> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Boşanmada Mehir Meselesi
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Boşanmada Mehir Meselesi  (Okunma Sayısı 1007 defa)
16 Haziran 2012, 11:03:53
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 16 Haziran 2012, 11:03:53 »



Boşanmada Mehir Meselesi

Kur'an-ı Kerim, mehir ve karı-koca arasında herhangi bir ihtilaf oluştuğunda mehirin.öden­me tarzı ile ilgili özel ve vazıh kurallar ortaya koymuştur. Evlilik, mehir kararlaştırılmadan gerçekleştirilir ve kan-koca arasında temasta bulunulmadan şu ya dâ bu sebeple boşanma kararı verilirse, aşağıdaki ayette de belirtildiği gibi koca üzerine bir mesuliyet düşmez. "Kendilerine el sürmediğiniz, mehirlerini de tesbit etmediğiniz kadınları boşamanızda sizin için bir sakınca yoktur. Onları faydalandırın." (2: 236). Bu durumda, evlilik temasla tamam­lanmış ve herhangi bir mehir vaadi yapılma­mış, da olsa, yine de evlilik ilişkisinin bozul­masıyla kadının adına ve şöhretine bir kısım zarar-ziyan verilmiş olacaktır. Yeniden evlilik için artık o, bakire olmasına rağmen bîr baki­reyle aynı derecede ve konumda addedilme -yip hakikatte dul olarak vasıflandırılacaktır. Bu yüzden, Kur'an-ı Kerim, kadının kayıpları­nın telafi edilmesi için, varlığı ve gücü ora­nında kocanın bir şeyler ödemesini tavsiye eder.

Burada zikredilebilir ki, boşanma ve hulu va­kalarında tarafların maddî fedakarlıklan, ada­let ve sağlam hükümler Üzerine kuruludur. Öteki tarafa karşı ayrılma muamelesini kim başlatırsa asıl fedakarlık yükü ona aittir. Eğer koca kendi isteğiyle talağa giderse hanımına vermiş olduğu bütün mallardan vazgeçmek zorundadır. Diğer taraftan, hanımı hulu isterse kocasından kendisine ulaşan mehirin bir kıs­mını veya tamamını geri ödemelidir. Nitekim, boşanma veya hulu vakalannda kocalar hak­sız davranışlarda bulunmamaları için şu ifade­lerle uyanlırlar: "Bir eşi bırakıp da yerine baş­ka bir eş almak isterseniz, onlardan birine (Öncekine) yüklerle (mehir) vermiş olsanız bi­le ondan hiçbir şeyi almayın. İftira ederek ve açık bir günaha girerek verdiğinizi alacak mı­sınız?11 (4: 20).

Mehir miktarının belirlenmesinde değişmez kurallar yoktur. Maddi durumlarına, sosyal statülerine ve dengi insanların hüküm süren itiyadlanna uygun olarak, tarafların karşılıklı rızasıyla ^belirlenebilmesi için mehir miktarı serbest bırakılmıştır. Kur'an-ı Kerim şu ifade­leriyle yalnızca genel çizgileri ortaya koymuş­tur: "Zengin olan kendi gücü, darda bulunan da kendi halince maruf bir şekilde onları faydalandırmalıdır. Bu, iyilik etme şiarında bulu­nanlar üzerine bir haktır." (2: 236). Mehir, ta­rihin hiçbir döneminde kocanın karısına öde­yeceği tesbit edilmiş bir miktar para toplamı olmamıştır. Değişik dönemlerde, değişik kişi­ler kendi durumlarına göre değişik miktarda para ve değişik şeyleri hanımlarına tediye et­mişlerdir. Fert, karısı tarafından kabul görü­yorsa gücü neye yetiyorsa onu ödeyebilir. Rasulullah döneminde biri sadece bir yüzük, bir diğeri ise bir sepet hurma vermeye mukte­dir olabilmiş; yine bir başkası hanımına mehir olarak Kur'an'dan bir parça öğretebilmiştir. Kadınlardan biri kocasının küfürden dönüp İslam'ı kabul etmesini yeterli görmüş, onun mehiri kocası vasıtasıyla edineceği İslam ziy­netleri olmuştur. Hakikatte mehir ne altın yı­ğını, ne servet öbeği ne de mehir olarak tavsi­ye edilenden daha değerli herhangi bir varlık­tır. Evlenecek hanım için makbul olan bir miktar mal, para yahut herhangi bir şey evlilikte kadının mehri olarak mütalaa edilebilir Bununla birlikte mehir olarak ne tesbit edilirse edilsin, bu, kadını, içten muvafakati ile belirlenmeli ve kadın için makbul olmalı­dır. Mehir konusunda en önemli husus kadı­nın candan muvafakatidir.

Mehiri daha önce tayin edilen, ancak kocasıy­la temasta bulunmamış kadının boşanması ha­linde ödenecek mehir miktarı Kur'an-ı Kerim'de şu ifadelerle açıklanır: "Eğer onlara mehir tesbit eder de, el sürmeden boşarsamz, bu durumda -kendileri ya da nikah bağı elinde olanın bağışlaması hariç- tesbit ettiğiniz (mehr)in yansı onlarındır." (2:237). Bu vazı­yette koca, mehrin yalnızca yarısını ödemekle yükümlü kılınmaktadır, zira izdivaç henüz birleşme ile ikmal edilmemiştir. Zira evlilik ile, yukarıda açıklandığı gibi, kadının maruz kaldığı bir takım zararların koca tarafından te­lafi edilmesi gerekir. Kur'an-ı Kerim, kocalara boşadıkları hanımlarına karşı, özellikle iffet ve bekaretleri emniyet altında olmasına rağ­men itibarları zedelenip ızdırap çekerken çok­ça alicenap, fazlasıyla cömert olmalarını Öğütler: "Siz (erkekler)in (tümünü veya fazla­sını) bağışlamanız takvaya daha yakındır. (Aranızdaki) üstünlüğü de unutmayın. Şüphe­siz Allah, yaptıklarınızı görür." (2: 237).

Fakihler, izdivacın karı-koca ilişkisi ile ta­mamlanmasından sonra kendi isteğiyle bir kısmından yahut hepsinden vazgeçmediği müddetçe mehir miktarının tamamına kadının hak kazandığı hususunda müttefiktirler. An­cak hemen burada işaret edilebilir ki, Hint-Pakistan alt-kıtasında hüküm süren gelenek bü­tünüyle mantıksız, saçma ve Rasulullah'ın sünnetinden uzaktır. Evlilik gecesi ilk kez hanımlarıyla bir araya gelen kocalar onlardan mehir miktarını bağışlamalarım isterler. Bu iki ülkenin gayri İslami gelenek ve adetleri al­tında sanki cenderedeymiş gibi sıkıştırılıp ezi­len, ayaklar altında imiş gibi basılıp çiğnenen kadınların ise kocalarmca yapılan ve rica gibi görünen fakat, kabul etmemeleri halinde ted­ricen kötü davranmaya başlayacakları için gerçekte gizli bir tehdit olan bu teklife, du­rum hakkında en ufak bir bilgileri olmadığın­dan razı olmaktan başka bir seçenekleri yok­tur. Kadınların tayin edilmiş mehri kocaların­dan almaları gerçekten çok nadirdir. Hint-Pakistan alt-kıtasındaki müslüman topluluklann mehir konusunda İslam Hukuku'nu pratiğe aktarmalarının artık tam sırasıdır. Bu hususta müslüman alimlerin sorumluluktan büyüktür; önemsiz ve günlük hayatla ilgisiz konularda saatler boyunca konuşarak cuma vakitlerini geçireceklerine bu zamanı kadın ve erkeklerin günlük hayatlarını etkileyen pratik problemle­ri çözmekte kullanmalıdırlar.



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Boşanmada Mehir Meselesi
« Posted on: 03 Mayıs 2024, 14:23:32 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Boşanmada Mehir Meselesi rüya tabiri,Boşanmada Mehir Meselesi mekke canlı, Boşanmada Mehir Meselesi kabe canlı yayın, Boşanmada Mehir Meselesi Üç boyutlu kuran oku Boşanmada Mehir Meselesi kuran ı kerim, Boşanmada Mehir Meselesi peygamber kıssaları,Boşanmada Mehir Meselesi ilitam ders soruları, Boşanmada Mehir Meselesiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes