> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Heyetler Yılı
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Heyetler Yılı  (Okunma Sayısı 2081 defa)
23 Mayıs 2012, 18:30:26
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 23 Mayıs 2012, 18:30:26 »



HEYETLER  YILI

Mekke Rasulullah 'ın eline geçip Kureyş İslâm'ı benimsediği zaman, pratikte Arap­ların ona karşı koymaları için dayanakları kalmadı. Hepsi müslümanlarla Kureyş ara­sındaki çatışmanın sonucunu bekliyorlardı, çünkü Kureyş bölgede hâkim ve etkin kuv­vet sayılıyordu. Beytullah (Kâbe)'ın koruyu­cuları olarak da geri kalan Arabistan halkı­nın lideri ve rehberi idiler. Onların Rasulul­lah 'a İtaat etmeleri Araplar için Muhammed 'ın peygamberliğinin bir belgesi idi. Ülkenin her tarafından kabile ve klanların re­is ve liderlerinin heyetleri İslam'ı kabul et­mek için akın akın Medine'ye geldi. Hicret'in onuncu yılına doğru tüm Arabistan Yarıma­dası İslâm'ın bayrağı altında toplandı. Kur'an-ı Kerim bunu şu sözleriyle zikreder; "Allah'ın yardımı ve fetih geldiği ve insan­ların Allah'ın dinine dalga dalga girdikleri­ni gördüğün zaman Rabbini hamd ile teşbih et. O'ndan mağfiret dile." (110: 1-3). Heyet­ler, Mekke'nin fethinden hemen sonra hic­retin sekizinci yılında gelmeye başladılar ve hicrî on birinci yılm ilk aylarında onun ve­fatına kadar devam ettiler.

Müzeyne: Müzeyne büyük bir kabile olup Mudar yönünden Kureyş ile ortak soya sa­hiptiler. Rasul 'ın önde gelen sahabelerin­den Müzeyne sancağının taşıyıcısı, İsfahan1 m fatihi Numan İbni Mükrine bu kabileden­di. Bu, Rasul 'la görüşjnek için gelen ilk heyetti. Hicret'in beşinci yılında Medine'ye gelip, İslâm'ı kabul eden heyet dört yüz ki­şiden oluşuyordu. (Allame Şibli Nu'manî, "Seeratun Nabiyy', Cilt II, sf. 37).

Benî Temim: Benî Temim kabilesi İslâm hak­kında bilgi edinmek için Rasulullah'a bir heyet gönderdi. Heyet Utarid b. Hacib b. Zürare, Akra b. Habis, Zibirkan b. Bedr (Benî Sa'd'dan), Amr b. Ethem ve Habbab b. Zeyd gibi Benî Temîm'in ileri gelenleriydi. Dilbi­limine ait lengüistik müzakerelerde tamam­lamak üzere şiirlerini yanlarında getirdiler, ancak İslâm'ı kabul ederek döndüler. Rasuf  onlara değerli hediyeler verdi. (İbni İs-hak, 'The Life of Muhammed' İngilizce ter­cüme, sf. 627-648).

Benî Sa'd b. Bekr: Benî Sa'd, Dimam b. Sa-lebe'yi Rasulullah'a gönderdi. Dimam Medine'ye ulaştığında ashaba sordu: "Han­giniz Abdulmuttalib'in oğludur? Ona sert bazı sorular soracağım, sakın incinmeyin." Rasul, ona, ne isterse sormasını söyledi. O da "Senin Rabbin adına, (söyle) bütün in­sanlara Rasulü olarak seni O mu gönderdi?" Rasulullah: "Evet, Allah'a andolsun, beni O gönderdi." buyurdu. Dimam aynı şekilde Allah'ın günde beş kez namazın kılınması­nı, zekâtın ödenmesini, yılda bir ay oruç tu­tulmasını ve Mekke'ye haccedilmesin! emre­dip emretmediğini sordu. Rasul da hep­sine aynı şekilde cevap verdi. Sonunda Di­mam, "Şehadet ederim ki Allah'tan başka ilâh yoktur, yine şehadet ederim ki Muham­med Allah'ın Rasulü'dür. Bu emirleri yeri­ne getireceğim, neyi yapmamı yasakladınsa ondan da sakınacağım; ne bunlara ekleyece­ğim, ne de bunları azaltacağım." dedi. Son­ra kabilesine dönerek Rasul 'dan işittikle­rini anlattı. Dimam b. Sa'lebe o kadar sami­mi ve dürüst idi ki, hepsi İslâm'ı benimsedi­ler; gün batmadan önce müslüman olmamış tek bir kadın veya erkek kalmadı. (İbni İs-hak, a.g.e.).

Ferve b. Mesik el-Muradî: Ferve b. Mesîk el-Muradî, halkının çoğunun öldürüldüğü Razm savaşında Hamdan'a karşı acı bir ye­nilgi aldı. Bu yüzden Kinde Kırallığını ter-kederek Rasulullah 'a geldi. Rasul onu Murad, Zubeyd ve Mezhic valiliğine, Halid b. Said b. As'ı da bu bölgenin zekâtla ilgili işlerine atadı. (İbni İshak, a.g.e.).

Benî Zubeyd: Amr b. Mâ'dİkerb, Benî Zübey  bir kısım insanlarla Rasulullah'a gelerek İslâm'ı kabul etti. Amr, müslüman olarak kaldı, ancak Rasul'ın ölümünden sonra Ferve b. Mesîk'in idaresine karşı çık­tı.

Kinde: Aşa b. Kays sekiz süvarilik Kinde he­yetinin başkanı olarak Medine'ye geldi ve Rasul'la ve Mes'ud'Ia görüştü. İslâm'ı da­ha önce kabul etmişlerdi, ancak kenarları ipekli elbiseler giyiyorlardı. Rasul onlara erkekler için ipek elbisenin yasak olduğunu anlattığında heyet üyeleri bunları yırtıp yere fırlattılar. (İbni İshak, a.g.e.).

el-Azd: Sûred b. Abdullah b. el-Azdî kabile­sinden bir heyetle Rasulullah'a gelerek İs­lâm'ı kabul etti.

Cüreş: Cüreş halkı temsilcilerini Peygamber'a göndererek İslâm'ı kabul ettiler. Rasul onlara atlan, binek develeri ve öküzleri için belirli işaretler ile yerleşim yerleri civa­rındaki araziden oluşan özel bir rezevr ver­di.

Himyer Kralı: Himyer krallarım temsilen Ha­ris b. Abdulkulal, Nuaym b. Abdulkulal ve Zü'1-Ru'ayn, Meârif ve Hemdan prensi Nu-man ile Zür'a Zü'll Yemen'i temsilen Malik b. Murra el-Rahavî'yi politeizmi terkedip İs­lâm'ı kabul ettiklerine dair mesajla gönde­rildiler. Heyet Rasul 'a Tebük seferinden dönüşte ulaştı. Rasul da krallara İslamc­ın temel emirlerini açıklayan uzun bir mek­tup yazdı. Mektupta şunlar da zikrediliyor­du: "Eğer bir hıristiyan ya da yahudi, müs­lüman olursa artık o aynı hak ve sorumlu­luklara sahip inanandır. Dinine (yahudilik ya da hıristiyanlık) bağlı kalan ise ondan me-nedilemez. Ancak onlar cizye ödemek zorun­dadırlar. Allah Rasulü'ne cizyesini ödeyen Allah ve Rasulü'nün zimmetine sahiptir, ödemekten kaçman ise Allah ve Rasulü'nün düşmanıdır." (İbni İshak, a.g.e.).

Ferve b. Amr el-Ziihrî: Ferve b. Amr el-Zührî Nıfasa kabilesine mensup olup Bizans İmparatorluğu'nun sınırlarına yakın Ma'an ve ci­var Suriye bölgelerinde yerleşen Araplar için Bizans valisi idi. Rasulullah'a İslâm'ı ka­bul ettiği haberiyle birlikte çeşitli armağan­lar ve bir katır hediye gönderdi. Ancak ha­ber Bizanslılara ulaşınca Ferve'yi öldürdüler. el-Zührî'nin rivayetine göre Ferve şöyle de­miştir: "Müslümanların reisine söyleyin ki, tüm bedenimi ve kemiklerimi Rabbime tes­lim ettim." {İbni İshak, a.g.e.).

Tufeyl b. Amr ed-Devsî: Tufeyl İslâm'ı ka­bul ederek halkına dönüp, onları İslâm'a da­vet etti. Çok az kimse davetine icabet etti. O da tekrar Medine'ye dönerek Rasulullah'dan zinaya kapılmış olan ve bu yüzden İs­lâm'ı kabul etmeyen halkı için dua etmesini istedi. Rasulullah, Tufeyl'in kabilesine Sırat-ı Müstakîm'i göstermesi için Allah'a yakardı. Tufeyl kabilesine tekrar geri döndü­ğünde başarıyla karşılaştı. Yetmiş kişilik he­yetle geri geldi, ancak Rasul Hayber'de idi. Heyetle birlikte Hayber'e hareket edip, Rasul'a halkının İslâm'ı kabul ediş habe­rini ulaştırdı.

Su'âdî: Hicret'in sekizinci yılında yalnız ba­şına gelmiş olan Su'âdî'li Ziyad b. el-Hâris bu kez kabilesinden on iki kişiyle birlikte gel­di. Sa'd b. Abbâd onları gözetmek üzere atandı. Heyetin geri dönüşünden, sonra İs­lâm bu kabile içeresinde de hızla yayıldı. (Tarih-i Taberi, Cilt I, sf. 460-478).

Sakif: Sakif iki liderin kontrolü altındaydı ki, bunlardan biri Kureyş'in güvenine sahip sayılan Urve b. Mes'ud Rasul'a gelerek İs­lâm'ı kabul etti. On hanımı vardı, İslâm'ı ka­bul edince bunlardan altısını boşadı. Geri halkını İslâm'a davet etti, lâkin halkı kabul etmedi. Evinin üst kutında namaz kılarken bir gün okla vurularak öldürüldü. Ölümün­den sonra dini kabilesi içinde hızla yayıldı; kabilenin ileri gelenlerinden oluşan ve baş­kanlığını Abdi Yaleyn'in yaptığı bir heyet Me­dine'ye gönderildi. Heyet bir süre Medine-de kalıp müslümanların yaşayış tarzlarını ve davranışlarını inceledi ve İslâm'ı kabul etmeden önce şartlar öne sürerek dediler ki:

1- "Ey Allah'ın Rasulü, halkımızın çoğu evinden uzaklarda hayatını sürdürür, zina yapmadan da yaşayamaz. Zina bizler için meşru kılınmalıdır.

2- "Bizim bütün ticaretimiz faiz üzerine ku­ruludur. Bu yüzden faiz bizler için caiz kı­lınmalıdır."

3- "Bize içki haram kıhnmamahdır, çünkü biz çokça üzüm üretiyoruz, bu da bizim ti-caretimizdir."

Rasulullah, liderlerin yaptığı bu üç isteği de reddetti. Ertesi gün heyet tekrar Rasulul­lah'a gelerek putları hakkında sordu. Ken­dilerine putun kırılması gerektiği anlatılın­ca bunu yapmaktan bağışlanmalarını istedi­ler. Rasul bunu kabul ederek Halid b. Ve-lid'i putları kırması için gönderdi. Nitekim bundan sonra heyet İslâm'ı kabul edip ka­vimlerine döndüler, kavimleri de bütünüyle İslâm'ı benimsedi, ki daha önceleri bu insan­lar namaz kılmaktan, zekâtı ödemekten, ci-had etmekten istisna edilmelerini istemişler­di.

Benî Eşa'riye: Yemenli Eşa'riye kabilesi ye­di kişiden oluşan bir heyeti Rasulullah'a gönderdi. Bunlar kendilerini mümin olarak adlandırmaktaydılar. Rasul @ dünya ve inanç farklarının ne olduğunu sorduğunda şöyle cevaplandırdılar: "Biz on beş özelliğe sahibiz, beşi inançla ilgilidir, beşi sizlerin em­rettiği amellerdir ve kalan beşi bizlerin Ön­ceden yapageldiklerimizdİr. Daha önceden bildiklerimiz varlıkla minnettar olmak, mu­sibette sabırlı olmak, Allah'ın dilemesini (mukadderat) kabul etmek, hükümde doğ­ruluğu korumak ve düşmanlarımızın talih­sizliklerine sevinmemek." Rasulullah da şöyle buyurdu: "Bunları size öğretenler bü­yük bilgeler ve ferasetli kişiler olmalı ki, ilim­lerinden peygamber oldukları anlaşılıyor. Bil­diklerinizi 20'ye tamamlayacak beş şey de si­ze ben öğreteyim.

1- Yiyemiyeceğiniz (ki ihtiyaç duymadığınız) şeyleri toplamayın.

2- İçinde yaşamayacağınız evi yapmayın.

3- Yarına bırakmak zorunda kaldığınız şey­lerde yarışmayın.

4- Kendisine dönmek, dönüp kendinizi sun­mak zorunda olduğunuz Allah'tan korkun.

5- Sonsuza kadar yaşayacağınız yerde size yardım edecek şeyler isteyin!' (Gazi Muham-med   Süleyman   Mansurpurî,   'Rahmatul Lila'lamin' Cilt 1, sf. 162-192).

Hemdân: Rasulullah, İslâm'a davet etmesi için Yemen'de mukim olan bu kabileye Ha­lid b. Velid'i gönderdi. Halid b. Velid bir sü­re kalmasına rağmen burada İslâm yayılma­dı. Rasul da aralarında İslâm'ı yaygınlaş­tırmak için Ali b. Ebu Talib'i vazifelendirdi. Hz. Ali başarılıydı, tüm kabile İslâm'ı kabul etti. Ali b...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Heyetler Yılı
« Posted on: 24 Nisan 2024, 11:56:57 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Heyetler Yılı rüya tabiri,Heyetler Yılı mekke canlı, Heyetler Yılı kabe canlı yayın, Heyetler Yılı Üç boyutlu kuran oku Heyetler Yılı kuran ı kerim, Heyetler Yılı peygamber kıssaları,Heyetler Yılı ilitam ders soruları, Heyetler Yılıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes