> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Hayatın Zaruretleri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hayatın Zaruretleri  (Okunma Sayısı 587 defa)
19 Haziran 2012, 22:11:40
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 19 Haziran 2012, 22:11:40 »



Hayatın Zaruretleri

İnsan hayatı için kesinlikle gerekli" olan ve yokluğunda insanın hayatiyetini sürdüreme­yeceği şeyler mesela yiyecek, giyecek, barı­nak hayatın zaruretleri diye adlandırılırlar.

Yiyecek: Yiyecek insanın temel ihtiyaçların­dan en önemlisi olarak kabul edilir. İnsan, belli durumlarda, barınaksız ve giyeceksiz olabilir, ama yiyeceksiz yaşaması mümkün değildir.

Kur'an çeşitli vesilelerle insanın bu temel ihti­yacını vurgular ve taze et, balık, tahıl, süt, sebze, salata, meyve, bal, yağ vs. hemen he­men bütün yiyeceklerden bahseder.

Taha Suresi: "hem siz yiyin hem de davarları­nızı otlatın." (20: 54).

Abese Suresi: "Hakikat biz o suyu şanl şarıl akıtarak döktük, sonra o yeri öyle bir yardık, sonra onda daneler bitirdik, üzümler, yonca­lar, zeytinlikler, hurmalıklar sık ve bol ağaçlı bahçelikler, meyveler, otlaklar size ve davar­larınıza bir faide olarak yaptık." (80:25-32).

Mü'minûn sûresi: "Hayvanlarda da sizin için ibret vardır: karınlarının içindekinden size içi-riyoruz. Onlarda sizin için daha birçok fayda­lar var, aynı zamanda onlardan yersiniz." (23: 21).

Kur'an-ı Kerim'de değişik yiyeceklerin insa­noğlu için şerekli olduğunu belirten birçok ayet vardır, insanın Allah tarafından sağlanan yeryüzündeki nzıklardan yemesi istenmiştir. Sebe Suresi: "Rabbinizin rızkından yeyin ve ona şükredin." (34: 15). Hatta cennetteki ha­yatın tarifinde özellikle yiyeceklerden bahse­dilir. Meryem Suresi: "Çok esirgeyen Allah'ın kullarına gayb olarak vadettiği Adn Cennetle-ri-ve orada onların sabah akşam rızıkları da vardır." (19: 61-62).

Yine, Allah'ın Adem ve Havva'ya cennetin bahçesinde yaşamalarını emrettiği aşağıdaki ayet-i kerimede insanın temel ihtiyacı olan yi­yeceğin önemi vurgulanmaktadır! Bakara Su­resi: "Ve demiştik ki, ey Adem! Eşinle birlik­te cennette kal, ondan istediğiniz yerde bol bol yeyin." (2: 35). Bu ayet yiyeceklere ve ha­yatın diğer gerekli ihtiyaçlarına bol bol sahip olan Adem ve Hz. Havva'nın müreffeh du­rumlarını göstermektedir.

Giyecek: insanın diğer bir önemli ihtiyacı olan giyecek, yiyecekten sonra gelir. Giyecek insanı soğuk ve sıcaktan koruduğu gibi ona güzellik ve iyi bir görünüm verir. Nahl Suresi'nde elbisenin ilk kullanılışına bir işaret var­dır: "Allah sizi sıcaktan koruyacak elbiseler yaptı." (16: 81).

Burada şu husus belirtilmelidir; iki zıt şeyden birinin bahsi daima ikincisini de kapsar. Bura­da bahsedilen sıcaktan korunma ile, aynı za­manda, hem sıcaktan, hem de soğuktan ko­runma kasdedilmiştir, Veya meşhur gramerci Zeccac'ın dediği gibi insanı sıcaktan koruyan şey soğuktan da koruduğu için burada soğuk­tan bahsetmeye gerek duyulmamıştır.

Giyinme ilk önce kişinin sıcaktan ve soğuktan korunması, çıplaklığını ve haya yerlerim ört­mesi gibi basit işlemler için kullanılmıştır; ama sonraları kişi süslenmek ve güzelleşme­nin yolunu aramıştır. Araf Suresi'nin şu aye­tinde elbise kullanımı ile ilgili bir işaret var­dır: "Ey Ademoğulları, şüphesiz biz üzerinize çirkin yerlerinizi örtecek bir örtü bir de güzel­lik elbisesi giydirdik." (7: 26).

Hz. Adem'in cennet bahçesinde hanımı ile birlikte hayatın tüm güzelliklerinden faydala­narak yaşayışından Taha Suresi'nde şöyle bahsedilmektedir: "Ey adem! Hiç şüphe yok ki senin için orada acıkmaman ve hiç çıplak kalmaman var ve hakikat sen orada susamaz-sın ve güneşte kalmazsın." (20: 117-119).

Bu sözlerle Adem @'a onu açlıktan, susuzluk­tan, sıcaktan ve soğuktan koruyacak yiyecek, içecek ve giyeceğin ihsan edileceği konusun­da söz verilmiştir. Bu sözler hayatın konfor, rahatlık ve mutluluk gibi bütün iyi şeylerin bulunduğu hoşnutluk durumunu tasvir etmek­tedir.

Hayatın bütün zaruretlerini sağladıktan sonra Allah aşağıdaki ayette, insana nasıl yaratıldı­ğını ve kendisine nasıl yiyecek ve giyecek ve­rildiğini hatırlatmaktadır: "O, İnsanı bir damla sudan yarattı ve davarları da yarattı. Onlarda sizin için ısıtıp koruyacak şeyler ve menfaat­ler vardır, ondan yersiniz de." (16: 45).

Barınak: Yiyecek ve giyecek gibi insanın ta­bii ihtiyaçlarından biri de barınaktır. İslam in­sanın bu ihtiyacına da gereken önemi vermiş­tir. Geçmişte güç kazanmak ve korunmak için insanın inşa etmiş olduğu binalar, saraylar, evler çadırlar vs. den Kur'an'da bahsedilir. Şu-ara Suresinin şu ayetlerinde kuvvetli kaleler ve büyük binaların inşasından bahsedilir: "Her yüksek yerde bir bina mı yaparsınız?

Ve temelli kalacağınızı umarak bir takım ka­leler mi edinirsiniz? (26: 128-129). Burada kullanılan kelime bir azamet işareti olarak Hz. Süleyman'ın ordularından korunmak için ev­lerini sığınak olarak kullanan karıncaların kıs­sası Nemi Suresinde şöyle anlatılır: "Onlar karınca vadisi üzerine geldikleri zaman bir karınca dedi ki: Ey karıncalar! Yuvalarınıza girin. Süleyman ve orduları kendileri farkında olmadan sakın sizi kırmasınlar." (27: 18). Bu ayetler açıkça, insanın ve Allah'ın diğer yara­tıklarının düşmanlarından olduğu kadar tabi­attan da sığınmak için barınaklarına ve evleri­ne girdiklerini gösterir.

Süleyman'ın sırça saraylarından şu ayette bahsedilir: "Ona denildi ki (Belkıs'a): 'Köşke gir', onu derince bir su sandı iki bacağını açtı. Süleyman dedi ki 'hakikat o sırçalardan düzel­tilmiş bir meydandır." (27: 44) Süleyman, Belkıs'ı etkilemek için altından su akan düz bir sırça taban yaptırdı. Belkis sırçadan yapıl­mış olan tabanı akan bir su zannetti.

Sarayın sırça tabanı o kadar düz ve mükem­mel idi ki sanki akan bir su gibi görünüyordu. Sure el-Araf da Salih Peygamber'in ve Semud kavminin kıssasında büyük binalar ve kaşane­ler inşa edilmesinden şöyle bahsedilmektedir: "Ve hatırlayın o vakti ki, sizi Ad'dan sonra halifeler kıldı ve sizi yerde yerleştirdi, ovala­rında köşkler ediniyorsunuz, dağlan ev yap­mak üzere oyuyorsunuz." (7: 74). Bu insanla­rın ovalara büyük köşkler inşa ettikleri ve düşmanlarının saldırılarından korunmak için kayalara evler oydukları ortaya çıkmaktadır.

Kur'an-ı Kerim'in bu ayetleri gösteriyor ki, İs­lam insan hayatının hiçbir yönünü ihmal et­memiştir. Kur'an insan ihtiyaçlarının karşılan­ması gerçeğine gerekli Önemi vermiştir. Bu yüzden Kur'an-ı Kerim insan hayatını geliştir­mek ve muhafaza etmek için, devletin her fer­dinin yiyecek, giyecek ve barınak vs. dahil.te-mel ihtiyaçlarının sağlanmasını müslümanlara farz kılmaktadır. Peygamber şu hadîste in­sanın bütün ekonomik faaliyetlerinin amacını özetlemektedir:

"Adem oğluna barınacağı ev, vücudunu örte­cek elbise, yiyecek ekmek, su koyacak kab ve binek yeterlidir, başkasında bir hakkı yoktur."

Rasulullah burada toplumun her ferdinin bütün şartlar altında sahip olması gereken te­mel ihtiyaçlarını özetlemiştir.

Verimliliğin Şartları: Yiyecek, giyecek, barınak vs. kadar gerekli olmayan, ama randı­manın arttırılması için lüzumlu olan şeyler, verimliliğin şartları diye adlandırılırlar. Bir iş­çinin kendini kuvvetli ve zinde hissedip çalı­şabilmesi için et, süt, tereyağ gibi iyi yiyecek­lere ihtiyacı vardır. Bunlar bir işçi için verim­liliğin şartlarıdır. Gerçekte verimi arttıran ve bir kişiyi daha çalışkan yapan herşey verimin şartları diye adlandırılır. Bu, rahat bir yatakta iyi bir uyku ya da insanın ayağını rahat tutan iyi bir ayakkabı olabilir. Eğer bunlar kişiyi mutlu ediyor ve daha iyi bir işçi yapıyorsa ve­rimliliğin şartlan diye mütalaa edilir. Meyve­lerin düzenli tüketimi de kişiyi daha sağlıklı ve daha randımanlı bir işçi yapar. Allah, değişik türde meyvelerin yaratılmasındaki cömertliği hatırlatır ve akıllı insanlann bu şeylerin öne­mini kavramaya çalışmasını ister: "Onunla si­zin için ekin, zeytin, hurma ağaçları, üzümler ve meyvelerin her birinden bitiriyor. Şüphe­siz, bunda iyi düşünen bir topluluk için bir ib­ret vardır." (16: 11)

Allah'ın yarattığı değişik türdeki meyvelerin kullanımı üzerinde tefekkür edenler diğer şey­ler arasında bir işçinin randımanının arttırıl­masında leyvelerin sağladığı büyük faydayı derhal görür.

Konfor: Konfor ne hayati zarurettir, ne de ve­rimin şartıdır. Fakat kişiye rahatlık ve kolay­lık sağlayan şeyleri ihtiva eder. Konforlu şey­lerin tüketimi, insanın hayatını daha kolay ve daha rahat kılar. Bir insanın sıradan yiyeceği, giyeceği ve bannacağı, onun hayatının ihti­yaçlarıdır ama, iyi ve lezzetli yiyecekler, gü­zel ve pahalı elbiseler ve iyi döşenmiş binalar

ve köşkler, kişinin konforudur. Bu yUzden konfor, kişiye rahat ve kolaylık sağlayan ve genel olarak kullanılışı maliyetinden daha faz­la olan şeyler olarak tanımlanır. İslam'da kon­fordan hoşlanmaya izin verilmiştir. İslam, ki­şinin hayatın güzel şeylerinden faydalanma ve takdir etme içgüdüsünü kabul etmiştir. İslam ayrıca insanın kültürel ihtiyaçlarına da gerekli önemi göstermiştir. Güzellik, zerafet ve kültü­rel ihtiyaçlarıyla ilgili fıtri iç güdüsünü göz Önünde bulundurarak İslam, insanın temel ih­tiyaçlarının yanında konfordan da faydalan­masına müsaade eder.

İslam'da hayatın ziynetleri, süsleri ve konforu dahil bütün isteklerin tatmin edilmesi mendup olup tamamen helaldir. Peygamber , Al­lah'ın kullanmaları için yarattığı dünyanın iyi şeylerinden faydalanmalanm ashabına tavsiye etmiştir. Peygamber'in hayatın güzellikle­rinden faydalanmanın İslâm'ın Öğretilerine zıt olmadığım kanıtlayan birçok hadisi vardır.

Ebu Ahvaz babasından rivayet etmiştir. Baba­sı Peygamber'ın yanına pis bir elbise ile gitmişti. Peygamber ona "zengin inisin?" diye sordu, olumlu cevap alınca ne kadar zen­gin olduğunu sordu. Ebu Ahvaz'm babası, Al­lah'ın kendisine develer, keçiler, atlar ve köle­ler verdiğini söyledi. Bunun üzerine Hz. Pey­gamber "Allah Fazl-ü kereminden sana ih­san ettiğinde, alametlerini senin üzerinde gör­mekten hoşlanır." buyurdu. (Ebu Davud).

Peyg...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Hayatın Zaruretleri
« Posted on: 26 Nisan 2024, 22:35:36 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hayatın Zaruretleri rüya tabiri,Hayatın Zaruretleri mekke canlı, Hayatın Zaruretleri kabe canlı yayın, Hayatın Zaruretleri Üç boyutlu kuran oku Hayatın Zaruretleri kuran ı kerim, Hayatın Zaruretleri peygamber kıssaları,Hayatın Zaruretleri ilitam ders soruları, Hayatın Zaruretleriönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes