günün gelmesinden önce sizi rızıklandırdığımızdan hayra sarfedin." (2:254). Bura­daki "enfigû" (sarftâin) kelimesi, sadaka olarak verin, veya iyi işlerde kullanın, fakat istifleme­yin anlamına gelmektedir. İslam'da iyi işler, komşu veya yabancı, ihtiyaç içindeki herhangi bir kişinin iyiliğini sağlayan herşeyi ihtiva eder. Toplumun ve hatta Allah'ın kendisine nimet vermiş olduğu kişinin iyiliğini sağlayan şeyler de iyi işlerdendir. Fakat iyilik hakikaten yerinde olmak; içine kibir, yanlış, iptilalar, aylaklığın teşviki ve insanları birbirine düşürmek gibi ba­yağı motifler karışmamalıdır. (A. Yusuf A1İ, The Meaning of the Rustrious Quran, sh. 102).

Birkaç ayet sonra aynı kelime şu sözlerle tekrar­lanmıştır: "Ey inananlar! Kazandıklarınızın te­mizlerinden ve size yerden çıkardıklarımızdan sarfedin; iğrenmeden alamıyacağmız pis şeyle­ri vermeye kalkmayın. Allah'ın müstağni ve övülmeye layık olduğunu bilin." (2: 67).

Bu ayetlerde sadaka verilirken en iyiyi verme­nin önemi üzerinde durulmuştur. Çünkü, bu, in­sanın gelişmesi ve selameti için bir araç olarak kabul edilmektedir. Burada milletlerin yükseliş ve düşüşlerinin bağlı bulunduğu "tabiat kanu­nuna bir atıf vardır; serveti rahatlıkla ve bolca infak eden topluluğun selamete ereceğini ve ilelebed yaşayacağım; infakda cimrilik edenlerin ise hür bir millet olarak var olmasının mümkün olmayacağını göstermektedir.

Müslümanlara, adaleti tesis etmek ve ayakta tutmak İçin gönderildiklerinden dolayı Allah rı­zası için ve dünyada adalet ilkesini ayakta tut­mayı mümkün kılacak olan ekonomik sistemle­rini sürdürüp korumak için infak etmenin de kendi üzerlerine düştüğü söylenmektedir. Bu, mesela Bakara suresinde şu sözlerle ifade edil­miştir: "(Mallarınızı) Allah yolunda harcayın, kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın, iyilik edin, doğrusu Allah iyilik edenleri sever." (2: 195).

b- İnfak İyiliği Besler: Kur'an, insanlara, yük­sek manevi duygulara sahip olmanın, muhtaçla­rın yardımına koşmanın ve faziletli bir hayat sürmenin yollarını gösterir. Bunların, ferdin iç­ten geldiği gibi yapmasını, tabii bir davranış ha­lini almasını sağlar. İslamın talim ve terbiyesi ile müminler başkalarının hayatlarından da me­sul olacaklarının şuuruna ererler. Bu şuur infak ilkesinin temelidir. Müslümanlar servetlerini Allah yolunda sarfetmedikçe iyiliğe erişemeye­cekleri gerçeğinin şuurundadırlar. Bu Kur'an-ı Kerim'in şu ayetiyle sabittir: "Sevdiğiniz şey­lerden sarfetmedikçe iyiliğe erişemezsiniz. Her ne sarfederseniz, şüphesiz Allah onu bilir." (3: 92).

Bu ayet toplumun menfaati için kişinin sevdik­lerinden mesela servetinden, şahsından sarfet-mesini iyiliğe erişmek için bir şart haline koy­maktadır. Bakara suresinin şu ayeti de aynı hu­susu dile getirir: "Yüzlerinizi doğu ve batı tara­fına çevirmeniz iyilik değildir. Asıl iyilik, o (kimsenin iyiliği)dir ki, Allah'a, ahiret gününe, meleklere, Kitaba ve Peygamberlere inandı. Al­lah nzası için yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, dilencilere mal verdi; namazı kıldı, zekatı verdi... İşte doğru olanlar onlardır,  (Allah'ın azabından) korunanlar da onlardır." (2: 177).

Bu, müminlere merasimlerin zahiri ayrıntıları İçin dinin özünü feda etmek gibi evvelki millet­lerin düşmüş bulunduğu hataya düşmemeleri konusunda bir uyarıdır. Burada bize dinin özü­nün Allah'a iman ve insanlara karşı fedakarlık olduğu hatırlatılmaktadır. Bununla birlikte in­sanların iyiliğe erişecekleri amellerden birinin de servetlerini Allah yolunda sarfetmelerİ oldu­ğu vurgulanmaktadır.

Kur'an'ın aşağıdaki ayet meali iyi olanların va­sıflarından birini ele almaktadır: "O (takva sahi­bi ola)nlar bollukta ve darlıkta Allah için harcar­lar, öfke(lerİn)i yutkunurlar, insanları affeder­ler. Allah da güzel davrananları sever." (3: 134). Burada takva sahibi kişilerin vasıfları anlatıl­maktadır. Onlar servet üzerine servet katmak­tan uzak, sadece durumları iyi olduğu ve iyilik yapmaları kolay olduğu zaman değil, kendileri güçlük içinde iken dahi diğer insanlar daha sı­kıntılı haller içinde olabileceği için mallarından ve nefislerinden seve seve infak ederler. Sıkın­tılı zamanlarda telaşa kapılmazlar. Başkalarının kötü davranışlarında veya kendi İşleri yolunda gitmediğinde kızmazlar, Öfkelerini tutarlar. Gayretlerini iki misline çıkarırlar. Sabrederler. Sıkıntılı anlarda sadaka veya salih amelin öne­mi daha da artar.

c- İnfak Allah'ın Sevgisini Kazandırır: Al­lah yolunda sarfetmek o derece önemlidir ki, şu Kur'an ayetinde ifade edildiği üzere Allah'ın sevgisini kazandınr: "O (takva sahibi ola)nlar bollukta ve darlıkta Allah için harcarlar, öfke(lerin)i yutkunurlar, insanları affederler. Al­lah da güzel davrananları sever." (3:134). Kişi­nin servetini infak etmesi, Allah'ın sevgisini ka­zandıran iyi bir amel olarak tarif edilmektedir. Allah'ın sevgisini arzu eden her kimse servetin­den toplumdaki fakir ve muhtaçların ihtiyaçları için sarfetmeye başlamalıdır. Başkalarına iyilik yapmak, büyük bir haslet olmak yanında, başarı için çok lüzumlu olan birlik bağlarını da kuvvet­lendirir.

Bakara suresinde yer alan şu ayetle de infak tav­siye edilmektedir; "Sadakaları açıktan verirseniz ne güzel! Eğer onları gizleyerek fakirlere ve­rirseniz, bu, sizin için daha iyidir ve sizin günah­larınızdan bir kısmını kapatır. Allah yaptıkları­nızdan haberdardır." (2:.271). Fakir ve muhtaç­ların ihtiyaçları için harcandığı sürece servetin gizli veya açık sarfedilmiş olmasının bir önemi yoktur. Bu, Allah tarafından iyilik ve dürüstlük belirten bir amel olarak kabul edilecek ve O'nun rızasını ve sevgisini kazanacaktır.

d- İnfak Mükafatlandırılır: Allah, servetleri­ni yalnız kendi rızasını kazanmak için insanla­rın menfaatine harcayan kimselerin gayret ve fedakarlıklarının layıkıyla mükafatlandırılaca­ğım belirtmektedir. Allah adına infak etmek ha­kiki müminin bir hasletidir ve şu ayetlerde ifade edildiği gibi kesinlikle karşılıksız bırakılmaya­caktır: "Allah'a ve Rasulüne inanın ve (O'nun), sizi hakim kıldığı, sizin yönetiminize verdiği şeylerden (Allah için) harcayın. Sizden, inanan ve (hak rızasına) harcayanlar için büyük müka­fat vardır." (57:7). "Mallarını gece gündüz, gizli

Elhamra'nın iç duvar tezyinatından bir detay  ve açık (Allah yolunda) verenlerin mükafatı Rab'leri yanındadır. Onlara korku yoktur ve on­lar üzülmeyeceklerdir." (2: 274).

Müslümanlara, insanların kurtuluşu için feda­karlık yaparlarsa, çabalarının boşa gitmeyece­ği, ferdi refah ve sosyal gelişme şeklinde fazla­sıyla mükaf atlandinlacaklanna dair bir hadis de vardır.

e- İnfak Serveti Çoğaltır: İnsanlar, toplumun ortak menfaati için daha da fazla infak etmeye teşvik edilmektedirler. Onlara böyle yaparlarsa Allah katında servetlerinin azalmayacağı, bila­kis çoğalacağı sözü verilmektedir. Her iyilik in­sanlar arasında sevgi ve birlik bağlarım güçlen­dirmeye yardım edecektir. Ticaret ve sanayi ge­lişecek, iş sahaları artacak ve toplumun menfaa­ti için servetlerini sarfedenler dahil herkes bu durumdan fayda görecektir. Hepsinin ötesinde, bu dünyada ve ahirette Allah'ın rahmetine nail olunacaktır.

Teğabun Suresinde yer alan şu ayette servetleri­ni Allah yolunda harcadıklarında insanlara re­fah sözü verilmektedir: "Eğer Allah (nzasın)a güzel borç verirseniz, Allah onu sizin için kat kat yapar ve sizi bağışlar. Allah karşılık veren­dir, halimdir (ceza vermekte aceleci değildir)." (64:17). TMgndu" (verirseniz-takdimde bulu­nursanız) kelimesi toplumun ortak menfaati için infak etmek anlamına gelmektedir. Eğer in­sanlar arasında böyle bir ruh yayılırsa toplumun gelişim hızını çoğal...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: İnfâkı Teşvik
« Posted on: 29 Mart 2024, 12:06:59 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: İnfâkı Teşvik rüya tabiri,İnfâkı Teşvik mekke canlı, İnfâkı Teşvik kabe canlı yayın, İnfâkı Teşvik Üç boyutlu kuran oku İnfâkı Teşvik kuran ı kerim, İnfâkı Teşvik peygamber kıssaları,İnfâkı Teşvik ilitam ders soruları, İnfâkı Teşvikönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes