> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > İlahi Rehberlik
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İlahi Rehberlik  (Okunma Sayısı 659 defa)
15 Ağustos 2012, 15:25:04
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 15 Ağustos 2012, 15:25:04 »



İLÂHÎ REHBERLİK: HİDAYET

İhdinas-sîrat-el-Mustakim - Sırat el-Lezine en'amte' Aleyhim; ğayril mağdubi 'aleyhim veleddallîn.

"Bizi doğru yola ilet. Nimet verdiğin kimse­lerin yoluna. Kendilerine gazab edilmiş olan­ların ve sapmışların yoluna değil!"

Hidâyet: Rehberlik
 
Hidâyet rehberlik etmek, yol göstermek anla­mına gelir. Konuya genel olarak zaten deği­nilmiştir. Burada, hidayetin Kur'ân'da geçen farklı çeşitlerine değineceğiz. Bunlardan Va­hiy özel Öneme sahiptir.

Allah'ın rubûbiyetinin her canlı türüne uygun bedenler sağladığı gibi, bu bedenlere uygun nitelikler de bahşettiğini daha önce zikretmiş­tik. Her canlı türünü fıtratı gereği hayat için lüzumlu tedarikleri ve rızkı arayıp bulmaya yönelten, onlara bahşedilmiş olan nitelik ve kabiliyettir. Kur'ân, hayatın bu gerçeğine tek­rar ve tekrar dikkat çekmektedir. Bir canlının büyümesini, gelişmesini ve kemâle ulaşması­nı sağlayan farklı vasıtalar vardır; bunlar ara­sında en yüksek dereceye sahip olan hidayet­tir. Kur'ân'ın A'iâ sûresi dört safhadan bah­setmektedir:

"Yüce Rabbinin ismini tesbih et. O ki, yaratı­yor ve yarattığına düzen veriyor. Her varlığı, ölçü içinde tasarlayıp gayesine yöneltiyor." (87: 1-3).

Bu âyetlerde gösterilen safhalar şunlardır: Tahlik, Tesviye, Takdir ve Hidâyet. Şimdi hepsini sırayla inceleyelim.

Tahlik, yoktan var etmek anlamına gelir. Tesviye, yaratılan bu varlığa uygun bir biçim vermektir. Takdir, daha önce uzunca açıklandığı gibi bu varlığa uygun bir rol bahşetmek­tir. Daha Önce rubûbiyetin fonksiyonuyla ilişkili olarak açıklanan Hidâyet ise, ona nasıl varlığını sürdüreceğini ve nasıl hayatta kala­cağım göstermektir.

Meselâ kuş türlerini ele alalım ve bu dört saf­hayı onların hayatlarında gözleydim:

1- Onları var etmek (yaratmak) Tahlildir.

2- Onlara uygun şekiller vermek Tesviyedir.

3- Onlara hem dahilî, hem haricî olmak üze­re uygun roller veya fonksiyonlar bahşet­mek Takdirdir. Onlar, balıklar gibi deniz­de yüzecek biçimde değil, havada uçacak biçimde yaratılmışlardır.

4- Onlara, hayatta kalmalarını sağlamak üzere arayışa yönelten içgüdü ve duyulan vermek Hidayettir.

Kur'ân, Allah'ın rubûbiyetinin her varlığa bir biçim vardiği, dahili ve harici kabiliyetler bahşettiği ve uygun bîr rol verdiği gibi, ayrıca ona kendi kendine yol gösterme, yani Hidayet nimetini bahşettiğini açıklamaktadır: "(Mu­sa): 'Rabbimiz, herşeye yaratılışını (varlığını ve biçimini) verip sonra onu doğru yola ileten (yaratılış gayesine uygun yola yönelten)dir.' dedi." (20: 50).

Kur'ân-i Kerîm, Hz. İbrahim'in halkıyla yap­tığı konuşmalarla sık sık yer vermektedir. Bir yerde, Hz. İbrahim inancını şöyle dile getir­mektedir: "Bir zaman İbrahim babasına ve kavmine demişti ki: 'Ben sizin taptıklarınız­dan uzağım. Ben yalnız beni yaratana (tapa­rım). Çünkü O, hana doğru yolu gösterecek­tir.'1 (43: 26-27).

"Beni yaratan bana doğru yolu gösterecektir" sözlerine dikkat ediniz. Aynı inanç Şuara sûresinde daha açık bir şekilde gözler önüne serilmektedir: "Beni yaratan ve bana yol gös­teren (alemlerin Rabbi) O'dur. Bana yediren ve içiren O'dur. Hastalandığım zaman bana şifa veren O'dur." (26: 78-80).

Burada söz konusu edilen, bana hayatta kalabilmenin bütün vasıtalarını sağlayan, bana aç­lığımı tatmin etmek için yiyecek, susuzluğu., mu gidermek için su ve hastalıklarım için te­daviler bahşedenin, beni kesin olarak kendi kendime yön verme kabiliyetinden mahrum etmeyeceğidir. Beni yaratan O olduğu içjn bana hayatta hidâyet edecek olan da elbette O'dur: "(İbrahim): 'Ben Rabbime gidiyorum. O bana doğru yolu gösterecek!' dedi" (37-99).

Burada "Rabbi" yani "Rabbim" kelimesine dikkat ediniz. Allah, benim Rabbim iken, O'nun rubûbiyeîİ benim kendimi yönetmem için ihtiyaç duyduğum şeyleri bana temin edecektir.



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: İlahi Rehberlik
« Posted on: 28 Nisan 2024, 06:19:47 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: İlahi Rehberlik rüya tabiri,İlahi Rehberlik mekke canlı, İlahi Rehberlik kabe canlı yayın, İlahi Rehberlik Üç boyutlu kuran oku İlahi Rehberlik kuran ı kerim, İlahi Rehberlik peygamber kıssaları,İlahi Rehberlik ilitam ders soruları, İlahi Rehberlikönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes