> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > İktisadî Haklar
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İktisadî Haklar  (Okunma Sayısı 599 defa)
18 Temmuz 2012, 20:32:53
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 18 Temmuz 2012, 20:32:53 »



İktisadî Haklar

İnsanın kazanma kabiliyeti bütün gayri İslami toplumlarda kendi durum ve mevkisini güçlen­dirmede hakim bir faktördür. Ve insan kendi ik­tisadi kuvvet temeli üzerinde doğuşundan beri mevkisini sürdürmektedir. Bütün toplumlarda­ki kanunlar kadının iktisadi durumunu zayıf­latmış ve bu iktisadi çaresizlik, cemiyette onu gerçek köleliğe indirmiştir. Endüstriyel dev­rimden beri kadın, kendi haklannı iddia etmişti. Fakat bu talep onu büro, mağaza ve fabrikalar içerisine sürükledi. Bu da onu Batı ülkelerinde­ki modern cemiyetler için hâlâ büyük sosyal, ik­tisadi ve ahlâki problemler meydana getiren ve erkek gibi cemiyetin kazanan bir üyesi haline getirdi. Bu durum hâlâ çözülmemiş bir problem tavizler vermek zorunda kalmıştı. Böylece Av­rupalı kadın bu tabii haklarını elde etme yolunda en değerli varlıklarını harcamaya zorlandı. Onun bu duruma düşmesi ne iktisadi şartların baskısından, ne de insanlar arasında süregelen sımflararası çatışmayı yakinen bilememesin-dendi. Avrupalı kadm, bu yolda sefalet, mahru­miyet, ölümler ve güç . şartlar altında çalışmalar­la zalim Avrupalı erkeğin elinden zorla almaya mecbur oldu. (Muhammed Kutub, islam The Misunderstood Religion, 1977, sh. 90-131).

İslam, evli ve bekâr olduğuna bakılmaksızın; para ve kendi malına sahip olmak için kadının miras hakkını tanır. O, kendi anne ve babasın­dan, kocasından, çocuklarından ve yakın akrabalarından kendisine kalan menkul ve gayri menkul mülke mirasçı olabilir. Kur'an, kadının erkekle beraber miras alabileceğini şöyle açık­lamaktadır: "Ana-babanm ve akrabanın (geri­ye) bıraktıklarından erkeklere pay vardır; ana-babanın ve akrabanın bıraktıklarından kadınla­ra da pay vardır. Gerek azından gerek çoğundan bir hisse ayrılmıştır." (4:7). Kadının kocasından intikal eden maldaki payı hususunda Kur'an-ı Kerim'deki şu ayetlerden bilgi alıyoruz: "Sizin çocuğunuz yoksa-ettiğiniz vasiyet veya borç çıktıktan sonra-bıraktıkl arınız karılarmızmdır. Çocuğunuz varsa bıraktıklarınızın sekizde biri onlarındır...." (4:12)..

Kızkardeş veya erkek kardeşlerden kalan miras konusunda da şunlar ifade edilmektedir: "...Eğer (ölen) erkek veya kadının mirasçısı, ev­ladı ve ana babası olmayıp (başka yakınları ise o zaman) bir erkek veya kızkardeşi varsa, her biri­ne altıda bir düşer. Bundan fazla iseler, üçte bire ortaktırlar..." (4:12). Kızkardeş ve annelerin payı ise şu şekilde açıklanır: "Allah size, çocuk­larınızın alacağı miras) hakkında, erkeğe kadının payının iki mislini tavsiye eder. (Çocuklar) ikiden fazla kadın iseler, (ölenin geriye) bıraktığının üçte ikisi onlarındır. Eğer (çocuk) yalnız bir kadınsa (mirasın) yarısı onundur. Ölenin çocuğu varsa, ana babasından her biri­nin altıda bir hissesi vardır. Eğer çocuğu yok da ana-babası ona varis oluyorsa, anasına üçte bir düşer. Eğer kardeşleri varsa, anasının payı altıda birdir. (Bu hükümler, ölenin) yapacağı vasi­yetten, ya da borcundan sonradır. Babalarınız ve oğullarınızdan, hangisinin fayda bakı­mından size daha yakın olduğunu bilmezsiniz. Bunlar, Allah'ın koyduğu farzlardır. Şüphesiz, Allah bilendir, hikmet sahibidir." (4:11). Böylece bir kadın, kendi babası, erkek kardeşi, kızkardeşi, yakın akrabaları, kocası ve çocuk­larının malından bir pay alır. Kadın, evlilik öncesi sahip olduğu malı, kendi şahsi servetinin dışında ailesi için herhangi kanuni bir mecburi­yeti olmaksızın muhafaza eder.

Aynı zamanda ona kocasından gelen mehir ko­nusunda da hak sahibidir. Kur'an, Nisa suresin­de bu hususu zikretmektedir."Kadınlara mehirlerini bir hak olarak (gönül hoşluğuyla) verin; eğer kendi istekleriyle o, mehrin bir kısmını size bağışlarlarsa, onu da afiyetle yeyin." (4:4) O, kendi mülkünü arzu ettiği veya düşündüğü en iyi şekilde değerlendirebilir. O tamamiyle bağımsız ve hatta Avrupa, Asya ve Afrika'daki evli kadının durumunda olduğu gibi, kendi ko­casının İsmini evlendikten sonra almayıp kendi kızlık soyadını muhafaza eder. Kadının jktisadi durumu, genelde kocasından daha iyi olamaz­ken, İslam'da böylece güvenlik içinde olur. (Ebu'l-A'la Mevdûdî, Purdah and the Status of Women in islam, Lahor, 1976).

İslam'da kadın, çalışma ve herhangi bir kısıtla­ma olmaksızın halk içinde serbestçe hareket et­me hakkına sahiptir, ilk dönemlerde kadın ken­disi için herhangi hakiki bir ihtiyaç olduğunda dışanaa çalışmıştı. Benzer bir biçimde islam, kızların eğitimi, hemşirelik ve kadın hekimliği gibi sosyal hizmetlerde çalışmasını ve dışarıya çıkmasını kadına yasaklamadı. Böylece toplu­mun bu hizmetlere kadınları teşvik etmesi, er­keklerin savaş için hazırlandıktan gibi, kadı­nların da o vazifelere hazırlanmalarını sağla­ması şarttır. Kendine bakacak bir kimsenin bu­lunmaması veya bakanın ona tahsis ettiği mik­tarın azlığı, kadının çalışmaya olan hak ve ihti­yacını ifade eden diğer bir sebeptir. Çünkü, kadın için çalışmak, yaşam yolunda mübtezel olmaktan daha haysiyetli bîr durumdur. Ancak, hatırlanmalıdır ki, bunların hepsi birer zaruret­tir. Bu zaruretlere göre İslam onları mubah sa­yar. İslam, Batıda ve Doğu Bloku ülkelerinde olduğu gibi kadının dışarıda faaliyette bulun­masını prensipte kabul etmez. Çünkü bu, kadını asli vazifesinden uzaklaştırır ve sağlayacağı hayırlardan daha büyük psikolojik, sosyal ve ahlâki problemlerin meydana gelmesine sebep olur. (Muhammed Kutub, islam The Misun-derstood Religion, 1977, sh. 90-131).


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: İktisadî Haklar
« Posted on: 29 Mart 2024, 00:28:57 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: İktisadî Haklar rüya tabiri,İktisadî Haklar mekke canlı, İktisadî Haklar kabe canlı yayın, İktisadî Haklar Üç boyutlu kuran oku İktisadî Haklar kuran ı kerim, İktisadî Haklar peygamber kıssaları,İktisadî Haklar ilitam ders soruları, İktisadî Haklarönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes