> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Üretim Faktörleri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Üretim Faktörleri  (Okunma Sayısı 513 defa)
19 Haziran 2012, 21:27:42
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 19 Haziran 2012, 21:27:42 »



ÜRETİM FAKTÖRLERİ

Üretimin önemini tartıştıktan sonra toprak, iş, para ve organizasyonu gibi değişik üretim faktörlerini tanımlamak istiyoruz.

Arz
 
Arz kelimesi burada çok geniş anlamda kulla­nılmıştır ve havadan, sudan ve dağlardan vs. elde edebileceğimiz tüm maddi kaynaklan kapsar. Hatta coğrafi durumlar, rüzgar ve ik­lim, arz kelimesinin anlamı içine girer. Kur'an arz kelimesini çok geniş anlamlarda kullanmış ve Önemini farklı vesilelerle açıkla­mıştır. Kişiye, kendi istifadesi için yaratılmış olan dünyevi şeyleri kullanması tekrar tekrar hatırlatılmıştır. Bütün kainat gerçekte sayıla-mayan isteklerini tatmin için dünyanm gizli ve potansiyel kaynaklarından yararlanabilsin diye insanın hizmetine verilmiştir. Şimdi Kur'an-ı Kerim ve Sünnetin ışığında arzın mal üretiminde kişiye yardımcı olabileceği değişik şekilleri sıralamaya ve açıklamaya ça­lışacağız.

Toprak
 
Üretimin en önemli faktörü, şüphesiz, üzerin­de yürüdüğümüz, çalıştığımız; evler, fabrika-İar inşa ettiğimiz ve aklımıza gelen herşeyi yaptığımız arzın yüzeyidir. Kur'an-ı Kerim, Bakara sûresinde kişiye yeryüzünde bir ev ve rızk sağlanmıştır buyurur ve şöyle bildirir: "Yeryüzünde sizin için bir vakte kadar yerleş­me ve geçinme vardır." (2: 36). Önceden de açıklandığı gibi nzk, günümüzde ya da gele­cekte ortaya çıkabilecek olan tüm insan ihti­yaçlarını kapsar. Allah, kişiye bu gezegende hayatın her safhasında devamlı artan İhtiyaç­larını karşılaması için bu dünyada daimi bir servet kaynağı garanti etmiştir. Eğer bazı ara­ziler, yoğun tanm ya da diğer sebeplerden do­layı hektar başına düşük bir verim oranına sa­hip olursa, bu ayeti kerime ile insan kendisine vadedilmiş olan rızkını elde etmek için topra­ğın verimini arttıracak yeni yollar keşfetmek hususunda sahip olduğu bütün kabiliyetini kullanmaya teşvik edilir. Kur'an-ı Kerim'de eğer gerçekten Allah'a inanıyorsa, kendisine ait rızkı elde etmek için gayret göstersin diye insana her adımda yeni bir mesaj vardır.

Allame Cessas, Hud suresinin "O ki sizi top­raktan yarattı ve sizi onun içine yerleştirdi" ayeti hakkında şu yorumu yapar: "Bu ayet, yeryüzüne yerleşmeyi, onu işlemeyi, bahçeler düzenlemeyi ve onda binalar inşa etmeyi farz kılmıştır." Peygamber'ın Müslümanlara ge­çimlerini elde etmek için çok sıkı çalışmaları­nı bildiren pek çok hadisi vardır. Hz. Aişe'nin rivayetine göre Rasulullah; "Geçiminizi toprağın gizlenmiş zenginliklerinde (hazinele­rinde) arayınız." buyurmuştur. (M. Menazir Ahsen Geylani; Islami Mu'ashiyat).

Madenler
 
Yeryüzü, kişinin daha çok servet üretiminde yararlanabileceği maden kaynaklan ile dolu­dur. Kur'an-ı Kerim şu ayetinde demire işaret eder: "Ve kendisinde pek çetin bir sertlik olan ve insanlar için birçok menfaatler bulunan de­miri indirdik." (57: 25). İndirme anlamındaki kelime aynı zamanda bazı şeyleri bulmak ve­ya onun vasıtalarını mevcut kılmak anlamın­dadır. Burada, Allah, kendi İnsanından bu metali yaratmış ve onu insanın kullanması için yeryüzüne indirmiştir, anlamındadır.

Dağlar
 
Dağlar, mal üretiminde yardımcı olan bir di­ğer tabii güç kaynaklarıdır. Yüce Kur'an, dağ­lardan ve onların insan için kullanım imkanlanndan mütemadiyen bahseder. Hicr sûresinde her faydalı şeyin dağlarda yetiştiği gerçeğine bir işaret vardır: "Yere gelince, Biz onu yay­dık, onda oturaklı dağlar koyduk ve ölçülü herşeyden bitirdik. Orada sizin için ve kendi­sini rızıklandırıcı olmadığınız her kimse için geçimlikler yarattık."- (15: 19-20). Bu açıkça gösterir ki, Allah, faydalı olan herşeyi, gele­cek insan neslinin büyüyen talebini karşıla­mak için bollukla yetiştirmiştir.

Ve Nazİat Sûresinde, insan için bir potansiyel servet kaynağı olan dağlar bahsi vardır: "Dağ-lar'a gelince, onları size ve davarlarınıza birer faide olmak üzere yerleştirdi." (79: 32-33). Bu ayet insanoğlunun dağların ürünleriyle karşı­lanan çok çeşitli isteklerine işaret eder. Dağ­lar, sağanak yağışları üzerlerine çekerler, ne­hirlerin kaynaklarıdırlar ve bunlar sayesinde yeryüzünde yaşayan tüm hayvanlar rızıklarını elde ederler.

Ormanlar
 
Ormanlar, bir ülkenin tabii zenginliklerinin çok önemli bir bölümünü teşkil ederler. Or­manlar, petrol, binalar için malzeme, kağıt için hammadde, gemicilik, mobilya ve sayıl­ması mümkün olmayan diğer üretim imkanla­rını sağlar. Kur'an, ormanların bazı kullanım­larından bahseder: Yasin suresinde: "O kî si­zin için yemyeşil ağaçtan bir ateş yapmıştır, istifade edersiniz diye." (36: 80) ve Vakıa su­resinde de: "Şimdi gördünüz mü o çakmakta olduğunuz ateşi, onun ağacını siz mi yarattı­nız, yoksa yaratan biz miyiz?" (56: 71-72) buyrulur.

Ve Mü'minûn suresinde: "Tûr-i Sina'dan çı­kan, (meyvası) yağlı olarak biten, yiyenlerin (yağına ekmeklerini) batıracakları bir (zeytin) ağac(ı) yetiştirdik." (23: 20) buyrulur.

Büyük önem taşıyan ormanların geliştirilme­leri ve korunmaları gereklidir. Bunun için Peygamber çok kesin bir ifadeyle daha çok ağaç dikmenin lüzumuna işaret etmiştir: Bir defasında Rasulullah şöyle buyurdu: "Eğer kıyamet günü yaklaşsa ve sizden biriniz elin­de bir fidan tutuyor olsa, eğer mümkünse onu diksin." (Buhari).

İnsanların menfaati için ağaç yetiştirmek, İslamda Allah'ın rızasını kazanmak için yapılan bir hayırseverlik olarak mütalaa edildiğinden ormanların yetiştirilmesi maddi ve manevi ka­zanç getirir. Peygamber'ın şöyle buyurdu­ğu rivayet edilir: "Hiçbir Müslüman yoktur ki, o ağaç diksin, yahud ekin" eksin ve mahsulün­den insan, kuş, kurt yesin de kendisi müstefid olmasın? Elbette o müslüman da diktiğiyle, ektiğiyle müsab olur." (Buhari).



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Üretim Faktörleri
« Posted on: 19 Nisan 2024, 15:59:01 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Üretim Faktörleri rüya tabiri,Üretim Faktörleri mekke canlı, Üretim Faktörleri kabe canlı yayın, Üretim Faktörleri Üç boyutlu kuran oku Üretim Faktörleri kuran ı kerim, Üretim Faktörleri peygamber kıssaları,Üretim Faktörleri ilitam ders soruları, Üretim Faktörleriönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes