> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Hz. Ömer Tarafından Ödenen Tahsisatlar
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hz. Ömer Tarafından Ödenen Tahsisatlar  (Okunma Sayısı 794 defa)
21 Haziran 2012, 13:43:35
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 21 Haziran 2012, 13:43:35 »



Hz. Ömer Tarafından Ödenen Tahsisatlar

İmam Ebu Yusuf yazmaktadır; Zeyd, babasının Ömer İbni Hattab şöyle söylerken işittiğini ri­vayet etmiştir: "Kendisinden başka ilâh olmayan Allah'a yemin ederim ki, bu mallarda herke­sin hakkı vardır. Köleler müstesna olmak üzere gerek verilsin, gerek verilmesin hiç biri diğerin­den farklı değildir. Ben de bu babda sizinle mü­saviyim. Ancak herkesin hakkı bir değildir. Al­lah'ın kitabında kim efdal ise ve Peygamber Efendimizin taksiminde kim önde ise, taksimde Öne geçme ona göredir. Yanı öazı zevataî'lâ-yı kelimetullah yolundaKi gayretlerine, bazııarı-nın İslam'da olan kıdem ve önceliklerine, bazı­larının da ihtiyaç ve zaruretlerine bakılır. Yine Allah'a yemin ederim ki, eğer dünyada bir müd­det kalırsam San'a dağındaki çoban bile, orada bulunduğu halde ve yüzü kızararak istemeden önce bu mallarda olan nasibini alacaktır." (Kita-bü'l Haraç).

Hz. Ömer, Bedir'de savaşmış olan Ensar ve Mu­hacirine 5 bin, Bedir harbine katılmadıkları hal­de, katılanlar gibi İslam'da geçmişi olanlara 4 bin dinar yıllık tahsisat belirledi. Habeşistan'a hicret edenlere ve Uhud'da savaşanlara yıllık 4 bin, Bedir'de savaşanların çocuklarına bin dir­hem verildi. Fakat Hasan ve Hüseyin, Peygam­ber 'a olan akrabalık münasebetlerinden dola­yı babalan ile aynı miktarda yani kişi başına 5 bin dirhem tahsisat aldılar. Mekke'nin fethinden Önce hicret edenlere 3 bin, Mekke'nin fethinde İslam'ı kabul edenlerin her birine yıllık 2 bin dir­hem tahsisat verildi. Muhacir ve Ensarm çocuk­ları da 2 bin dirhem aldılar.

Sıradan insanların tahsisatını belirlemek için Hz. Ömer onların statülerini, Kur'an bilgilerini ve cihaddaki durumlarım gözönünde bulundu­rurdu. Bütün diğerlerine eşit şartlarda, 2100, 1000,900,500 ve 300 dirhem yıllık tahsisat ve­rildi. Halife Ömer, eğer daha fazla servet elde edilirse tahsisatları arttıracağını ve herkes için 4000 dirhern kararlaştırdığını da söyledi. Sefer için bin, silah için bin, aile masrafları için bin ve bineği için de bin olmak üzere tam 4000 dirhem. (Kitabü'l Haraç).

Ortalama olarak her Muhacire yıllık 5 bin dir­hem, her Ensariye 3 bin dirhem ve Peygamber'in hanımlarına 12 bin dirhem veriliyordu. Ancak Hz. Ömer tahsisatları belirlemede koy­duğu kurallara her zaman bağlı kalmazdı. Bazı durumlarda bu kuralları izlemek zaruri sayıl­maz ve bazı kişilere kendileriyle aynı mevkide olmalarına nazaran daha yüksek hisse verilimiş. Ümmü'l-müminîn Ümmü Selem'in oğlu vnıert: ^uuü dirhem veriliyordu. Muhammet b. Abdurrahman b. Cahş, Hz. Ömer'e ; "Ne bu­nun babasının bizim babamızdan ve ne de ken­disinin bizden üstünlükleri vardır" deyince Hz. Ömer kendisine cevaben; "îkibin dirhem babası Ebu Seleme için önceden tahsis etmişsem de an-nesiÜmmü Seleme için debin dirhem tahsis ve ilave eyledim. Senin de onun annesi gibi bir an­nen varsa söyle sana da bin dirhem ilave ede­yim" buyurdular. Hz. Ömer, Usame b. Zeyd için de 4000 dirhem tahsis etti. Abdullah b. Ömer kendisine 3000 dirhem verildiğim hatırlatarak; "Ey babacığım! Niçin Usame'ye benden bin dir­hem fazla verdiniz. Babası benim babamdan daha faziletli olmadığı gibi kendisinin hususi­yetleri de benden fazla değildir." demişse de adil İmam Ömer; "Oğlum! Rasulullah Efendi­miz, O'nun babasını senin babandan, oğlu Usameyi de senden çok severlerdi" buyurarak ken­disine cevap verdi.

Hz. Ömer, Hz. Ebu Bekr'in hanımı, Esma bintİ Humeys, Ümmü Gülsüm binti Ukbe ve Abdullah b. Mesud'un annesine biner dirhem tahsis etti. Hz. Ömer bu muhterem kadınlara kendileriy­le aynı mevkide bulunan kadınlardan daha fazla hisse vermiştir. Çünkü bu kadınların diğer kişi­lere nazaran öncelikleri olan zatlara yakınlıkları vardı. (Kitabü'l Haraç).

Hz. Ömer'in Siyasetinin Başlıca Özellikleri:

Hz. Ömer'in halifeliği sırasında kamuyu hima­ye politikasının ana özellikleri şöyleydi:

a- Herkese Sosyal Güvenlik: Hz. Ömer, İslâm devletinde hiç kimsenin aç, çıplak veya ban-naksız kalmamasını sağlamak için lüzumlu bü­tün düzenlemeleri yapmış ve her adımı atmıştır, Sakatlara, zayıflara, hastalara, yaşlılara, yetim­lere, dullara, işsizlere ve bunlar gibi ihtiyaç içe­risinde olan bütün bu kişilere Beytü'l-mal'den maişet temin edilmesi Halifenin devamlı bir emriydi.

Sınıfına, rengine veya inancına bakılmaksızın bütün fakir ve muhtaçlara beytü'l mal'den mad­dî yardım yapılırdı. Yaşlı ve malûl olan Yahudi hahamları ve Hristiyan keşişlerinin de maişetle­ri beytü'l mal'den temin edilirdi.

b- Yolda Kalanlara Yardım: Şehir ve kasa­balarda yolculara bedava yiyecek ve barınak veren masraflarını devletin karşıladığı misafir­haneler inşa edildi.

c- Yeni Doğanlara Tahsisat: Çocuk bakımı ve yetiştirme masrafları beytü'l mal'den ödeni­yordu. Küçük çocuklara doğdukları günden iti­baren yıllık 100 dirhem ödeniyordu. Ibni Sa'd, Halid b. Arfete'den naklen, küçük çocuklara ödenen yıllık 100 dirheme ek olarak aylık 2 carib 'lik mısır verildiğini kaydetmektedir. Biraz büyüyen çocuğun bu maaşı bir misli artarak 200 dirhem oluyor, yetişkin yaşa gelince 300 dirhe­me çıkıyordu.

d- Yetimlerin Masrafları: Öksüz, yetim ve kimsesiz çocuklara ödenen maaş diğerlerinin aynıydı. Bunlar da önce 100 dirhem alır, daha sonra kademeli olarak artardı. Bu çocukların bakımı için gerekli tahsisat vasilere yapılır, bu gibi çocuklara bakan kişiler ayrıca maaş alırlardı. Öksüz, yetim ve kimsesiz çocukların giyim, korunma ve eğitimi devletin göreviydi.

Hz. Ömer hilafetin başı olması sebebiyle hasta­lan, açları, fakir ve sakatlan ve bu gibi hayatını kazanamayan kişileri gözetmenin kendi vazife­si olduğunun şuurunda idi. Eğer bunlar hasta­lıklarında, sefaletlerinde ve yokluklarında açlı­ğa terkedilİrlerse Ahiret Gününde halifenin bundan sorumlu olacağını da biliyordu. Bir de­fasında bir bedevi Ömer'e gelerek ailesi için gi­yecek istedi. Ömer onun bu isteği yerine getiril­mezse ne olacağını sordu. Bedevi cevap olarak "Hesap Gününde hakkında sorguya çekilecek­sin ve şaşıracaksın. Sonra da ya Cehenneme ya da Cennete gideceksin" dedi. Bunun üzerine Hz. Ömer ona hemen üzerinden gömleğini ver­di.

Rivayet edilen bir başka olay şöyledir: Ashab-dan Said b. Yerbu adında bir zât gözlerini kay­bettiğinden mescide devamlı gelemiyordu. Bu­nu öğrenen Hz. Ömer, Said'e maaşlı bir hizmetçi vermişti. Hizmetçi onumescide götürüp getirir­di.

Bütün bu misaller Hz. Ömer'in kamuyu himaye politikasına ne derece önem verdiğini ve kamu­ya karşı olan vazifelerini yerine getirmek için güçlüğü bizzat ne derece omuzladığını göster­mektedir.

"Muhacir ailelerine karşı Hz. Ömer tıpkı bir ba­ba gibiydi. Mücahidler sefere çıkınca hanımlarını ziyaret eder, onlara selam verir ve ihtiyaçları olup olmadığını sorardı. Ihtiyaçlarını pazar­dan alır, kadınlar cariyelerini onunla gönderir ve o da ihtiyaçlarını onlar adına satın alırdı. Eğer birinin parası yoksa, malları kendi parasıyla alırdı. Cepheden haberler gelince bizzat kendisi mektupları kadınlara götürür, lüzum olursa bu mektupları onlara okurdu. Ayrıca mektuplarını toplamak İçin de kapı kapı dolaşır, eğer bir kimse mektup yazmamışsa onun mektubunu yazı-verir ve bunlan kocalarına gönderirdi." (Şah Veliyullah Dehlevi, Azala al-Khafa).

Hicretin 18. yılındaki kıtlıkta beytü'l mal'deki bütün tahıl ve parayı insanlara sarfetmişti. Eya­letlerden para ve tahıl istemiştir. Kıtlıktan etki­lenen insanların ve ihtiyaçlannın listeleri yapılmış ve bu İnsanlara istihkak karneleri verilmiş­tir. Tahıl, herkese, karneye kaydediliş sıralama­sına göre verilirdi; insanların yiyecek İhtiyaçla­rını karşılamak için Medine'de hergün 20 deve kesilirdi. Bu Örnek olağanüstü durumlarda İsla-mi devletin kamuyu himaye konusundaki so­rumluluğunun ne sınırlara vardığını göstermek­tedir.

Kamuyu himaye için düzenlemeler yapılır ve bu derece korunursa, o vakit insanların büyük bir çoğunluğunun bu tahsisatlara güvenerek ça­lışmadan yaşamayı tercih edecekleri şeklinde bir itiraz olabilir. Bunun sonucu olarak, ticaret ve sanayi gibi geçim yollarının terkedilebileceği söylenebilir. Ancak bu doğru değildir, çünkü inananlar arasında Allah rızasını kazanmak için çalışma ruhunu yayan İslami talimat ve terbiye görmezlikten gelinemez. Gerçekte, Ebu Süfyan da o vakit Hz. Ömer'e buna benzer bir soru sor­muştu. Belazuri bu olayı şu şekilde aktarmakta­dır: "Ömer, tahsisatlar için kayıtlan hazırlar­ken, Ebu Süfyan,'Bizanslılar gibi bağış usulünü mü başlatmak istiyorsun? Eğer tahsisatları bu şekilde belirlersen, insanlar buna bağımlı hale gelip alış-verişi terkedecekler' dedi Hz. Ömer, kendisinin bey tü'İ mal'de çok büyük bir hızla bi­riken serveti (zenginler ve fakirler arasındaki boşluğu kapamak, böylece servet farklılıklarım makul ve adil seviyelere getirmek için) dağıt­mak zorunda kaldığını söylemiştir." (İbni Sa'd; Tabakat).

Gerçekte, İslami devlette düzenlenen bağış ve tahsisat sistemi kapitalist ve komünist bir ülke­de yapılan böyle bir düzenlemeden kaynaklana­cak kötülüklerden tamamen uzaktır. O mükem­mel bir kamuyu himaye örneğidir; ne aylaklığı teşvik eder ve ne de ihtiyaçları beytü'l mal'den karşılanmamış bir fakir, muhtaç veya sakat bı­rakır.

Hz. Osman ve Ali'nin Hilafet Döneminde:

Hz. Osman, bağış ve tahsisat sistemini muhafa­za etti ve değişik kişilere büyük meblağlar ver­di. Eşitlik ilkesine inanmasına rağmen, bağış ve tahsisatlardaki faklılıklan yüksek seviyede tut­tu. Bazen bazı kimselere hediyeler ihsan etme konusunda çok cömert davrandı. Fakat genel olarak kamuyu himaye sistemi güzelce muhafaza edildi ve Halifeliği zamanında fakir ve muh­taçlarla gereğince ilgilenildi.

İnsanlar arasında tahsisat dağıtma konusundaki Hz. Ali de Hz. Ebu Bekr'in eşitlik ilkesini kabul etti ve benimsedi. Sosyal mevkilerine, İslami ko...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Hz. Ömer Tarafından Ödenen Tahsisatlar
« Posted on: 27 Nisan 2024, 06:41:54 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hz. Ömer Tarafından Ödenen Tahsisatlar rüya tabiri,Hz. Ömer Tarafından Ödenen Tahsisatlar mekke canlı, Hz. Ömer Tarafından Ödenen Tahsisatlar kabe canlı yayın, Hz. Ömer Tarafından Ödenen Tahsisatlar Üç boyutlu kuran oku Hz. Ömer Tarafından Ödenen Tahsisatlar kuran ı kerim, Hz. Ömer Tarafından Ödenen Tahsisatlar peygamber kıssaları,Hz. Ömer Tarafından Ödenen Tahsisatlar ilitam ders soruları, Hz. Ömer Tarafından Ödenen Tahsisatlarönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes