๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 18 Ağustos 2012, 12:59:44



Konu Başlığı: İlâhî Birliğe Delil Olarak Rahmet
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 18 Ağustos 2012, 12:59:44
İlâhî Birliğe Delil Olarak Rahmet

Kur'ân'ın, Allah'ın birliğini göstermek için ilâhî rahmetin tezahürüne veya ifadesine da­yanarak benzer çıkarımlar elde etmesinin se­bebi budur. Yine aynı şekilde Kur'ân rububiyetin tezahüründen de delilini çıkarmaktadır. Bu Kur'ân'ın kullandığı bir başka metoddur. Kur'ân her yaratığın belli ölçüde İlâhî rahme­ti sergilediğini ve tabiî olarak bu lütfü bahşe­debilecek birinin varlığına İşaret ettiğini söy­lemektedir. Kur'ân eşyanın tabiatında var olan iyiye eğilim Özelliğine, dengeye, güzel­liğe, mükemmelliğe ve ölçüye dikkat çeker­ken bu metodu kullanmaktadır. "İlâhınız bir tek İlâh'tır, O'ndan başka ilâh yoktur, O Rahman'dır, Rahim'dir. Şüphesiz göklerin ve ye­rin yaratılışında, gece ve gündüzün değişme­sinde, insanların faydasına olan şeyleri deniz­de taşıyıp giden gemilerde, Allah'ın gökten su indirip onunla ölmüş olan yeri dirilterek üzerine her çeşit canlıyı yaymasında, rüzgâr­ları ve yer ile gök arasında emre hazır bekle­yen bulutları evirip çevirmesinde elbette dü­şünen bir topluluk için (Allah'ın varlığına ve birliğine) deliller vardır." (2: 163-164). "Üst­lerindeki göğe bakmadılar mı, onu nasıl yap­tık, süsledik, hiçbir çatlağı yoktur? Arzı nasıl yaydık, ona sağlam dağlar attık, onda her gü­ze) çifti bitirdik! (Bütün bunları) Allah'a yö­nelen her kulun, gönül gözünü açmak için ve (ona) ibret vermek için (yaptık)." (50: 6-8).

"Andolsun biz, gökte burçlar yaptık. Ve onu bakanlar için süsledik." (15: 16). "Andofsun biz, (dünyaya) en yakın göğü lâmbalarla do­nattık." (67: 5). "Ve akşamleyin hayvanları mer'adan getirdiğiniz, sabahleyin mer'aya götürdüğünüz zaman onlarda sizin için bir gü­zellik de vardır." (16: 6).

Güzel olarak nitelendirdiklerimizin hakikati nedir? Ahenk ve ölçüdür. Bir güzelliği belli eden ondaki ahenk veya ölçüdür. "Arzı da yaydık, oraya sağlam dağlar attık ve orada Öl­çülü mütenâsib şeyler bitirdik." (15: 19).

Aynı düşünceleri ifade etmek için Kur'ân bir başka terim olan Tesviye'yi kullanmaktadır. Tesviye 'düzene koymak' anlamına gelmekte­dir. "Rabb'inin yüce adını teşbih et (Onun eksikliklerinden uzak olduğun an). O (Rab) ki (her şeyi) yarattı, düzene koydu. O (Rab) kİ (her şeyin biçimini, özelliğini ve süresini) belirleyip hedefini gösterdi." (87: 1-3). "Ey insan, seni engin kerem sahibi Rabbine karşı ne aldatıp isyana sürükledi? O (Rab) ki seni yarattı, seni düzenledi, sana ölçülü bir biçim verdi. Seni(n organlarını) dilediği şekilde bir­birine ekledi." (82: 6-8).

Yine aynı şeye işaret etmek için Kur'ân It-kan terimini kullanmaktadır. Kâinatta herşeyin düzene sokulduğu ve bu düzende bir bo­zukluk veya bir çatlağın olmadığı anlamına gelmektedir. "O, burayı saygıdeğer kıldı ve herşey O'nundur." (27: 91). "O, yedi göğü, birbiri üzerinde tabaka, tabaka yarattı, Rahmân'in yaratmasında bir aykırılık uygun­suzluk görmezsin. Gözü(nü) döndür de bak, bir bozukluk görüyor musun? Sonra gözü(nü) iki kez daha döndür (bak). Göz (aradığı bo­zukluğu bulmaktan) umudu keserek hor ve bitkin bir halde sana döner." (67: 3-4).

"Rahman'ın yaratması", burada kullanılan bir terimdir. Kur'ân-ı Kerîm'in işaret ettiği her­şey, sadece yaratıcı olmakla kalmayıp, aynı zamanda   Rahman ve Rahim olan Allah'ın yaratmasıyladır. Nerede rahmet varsa orada güzellik ve mükemmellik vardır.