๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 23 Haziran 2012, 12:54:01



Konu Başlığı: İlmin Kazanılmasının Teşviki
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 23 Haziran 2012, 12:54:01
İlmin Kazanılmasının Teşviki

Yetişkinleri ve çocukları daha fazla Dini Bilgi­ler edinmeye teşvik etmek de iyi öğretim meto­dunun bir bölümüdür. Eğer bir öğretmen veya âlim daha fazla kişiyi eğitim görmeye teşvik edebiliyorsa, eğitim metodunda başarılı olmuş demektir. İslam Peygamberi çocukların ve yetişkinlerin Allah yolunda daha fazla ilim elde etmelerini teşvik edici tedbirleri sağlamakta en mükemmel metodu benimsemiş bir üstaddı.

Kur'an, insanları daha fazla ilim kazanmaları yolunda şöyle desteklemiştir. İlmin üstünlüğünden ve faziletinden bahseden ve in­sanları onun daha fazlasını kazanmaya teşvik eden pek çok ayet vardir.(Afzal Husaİn, Fann-i Ta'Um-o Tarbiyat, Lahor 197O,sh.81-92 ve 365-78). Zümer suresinde şu ifadeler yer almak­tadır: "De ki; 'Bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?' Doğrusu ancak akıl sahipleri Öğüt ahr."(39:9). Bakara suresinde yer alan ayette ise şöyle buyurulmaktadır: "Dilediğine hikmeti ve­rir. Hikmet verilen kimseye çok hayır veril­miştir. Bunu ancak aklı selim sahipleri düşünüp anlar."(2:269). Mücadele suresinde ki ilgili ayette şu ifadeleri okuyoruz: "...Allah, içiniz­den inanmış olanları ve kendilerine ilim veri­lenleri derecelerle yükseltsin. Allah işledikleri­nizden haberdardır."(58:11). Allahu Teâlâ Yu­suf'a ilim zenginliği vererek kardeşleri ve diğer insanlar arasında yükseltti: "(Yusuf) güç ve kuvvetine kavuşunca, ona hüküm ve ilim verdik. İşte biz, güzel hareket edenleri böyle mükafatlandırırız."(12:22). Kehf suresinde şöyle buyurmaktadır: "Orada kullarımızdan bir kul buldular ki, biz ona katımızdan bir rahmet vermiştik ve ona katımızdan bir ilim öğret­miştik. "(18:65). Lut a.s.'ın da ilim sayesinde mevkii yükseltilmişti: "Lut'a da hüküm ve ilim verdik."(21:74). Musa da aynı ilim servetiyle mükafatlandırılmıştı: "(Musa), güçlü çağına erip, olgunlaşınca biz ona hüküm (peygamber­lik) ve ilim verdik. İşte güzel davrananları biz böyle mükâfatlandırırız."(28:14).

Hz.Muhammed'e ilim için dua etmesi emre­dilmiştir: "...'Rabb'im ilmimi artır! de." (20:114). Bu, Allah'ın bir insana dünyada en büyük hediyesinin ilim olduğunu göstermekte­dir. Ve ilmi elde etmeye talip olanlar Rableri katında yüksek mevkilere çıkarlar. Yine ilim yoluyladır ki, insanlar Rabbini bilir, O'nun emirlerini ve yasaklarını bilir ve O'nun muti kul­larından olurlar: "...Kullan içinden ancak bil­ginler, Allah'tan (gereğince) korkarlar..." (35:28).

İlmin faziletini ve ilim adamlarının üstünlü­ğünü gösteren pek çok hadisi şerif vardır. Pey­gamber, âlimin zahide üstünlüğünün, dolu­nayın diğer yıldızlara olan üstünlüğü gibi ol­duğunu söylemiştir. "Alimler peygamberlerin vârisleridirler: ne dinar ne, dirhem bırakmışlardır; yalnızca ilimdir bıraktıkları, ve bu ilmi alan kimse bereketli bir mal almıştır." (Ahmed, Tirmizi, Ebu Davud, İbni Mace ve Dârimİ). Hz.Muhammed şöyle buyur­muştur: "Alimin zahide üstünlüğü, benim, dere­ce olarak en aşağı olanınıza üstünlüğüm gibi­dir." Ve ilave etmiştir: "Allah, melekler, gökle­rin ve yerlerin sakinleri, yuvalarındaki karınca­lar ve balıklar bile ma'rufu öğretenlere hayır dua ederler."(Tirmizi ve Dârimi). Peygamber yi­ne şöyle buyurmuştur: "Hikmet, mü'minin yi­tiğidir; nerede bulursa alır." Enes'in rivayetine göre Peygamber şöyle buyurmuştur: "İlmi aramak kadın-erkek her Müslümana farzdır."(İbni Mâce ve Tirmizi).