> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Hz. Peygamberin Gündelik Hayatı
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hz. Peygamberin Gündelik Hayatı  (Okunma Sayısı 559 defa)
26 Temmuz 2012, 10:22:25
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 26 Temmuz 2012, 10:22:25 »



Hz. Peygamber'in Gündelik Hayatı

Hz. Ali'den gelen rivayete göre Hz. Peygam­ber; biri ibadet için, ikincisi insanlar için, üçüncüsü kendi şahsı için olmak üzere günü üç kısma bölmüştür. (Şemail-i Tirmizi). Sabahtan akşama: Sabah namazından güneş bir mızrak boyu yükselinceye kadar oturmak Hz. Peygamber'in âdeti idi (Müslim). Bu vakit meclis (toplantı) vakti İdi; insanlar gelir ve Hz. Peygamber'in etrafında oturur, O da onlara tavsiyelerde bulunur, nasihat ederdi (Tirmizi). Daha sonra insanların rüyalarını sorar ve onları tefsir ederdi (Müslim). Bazen kendi rüyalarından bahsederdi (Buhari). Bü­tün bunlardan sonra değişik konulardan konu­şurlardı, bazıları cahiliye devrinin hikâyele­rinden anlatır ve şiirler okurdu, böylece hoş vakit geçirirlerdi. Hz. Peygamber sadece gülümserdi (Nesei). Ganimet, haraç ve hedi­yeler de bu saatte dağıtılırdı (Buhari).

Bazı rivayetlere göre, güneş iyice yükseldi­ğinde, Hz. Peygamber dört veya sekiz rekat namaz kılardı. Daha sonra eve gider ve ev iş­leri ile uğraşırdı. Elbiselerini yamar, yırtık ayakkabılarını tamir eder ve keçilerini sağardı (Buhari). İkindi namazından sonra, tek tek hanımlarına gider ve onlarla bir süre görü­şürdü. Daha soma, o gece sırası olan hanımı­na gider ve orada kalırdı. Akşam Hz. Pey­gamber'in bütün hanımları buraya gelir ve yatsı namazına kadar orada kalırlardı (Müs­lim). Daha sonra yatsı namazını kıldırmak için mescide gider ve namazdan sonra uyur­du. Bu vakitte bütün hanımları kendi odaları­na çekilirlerdi. Hz. Peygamber yatsıdan sonra sohbet etmeyi sevmezdi (Buhari).

Gece hayatı: Yatsı namazından sonra gece­nin ilk yarısında dinlenmek Hz. Peygamber'in âdeti idi. Uyumadan önce Kur'ân'dan sureler okurdu. Ve yine yatağa girmeden ön­ce "Allahım! Senin adınla Ölür ve dirilirim!" diye dua ederdi (Tirmizi). Uyandığında "Ölü­mümden sonra bana hayat veren Allah'a hamdolsun, dönüşümüz O'nadır" derdi (Şemail-i Tirmizi).

Hz. Peygamber gecenin yarısında veya üç­te biri geçince kalkar, dişlerini misvaklar ve abdest alarak ibadet ederdi. Seccadesi yatağı­nın başında idi. Daima sağ eli yanağında ola­rak ve sağ tarafına yatardı. Ancak yolculukta oduğu zamanlar gecenin son çeyreğinde din­lenirdi; derin bir uyku uyuyabilmesi için sağ elini dirseğinden kaldırarak yüzünü eline yas­lar ve yatardı. Uykusunda hafifçe horlardı. Sabit bir yatağı yoktu, bazen normal bir ya­takta, bazen deri üstünde bazen şiltede yatar ve bazen de toprakta dinlenirdi (Zerkânî, Sîretü'n-Nebi).

Gece ibadeti: Hz. Peygamber'in aile haya­tı ve gece ibadetleri hakkında hiç kimse Hz. Aişe'den daha fazla bilgi sahibi değildir. Hz. Aişe Müzzemmil sûresinin ilk birkaç âyeti nazil olduktan sonra Hz. Peygamber'in ayaklan şişinceye kadar namazda durduğunu rivayet etmiştir. Bir yıl sonra Müzzemmil sûresinin diğer ayetleri de nazil oldu ve o za­mana kadar farz olan teheccüd namazı nafile oldu.

Hz. Peygamber geceleri devamlı sekiz re­kat namaz kılar ve sadece sekizinci rekattan sonra otururdu (kade), sonra bir rekat daha namaz kılar ve rekatın sonunda otururdu (celse). Daha sonra yine iki rekat daha namaz kılarak rekatları onbire tamamlardı. Hz. Pey­gamber yaşlandıkça ve vücudu ağırlaştıkça yedi rekat ve bunu takiben iki rekat kılarak rekatları dokuza tamamlamaya başladı. Bazen kendisine uyku galebe çalar ve gece namazını kılamazdı; o vakit gündüz 12 rekat namaz kı­lardı (Ebu Davud).

Abdullah b. Abbas, Hz. Peygamber'in nö­betinin (teyzesi) Meymûne'de bulunduğu bir gece O'nun gece namazını nasıl kıldığını gör­mek maksadıyla Hz. Peygamber'in evinde yattığını rivayet etmiştir. Yatağı yerde idi, Hz. Peygamber onun üstünde istirahat edi­yordu. İbni Abbas da onun Önünde yatıyordu. Yaklaşık gece yansına doğru Hz. Peygamber gözlerini oğuşturarak kalktı ve Al-i İmrân suresinin son on âyetini okudu. Odada asılı bulunan bir su kırbasından abdest aldı ve na­maza durdu. Abdullah b. Abbas da abdest alarak Hz. Peygamber'in sol yanına durdu. Hz. Peygamber, îbni Abbas'm elinden tut­tu ve onu sağ tarafına geçirdi. 13 rekat namazı müteakip Hz. Peygamber nefes alıp ver­mesi duyulacak kadar uyudu. Sabahleyin Bilâl ezanı okudu, Hz. Peygamber kalktı ve sabah namazının iki rekat sünnetini kıldık­tan sonra (farzı İçin) mescide gitti. (Sîretü'n-Nebi)



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Hz. Peygamberin Gündelik Hayatı
« Posted on: 28 Mart 2024, 21:49:30 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hz. Peygamberin Gündelik Hayatı rüya tabiri,Hz. Peygamberin Gündelik Hayatı mekke canlı, Hz. Peygamberin Gündelik Hayatı kabe canlı yayın, Hz. Peygamberin Gündelik Hayatı Üç boyutlu kuran oku Hz. Peygamberin Gündelik Hayatı kuran ı kerim, Hz. Peygamberin Gündelik Hayatı peygamber kıssaları,Hz. Peygamberin Gündelik Hayatı ilitam ders soruları, Hz. Peygamberin Gündelik Hayatıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes