๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 05 Haziran 2012, 21:58:09



Konu Başlığı: Hijyen Ve Sıhhat
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 05 Haziran 2012, 21:58:09
Hijyen Ve Sıhhat

Kur'an-ı Kerim, vücut, elbiselerin ibadet yer­lerinin temizliği ile genel hijyen üzerinde önemle durmuştur. Günlük ibadet, inanan­larda zarafet ve temizlik itiyadını geliştirmiş­tir. İbadet pis bir vücut ve kirli elbiselerle ya­pılamayacağı için, müslümanlar vücut ve el­biselerini temiz tutmak zorundadırlar. Bun­dan dolayı onlar kendilerini ve elbiselerini her çeşit kirden armdırmahdırlar. islâm, gün­lük ibadetlerde, günde beş sefer ellerini ve yüzlerini yıkamayı, haftada en az bir sefer de vücutlarım yıkamayı zorunlu küar.Zaten müslümanlar ibadetlerinden önce abdest al­mak zorundadırlar. "Ey İman edenler, na­maza kalkacağınız zaman yüzünüzü ve elle­rinizi yıkayın. Başınızı mesnedin, ayakları­nızı da yıkayın. Eğer cünup iseniz boy ab-desti alın. Allah size bir güçlük getirmez, fa­kat sizi tertemiz yapmak ister." (5: 6).

Rasulullah da temizliğe, bilhassa her na­mazda abdest almaya son derece önem ver­miştir. Hz. Ali şu hadisi rivayet etmiştir: "Namazın anahtarı abdesttir" Yine: "Cen­netin anahtarı ibadet, ibadetin anahtarı ise temizlik ve abdesttir!' hadisini de Hz. Ali ri­vayet etmiştir. Ebu Hureyre'den rivayet edil­diğine göre bir gün Peygamber ashabına sormuş: "Sizlerden biriniz evinin önünde akan bir derede gündü beş kere yıkanırsa on­da kirden eser kalır mı?" Sahabiler'hayır1 kal­maz diye cevap verirler. Rasulullah bunun üzerine: "Günde beş kere kılınan namaz da bunun gibidir. Bütün günahları silip süpü­rür;' Abdest maddî kirleri, namaz ise manevî kirleri {yani günahları) temizler. Abdest, bu­run, gözler, dişler, yüz, ayaklar ve saçın gün­de beş kere yıkanmasından ibarettir.

Peygamber her namazdan önce dişlerin temizlenmesine büyük önem vermiştir. O, müslümanlara her Cuma günü ve her cinsi temas sonunda gusul almayı zorunlu kılmış­tır. Kadınlar da, aylık periyotlarının bitimin­de ibadete başlamadan önce yıkanmak zo­rundadırlar.

Elbiselerin temizlenmesi de o kadar Önemli­dir. Kur'an-ı Kerim, elbiselerin temizlenme­sinin önemini şu şekilde belirtir: "Ey Adem-oğullari! Her namazınızda süslü elbisenizi gi­yiniz." (7: 31). Hz. Peygamber temizliği tavsiye ve teşvik etmiştir ve kendilerini de­vamlı temiz tutan insanları nasıl tasvip etti­ğini şu sözleri ile ifade etmiştir: "Temizlik imanın yarısıdır!' Kur'an-ı Kerim şöyle der: "Allah pisliklerden pak olanları sever." (2: 222) Kur'an-ı Kerim ve Sünnet'deki bu ve bu­na benzer ikazlar, ilk müslümanlan şahsî hij­yen ve temizlik konularında etkilemiş ve bu konuda büyük çalışma ve araştırmaların ya­pılmasına vesile olmuştur. Oruç da İslâm'ın önemli bir ibadeti olup, bir mide temizliği eksersizidir. Bu ibadet, bir yıl boyunca vü­cutta toplanmış olan zehirli maddelerin ya­kılmasına imkân verip, vücudun sonraki yı­la en iyi şekilde girmesini sağlar.

Ana karnında Ölen çocuğu çıkarmak için yaplan ameliyatlarda kullanılan bazı âletler. ez-Zühre-î Kitâb üt-Tasrifte belirtmektedir.

Burada bahsettiğimiz İslâmî yeme alışkanlı­ğı ve ikazlar, şahsi hijyene olduğu kadar halk sağlığına da büyük katkılar sağlar. Müsade edilen gıda çeşitleri ve ne şekilde yenecekle­ri hakkında Kur'an-ı Kerim ve sünnet öğre­tisi sağlık ve hijyen ile yakm bir ilgi gösterir. (Islamic Science, a.g.e., s. 153-184).