> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > İcmâ Ve Önemi
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İcmâ Ve Önemi  (Okunma Sayısı 1285 defa)
03 Eylül 2012, 14:41:12
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 03 Eylül 2012, 14:41:12 »



İcmâ Ve Önemi

Hz. Muhammed bizlere pek çok nimet sunmuştur. Bunlardan birisi de icma-ı ümmetin icma Kur'ân ve Hz. Muhammed'in sünnetinden sonra İslâm'ın üçüncü te­mel direğidir. İslâm ilahiyatında bu terim ortak kararı ve müçtehidlerin İttifak halinde ol­duğunu ifade eder. Kur'ân ve hadise itaat gibi icmaya itaat de Müslüman için zorunludur. Hz. Muhammed peygamberlik devrini so­na erdirdiğinde, ardında günah ve hatadan berî (masum) bir başka kimse kalmadığında Allah'ın rahmeti ümmetin müçtehidlerinin icmaı şeklinde tecelli etmiştir. Bu icmada Hz. Muhammed kendisi gibi hatadan korun­muştur. Eğer ümmet bir konu hakkında olumlu ya da olumsuz ortak bir karar verirse bu Allah'ın dileği addedilir; çünkü Hz. Pey­gamber: "Ümmetim hata üzerine ittifak et­mez!" buyurmuştur.

Bundan dolayı usûl kitaplarında icma içtihad için faydalanılacak şaşmaz ve güvenilir bir ilke olarak kabul edilmiştir. Edille-i ser'iyye tâbir edilen içtihad hükümlerinin dayanağı olan kaynaklar sıralamasında icma Kur'ân ve sünnetten sonra üçüncü sırada yer alır. İcma, şeriatın temel ilkelerinden biri ol­duğu için hâtmü'n-nübüvvet fikri ile ilgili olarak bu kaynaktan da yararlanma yoluna başvurulmuştur. Tevhidin müellifi şöyle yaz­maktadır: "Hz. Muhammed hâteme'n-nebiyyin olduğu ve kendisinden sonra artık vahiy gelmeyeceği için ondan sonraki her dönemde ve İslâm'ın herhangi bir kısmı ile il­gili olarak müçtehidlerin icmamm hüküm yetkisinin olması Muhammed ümmetinin özelliklerinden biridir. Allah Teâlâ şöyle bu­yurmaktadır: 'Bugün size dininizi bütünle-dim...' (5: 4). Günlük hayatta meydana gelen olaylarla ilgili düzenlemelerin doğrudan va­hiy ile vazedilmiş olanları çok çok azdır. Va­hiyle nazil olan hükümlerin günlük olaylar vasıtasıyla kavranması ve bilinmesi mümkün olmasaydı bu hükümler soyut ve anlamsız görünür ve din tamamlanmış ve kemale ermiş kabul edilemezdi. Vahiy hükümlerine anlam kazandırma ve yeni hükümler istidlal etmek (çıkarsama) konusunda ümmetin müçtehidleri gerekli ve vazifelidirler." (Tevhid, c. I, s. 49)

Kısaca şeriat hükümleri Kur'ân ve hadisten çıkarılır. Yine buna benzer olarak icma ge­rektiren konularda da başvuru kaynağı Kur'ân ve sünnettir.

Ancak icma da sınıflara ayrılır. Aşağıda icmanın nisbî değer sıralamasından bahsedile­cektir. En tercih edilen ve etkisi nihaî olan ashabın icmaldir. Fıkıh âlimlerinin tamamı­nın kabul ettiği üzere, bütün sahabeler belli bir konu hakkında görüş birliğine varmışsa-lar, bu Kur'ân'ın hükmü kadar kesin kabul edilir. Başka bir durum da söz konusu olabi­lir: Sahabeden bazıları bir konu hakkında kendi görüş ve kanaatlerini bildirebilirler; an­cak sahabeden diğerleri bu hükmü reddetmez veya farklı bir görüş bildirmez ya da bir diğer ifadeyle sükût yoluyla tasdik etmiş sayılırlar. Bu da ashabın icmaı sayılır. Bu şekildeki İc­ma ise hadis-i mütevatir kuvvetindedir.

Konuyu daha derinlemesine incelediğimiz de delifm (icma) ikna etme bakımından en etki­li yol olduğunu görürüz. Çünkü, Kur'ân âyetlerinin ve hadislerin hakiki mânalarını ta­nımlama konusunda pek çok görüş ayrılığı varolabilir. İcmada ise böyle görüş ayrılıkla­rına hiç yer kalmamaktadır. Hafız İbn-i Teymiyye şöyle demektedir: "Ashabın İcmaı ke­sin bir hükümdür ve mutlaka uyulmalıdır. Bütün delillerin en etkîlİsidir ve bütün diğer görüş ve hükümlere nazaran önceliklidir. Bu­rası bu konuyu ayrıntısı ile incelemek için uygun değildir ancak şeriat kaynaklarının te­mellerinden biri olan icmaya hakettiği mevki verilmiştir. Fukaha ve hakiki müminler ara­sında bu konu ile ilgili görüş ayrılığı mevcut değildir." (İkametü'd-delil, c. III, s. 130).

Şimdi asıl meselemize dönelim. Ve sahabe­nin icmanın hâtmü'n-nübüvveü nasıl ispatla­dığını görelim.


 

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: İcmâ Ve Önemi
« Posted on: 20 Nisan 2024, 02:15:55 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: İcmâ Ve Önemi rüya tabiri,İcmâ Ve Önemi mekke canlı, İcmâ Ve Önemi kabe canlı yayın, İcmâ Ve Önemi Üç boyutlu kuran oku İcmâ Ve Önemi kuran ı kerim, İcmâ Ve Önemi peygamber kıssaları,İcmâ Ve Önemi ilitam ders soruları, İcmâ Ve Önemiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes