๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 29 Temmuz 2012, 12:44:07



Konu Başlığı: İçkinin Cezası
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 29 Temmuz 2012, 12:44:07
İçkinin Cezası

Rasûlullah zamanında sarhoş için belirli bir ceza yoktu. Sarhoş biri muhakeme için ge­tirildiğinde ayakkabı ile değnekle ve iple dö­vülür, tekmelenir ve kamçılanırdı. Bu suç için verilen cezanın üst sının 40 değnekti.

İçki içen bir adam Rasûlullah'a getirildi ve o da sahabilere adamı dövmelerini buyurdu. Bazıları çarıkla, bazıları değnekle ve bazıları da hurma dalı ile onu dövdüler. Sonra Rasûlullah yerden biraz toprak aldı ve onun yüzüne attı (Ebu Davud).

Ebu Hureyre'den rivayetle, içki içen bir adam Rasûlullah'a getirilmişti. Rasûlullah bi­ze onu dövmemizi buyurdu, bazıları elleriyle, bazıları da ayakkabılanyla dövdü. Sonra Rasûlullah onlara sarhoşu kınamalarını söy­ledi. Onlar şöyle dediler: "Allah'a muhalefet­ten sakınmadın, Allah'tan korkmadın, Rasûlullah'dan utanmadın!" Bazıları ise "Allah seni rezillik içinde bıraksın!" dediklerinde Rasûlullah onlardan şöyle söylemelerini is­tedi: "Allah'ım! Onu affet ve ona merhamet et! Aksi takdirde şeytan bu adam üzerinde güç sahibi olurdu." (Ebu Davud).

İbni Abbas, içki içerek sarhoş olduktan sonra yolda sendeleyerek yürüyen bir adamın Rasûlullah'in huzuruna getirilirken Abbas'ın evinin hizasına gelince kaçtığını ve Abbas'ın yanma sığınarak onun boynuna sa­rıldığını rivayet etmiştir. Bu olay Rasûlullah'a anlatıldığında güldü: "Demek sarhoş öy­le yaptı ha!" dedi ve onunla ilgili hiç bir emir vermedi (Ebu Davud).

Enes, "Rasûlullah'in, içki içen kişinin hur­ma dallarıyla ve ayakkabılarla dövülmesine, Ebu Bekir ise, kırk değnek vurulmasına izin verdiler." dedi (Buhari ve Müslim).

Enes bir başka rivayetinde Rasûlullah'in içki içmenin cezasının hurma dalları ile kırk değnek ve ayakkabılarla dövülmek olarak be­lirlediğini nakletmiştir. Sa'ib b. Yezîd şöyle dedi: "Rasûlullah zamanında ve Ebu Bekr'in halifeliği ile Ömer'in halifeliğinin başlangıcında bir içkili adam getirildiği za­man biz onu ellerimizle, çarıklarımızla veya elbiselerimizi burarak döverdik. Fakat Ömer'in halifeliğinin son zamanlarında Ömer kırk değnek vururdu, şayet kişinin suçu ağır ve fazla ise seksen değnek vururdu." (Buha-ri).

Hz. Ali'den şöyle rivayet edilmiştir: "Ben haddlerin tatbiki sonucunda üzülen biri deği­lim, içki içen müstesna. Çünkü eğer o ölürse diyetini veririm. Diyet verecek olmamın se­bebi Rasûlullah'm içki içenle ilgili kesin ceza belirtmemiş olmasıdır." (Buhari ve Müslim).

Hz. Ömer'in içki içmenin cezası konusunda Hz. Ali ile istişare ettiği ve Ali'nin ona; "Fik­rime göre içki içen birine seksen değnek ce­zası vermelisin, çünkü bir kişi içki içerse sar­hoş olur, sarhoş olduğunda ne dediğini bil­mez ve o halinde de iftira eder." dediği riva­yet edilmiştir. Bunun üzerine Halife Ömer içki içmenin cezasını 80 değnek olarak uygula­dı (Muvatta).