> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Hayatla İçice Bir Din
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hayatla İçice Bir Din  (Okunma Sayısı 510 defa)
24 Ağustos 2012, 12:02:01
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 24 Ağustos 2012, 12:02:01 »



Hayatla İçice Bir Din

Hz. Peygamber'in davetinin yakından in­celenmesi, onun şifahî bir ahlâk öğretisi değil bir eylem, amel dini (yolu) olduğunu göste­recektir. O günlük hayatın gaileleri içinde olan ve pek çok gerçek ve güç meselelerle karşılaşan insanlar için gönderilmiştir. Haya­tın bu çeşit meseleleri için pratik çözümler önerir. Keşiş ve ruhbanların hayatıyla ilgilen­mez; bilakis toplum içindeki hayatta sıradan insanların başbaşa bulunduğu pek çok soruya dostça cevaplar verir. İslâm dini iktisadî, siyasî ve sosyal meselelerle de ahlâk, mane­viyat ve inanç meseleleriyle olduğu kadar il­gilenir; bu ilgi her sahaya eş zamanlı olarak teşmil edilmektedir. Toplum hayatım bir bü­tünlük içinde ele alır ve her durum için doğru ve uygun çözümleri önerir. Kur'ân hayatın somut gerçeklerinden kaçılamıyacağını, bu yüzden de onlarla cesaret ve kararlılıkla mü­cadele edilmesi gerektiğini vurgular: "Gerçe­ği bâtılın başına çarparız ve onun beynini parçalar; böylece bâtıl ortadan kalkar." (21; 18). Bu ayet yanlış fikir ve sistemlerin kendi­lerini hayatın gerçeklerine karşı uzun süre ayakta tutamayacağını anlatmaktadır. Er ya da geç hakikatin baskısı karşısında yıkılacak­lardır. Bu hakikat bütün insanlık meselelerine doğru çözümü öneren İslâm'dır. İslâm çok kapsamlı olan ve insan hayatının her yönünü kaplayan tam bir hayat nizamı verir.

En'am süresindeki şu ayetlere göz gezdire­lim: "De ki: 'Gelin size Rabbinizin haram kıldığı şeyleri söyleyeyim: O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın, anaya babaya iyilik edin, yoksulluk yüzünden çocuklarınızı öldürmeyin, -sizin ve onların rızıklannı veren Biziz-. Fuhşiyatın açığına da, gizlisine de yaklaşma­yın, Allah'ın haram kıldığı cana -adaletin ge­rektirdiği hususlar hâriç- kıymayın. Allah si­ze, düşünesiniz diye bunları emir buyuruyor. Yetim malına da, rüşdüne erişinceye kadar, en iyi şekilden başka bir tarzda yaklaşmayın. Ölçüyü ve tartıyı tam yapın, -kimseye gücü­nün yettiğinden fazla bir şeyi teklif etmeyiz, -konuştuğunuz zaman da, akrabaya bile ait ol­sa, doğruyu konuşun, Allah'a olan mükellefi­yetlerinizi yerine getirin, işte O size, bunları emrediyor ki, düşünüp öğüt almış olasınız. Bu dosdoğru olan yoluma uyun. Sizi Allah'ın yolundan ayırıp parçalayacak olan yollara uymayın. Allah size bunları sakınasınız dîye buyurmaktadır." (6: 151-153).

Bu ayetler evrensel ahlâk ve adalet ilkelerini ve medeni bir toplumda yaşamak için gerekli iyi davranış kurallarını içermektedir. Nuh Sûresi insan davranışları ile ilgili ilim hazi­nesine birkaç hikmet daha eklemektedir: "Al­lah şüphesiz adaleti, iyilik yapmayı, yakınla­ra bakmayı emreder; hayasızlığı, fenalığı ve haddi aşmayı yasak eder. Tutasınız diye size öğüt verir. Ahidleştiğİniz zaman Allah'ın ah­dini yerine getirin. Allah'ı kendinize kefil kı­larak sağlamlaştırdığını yeminlerinizi boz­mayın. Allah yaptıklarınızı şüphesiz bilir. Bir ümmetin diğerinden daha çok olmasından ötürü, aranızdaki yeminleri bozarak, ipliğini iyice eğirip katladıktan sonra bozan kadın gi­bi olmayın. Allah onunla sizi dener. And ol­sun ki, ayrılığa düştüğünüz şeyleri size kıyamet günü açıklar." (16: 90-92)

Isrâ sûresi de bize yine bazı pratik hikmet sözleri vermektedir: "Rabbin, yalnız kendisi­ne tapmanızı ve ana babaya iyilik etmeyi bu­yurmuştur. Eğer ikisinden biri veya her ikisi, senin yanında iken ihtiyarhyacak olursa, on­lara karşı 'öf bile demeyesin, onları azarlamayasın. İkisine de hep tatlı söz söyleyesin. Onlara acıyarak alçak gönüllülük kanatlarını ger ve: 'Rabbim! Küçükken beni yetiştirdik­leri gibi sen de onlara merhamet et!' de. İçinizde olanı en iyi Rabbiniz bilir. İyi kimselerseniz bilin ki O şüphesiz kendine başvuranla­rı bağışlar. Yakınına, düşküne, yolcuya hak­kını ver ve elindekini saçıp savurma. Saçıp savuranlar şüphesiz şeytanlarla kardeş olmuş olurlar; şeytan ise Rabbine karşı pek nankör­dür. Rabbinden umduğun rahmeti elde etmek jçin, hak sahiplerinden yüz çevirmek zorunda kalırsan, onlara hiç değilse tatlı bir söz söyle. Elini boynuna bağlayıp cimri kesilme, büsbü­tün de açıp tutumsuz olma, yoksa pişman olur, açıkta kalırsın. Doğrusu senin Rabbin dilediği kimsenin rızkını genişletir ve bir öl­çüye göre verir. O, kullarım gören ve haber­dar olandır. Çocuklarınızı yoksulluk korku­suyla öldürmeyin. Biz onlara da size de nzık veririz. Onları öldürmek şüphesiz büyük bir günahtır. Sakın zinaya yaklaşmayın; doğrusu bu çirkindir, kötü bir yoldur. Allah'ın haram kıldığı cana haksız yere kıymayın. Haksız ye­re Öldürülenin velisine bir yetki tanımışızdır. Artık o da öldürmekte aşırı gitmesin. Zira kendisi ne de olsa yardım görmüştür. Yeti­min malına -rüşdüne erinceye kadar- en güzel şeklin dışında yaklaşmayın. Ahdi de yerine getirin, doğrusu verilen ahidde sorumluluk vardır. Bir şeyi ölçtüğünüz zaman, ölçüyü tam tutun, doğru teraziyle tartın. Böyle yap­mak sonuç itibariyle daha güzel ve daha iyi­dir. Bilmediğin şeyin ardına düşme; doğrusu kulak, göz ve kalp, bunların hepsi o şeyden sorumlu olur. Yeryüzünde böbürlenerek yü­rüme, çünkü sen ne yeri delebilir ve ne de boyca dağlara ulaşabilirsin. Rabbinin katında bunların hepsi beğenilmeyen kötü şeylerdir. Bunlar Rabbinin sana bildirdiği hikmetlerdir. Sakın Allah'la beraber başka tanrı edinme, yoksa yerilmiş ve kovulmuş olarak cehenne­me atılırsın." (17: 23-39).

Suresindeki bu ayetlerde, İslâm toplum hayatının bütün yapısının temellendiği bazı esaslar belirtilmiştir. "Bunlar, deyim yerin­deyse Hz. Muhammed'in davet kurallarını teşkil etmektedir ve mukaddes vazifesinin Mekke devrinde, Medine'deki devir başlama­dan hemen önce ilân edilmiştir; böylece yeni İslâm toplumu ve devletinin bu akide, ahlâk, kültür, iktİsad ve hukuk ilkeleri üzerine inşa edileceğini herkes öğrenmiştir." (The Meaning ofthe Qur'an, c. VI, ss. 135-136).

Bu açıklamadan net olarak anlaşıldığı gibi İslâm öğretisi sadece ahlâkî tavsiyelerle sınır­lı kalmamış, bilakis insanların pratik mesele­leri için çözümler öneren temel ilkeler içer­mektedir: Ana babanın haklan, akraba, ye­timler ve muhtaçlar, toplumdaki fakir ve mis­kinlerin haklan ile ilgili ayetler; cimri olun­maması, fakat israf da edilmemesini tavsiye eden harcamalarla ilgili emirler; insanların manen ve maddeten hayatlarının niteliklerini geliştirecek hukukî tedbirlerin alınmasının teklifi ve sosyal düzenlemeler getirilmesi. Bunlar bir toplumdaki ahlâkî ve sosyal stan­dartları geliştirmek için verilen en pratik emirlerdir.

Müminûn sûresi kendilerine emredilen hayat nizamına uydukları taktirde müminlere başarı vadetmektedir: "Gerçekten, müminler saade­te ereceklerdir. Onlar tevazu içinde namazla­rını kılarlar; anlamsız, boş şeylerden kaçınır­lar; zekatlarını eksiksiz verirler; ırzlarını ha­ramdan korurlar, -sâdece eşleri ve cariyeleri bunun dışındadır; onlara yaklaşmaları sebe­biyle kınanmazlar;- ama bundan başkasını arayanlar; onlar, kötülükle sınırı aşmış kim­selerdir. Ve (o müminler) ki, emanetlerine ve verdikleri söze riayet ederler; namazlarına devam ederler. İşte bunlar, temelli kalacakla­rı Firdevs Cennetlerinin mirasçısı olacaklar­dır." (23: 1-11).

Sosyal ve Genel Islâhatlar

Kur'ân-ı Kerîm âyetlerinin ışığı altında yapı­lan bu inceleme, Hz. Muhammed'in, haya­tın muhtelif veçheleriyle ilgilenen bir uygula­ma adamı olduğunu tesbİt etmektedir. O, in­sanoğlunun düşünce ve eylem sahalarına ta­mamıyla yeni kavramlar getirmiş; sosyal, si­yasi, iktisadî, ahlâkî ve manevî hayatlarını ıs­lah gayesiyle öze yönelik köklü tedbirler almıştır. Onun hukukî tedbirleri bir yandan şa­hıs ve ceza hukuklarını reforme etmiş (4: 11-13: 2: 180; 2: 178-179; 4: 92-93 ve 5: 36-48); diğer yandan da evlilikle ilgili kanunları (2: 221-242) ve sosyal ilişkileri geliştirmiştir (9: 7-11, 24, 83-84, 95-96, 107-109, 113-114; 24: 3, 27-33, 58-62; 33: 32-34, 53-55, 59) (Ayrıntılar için bkz., Stret Ansiklopedisi, c. I, "Yönetici ve Devlet Adamı", c. II, "Tacir", "Kanun Koyucu" ve c. III, "Hâkim" bölüm­leri).

Hz. Muhammed'in vazettiği iktisadî ted­birler de inkılâbı idi. Çünkü sadece ekonomik kuralları ıslâh için getirilmiş değildirler, aynı zamanda maddî eşitsizlikleri de azaltmayı ve onları mâkûl ve âdil bir seviyeye getirmeyi de öngörüyordu (2: 280.-283; 11: 84-85; 17: 35; 26:181-183; 9: 34-35; 53: 39 ve 59: 7). Ayrıca, onun aktardığı ahlâkî ve manevî öğ­retiler de ibadet ve din kavramına yeni bo­yutlar getirmiş, ibadet ve dini insanların gün­lük hayatlarıyla iç içe ve daha gerçekçi bir hâle sokmuştur (2: 152-153, 177, 188-189, 195, 274-281; 3: 134-135; 4: 2, 58: 5: 9. 103; 13:20-23; 18: 28; 25: 63-75).

Bu pratik tedbirlerin bir sonucu olarak Ara­bistan halkının hayat tarzı tamamen değiş­mişti. Değerleri ve düşünceleri değişmiş, on­ların hem ahlâkî ve manevî mükemmellik, hem de maddî refah ve siyasî hâkimiyet yö­nünden kazançları zirveye ulaşmıştı. Gerçek­te, bu tam bir inkılâptı; ülke sınırlarını geni-lettiği gibi halkın insanî niteliklerini de değiş­tirmişti..


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Hayatla İçice Bir Din
« Posted on: 23 Nisan 2024, 17:11:07 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hayatla İçice Bir Din rüya tabiri,Hayatla İçice Bir Din mekke canlı, Hayatla İçice Bir Din kabe canlı yayın, Hayatla İçice Bir Din Üç boyutlu kuran oku Hayatla İçice Bir Din kuran ı kerim, Hayatla İçice Bir Din peygamber kıssaları,Hayatla İçice Bir Din ilitam ders soruları, Hayatla İçice Bir Dinönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes