> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > İslam Devletinin Hedefi
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İslam Devletinin Hedefi  (Okunma Sayısı 601 defa)
03 Haziran 2012, 17:15:23
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 03 Haziran 2012, 17:15:23 »



İSLÂM DEVLETİ'NİN HEDEFİ


Kur'an ve Sünnet'e göre, İslâm Devleti'nin amacı ve hedefi Allah'ın hoşlandığı erdem­leri (maruf), tebası arasında oluşturmak, de­vam ettirmek ve geliştirmek; O'nun hiç hoş­lanmadığı kötülükleri (münker) önlemek ve kökünden sökerek yaşantılarından defetmek-dir. Böylece insanın refah ve ilerlemesine ma­ni olan sömürü, zulüm, müstehcenlik ve kar­gaşanın toplumda mümkün olan her yön­temle önlenmesi, bastırılması ve men edilme­si gerekirken, Allah'ın hoşlandığı alçak gö­nüllülük, iyilik, fazilet, barış ve adalet me­ziyetleri Ümmet'in hayatında bütün anlam­larıyla değerlendirilmeli, geliştirilmesi ve teş­vik edilmelidir. Bu yüce ideale ulaşmakta üyelerini kendi öz disiplini, öz kültürü ve öz temizliği içerisinde yetiştirmek ve eğitmek için kendi öz moral disiplinini kullanır. (Ebu'1-Alâ Mevdudî, 'Islamic Way Of Life', sh. 42-45).

Allah'ın hoşlandığı ve 'iyi, erdemli ve başa­rılı bir toplumun temelleri' olan bu ahlâkî prensiplerin sürekli yapılmasına büyük Önem vermiştir. "Onlar ki kendilerini yeryüzünde iktidar sahibi kıldığımızda, namazı dosdoğru kılarlar, zekâtı verirler, marufu emrederler, münkerden sakındırırlar." (22: 41). "Ândol-sun, biz elçilerimizi apaçık delillerle gönder­dik ve insanlar adaleti ayakta tutsunlar diye onlarla birlikte Kitab'ı ve Mîzan'ı indirdik." (57: 25). Rasulullah'da bu hususu şu söz­leriyle açıklamıştır; "Allah, Kur'an'Ia yok et­mediği şeye devlet (otorite) vasıtasıyla son ve­rir". Bu da göstermektedir ki, İslâm Devle­ti'nin ana gayesi toplumun iyilik ve refahı için İslâm'ın tavsiye ettiği reformları etkili kı­lıp uygulamaktır. O'nun ayrıca özelliği iyi­lik ve erdemi, maruf hayat şeklini halka ka­zandırması; kötülük ve zararlı, münker ha­yat tarzını men etmesidir. (Dr. Said Rama­zan, 'Theocracy Ruled Out' başlıklı makale, 'Concept Of The Islamic State', sh. 29-31).

Aşağıdaki cümleler İslâm Devleti'nin gaye­sini ve bu sistemin mimarları olmaları bek­lenen yönetici ve idarecilerin temel karakter­lerini bütünüyle ortaya koymaktadır. Yeryü­zünde kendilerine iktidar ve güç verildiğin­de şu şekilde davranırlar:

a- Şahsî hayatlarında itaat ve takva yolunu benimserler. Karakterleri günah lekelerinden, Allah'a itaatsizlikten, kibir ve gururdan be­ridir. Davranışları naziktir, alçak gönüllülük ile hareket ederler, Rabblerine dua ederler ve insanların toplu hayatlarında salât sistemi­ni oluştururlar.

b- Mal varlık ve kaynakları, şehevî ve lüks şeylere boşu boşuna harcanmaz. Aksine, top­luluğun servetinin eşit bir şekilde dağılması (59: 7) ve devletin refah fonksiyonunun ta­mamen yerine getirilebilmesi için 'zekât'ı oluşturur ve organize ederler.

c- Devletin gücünü kötülük (münker) ve gü­nahın yok edilmesi; iyilik (maruf) ve doğru­luğun oluşturulması ve arttırılması için kul­lanırlar (Ebu'1-Alâ Mevdudî, 'The Islamic Law and Constitution' sh. 176-192).

Aynı konu Kur'an'ın diğer bir ayetinde şu ifa­delerle açıklanır; "Siz, insanlar için çıkarıl­mış hayırlı bir ümmetsiniz. Marufu emreder, münker olandan sakındırır ve Allah'a iman edersiniz." (3: 110). Âyetin de açıkça ortaya koyduğu gibi İslâm Devleti'nin amacı; top­lumda marufu oluşturmak ve münkeri yok etmek; insanları bütün meseleleriyle birlik­te Allah'a teslim olmaya ve Allah'ın rehber­liğine uygun hareket etmeye davet etmektir. Kendileri iyilik ve adaletin en güzel örneği­ni sunarlar, diğer insanların da Hakk ve Hayy olan Allah'a, İslâm Nizamı'na ve Kâ­inat Hükümrânı'nin sosyal reformlarına bo­yun eğmeleri için ellerinden gelen bütün gay­reti sarfederler.

Gerçekte, her insanın diğer insanlara yaklaşımında hem ferdî, hem de sosyal platformu kapsayan hayatın sistematiğinde eşitlik ve adaleti kurmak Allah rasullerinin görevleri­dir. Bu sistem, bir yönüyle birey açısından yaratıcısının, kendisinin ve hayat boyunca te­masta bulunacağı diğer insanların haklarını bilmesini gerektirirken diğer yönüyle, top­lumdan her türlü baskı ve ifratı kaldırmak­ta yardımcı olmak, aşırılığın sakıncalarından her yönüyle insan kültür ve medeniyetini ko­rumak gibi prensibler üzerine kurulu sosyal bir sistem oluşturmayı amaçlar. Sosyal ya­şantının her alanında âdil olan gerekli den­ge (mîzan) kurulmuştur; toplumun her par­çası haklarını adalet çerçevesinde alırken en yoğun sorumluluk duygusuyla görevlerini ye­rine getirirler. Diğer bir deyişle, peygamber­lerin hedefleri toplumda gerek ferdî, gerek­se toplum düzeyinde adaleti gerçekleştirmek­tir. İnsanların karakterlerinde, hayat tarzla­rında ve davranışlarında mîzanı oluşturmak için peygamberler her kişinin hayatında ada­leti hâkim kılmak istemişlerdir. Diğer bir is­tekleri de insan hayatının sosyal cephesini bütünüyle adalet ilkesi etrafında toplamak­tır; öyle ki ortak maddî, ahlâkî ve manevî menfaatleri için toplum ve fert birbiriyle ya­rışmasın, yardımlaşsın; çekişmesin, birlikte hareket etsin. (Ebu'1-Alâ Mevdudî, 'The Me-aning of The Qur'an, cild 5, sh. 322).

Bütün bunlar göstermektedir ki, İslâm Dev­leti insanları doğruya kanalize etmekte ne­gatif değil, pozitif bir rol oynar. Onları sa­dece hürriyetlerine yapılan dış müdahaleler­den ve iç sömürüden korumaz; aynı zaman­da Allah'ın Kİtab'ı ve Rasul'ün Sünneti'ne göre bütün yurttaşlarının menfaati için mü­kemmel bir sosyal adalet sistemi oluşturma­yı amaçlar. Kur'an tarafından övüldüğü üze­re, insanlar arasında kötülük ve fitnenin her türünü bertaraf etmek ve menetmek, iyilik ve doğruluğun her çeşidini geliştirmek ve teş­vik etmek için çalışır. İslâm Siyaset Sistemi1 nin, İslâm Devleti'nin vazgeçilmez temelle­rinin ve hedeflerinin arkasında bu felsefe ve ideoloji yatar. (3: 104).

Genel hatlarıyla İslâm Devleti'nin çağrısı ur'an'ın şu ifadeleriyle özetlenebilir: "Al­lah üe birlikte başka ilâhlar edinme, yoksa kınanmış ve kendi başına (yapayalnız ve yar-jıiTicısız) bırakılmış olursun. Senin Rabbin canları emretti:

1- Yalnız kendisine kulluk (ve itaat) etmeli-sin.

2- Anne-babaya iyilikle davran; ikisinden bi­risi ya da her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağma ulaşırsa onlara 'öf bile deme ve on­ları azarlama. Onlara güzel söz söyle; onla­ra düşkünlükten dolayı alçak gönüllülük ka­nadını ger ve 'Rabbim, onlar beni küçükken nasıl (acıyıp) terbiye ettilerse, Sen de onları (acıyarak) esirge' de. Rabbiniz, içinîzdekini daha İyi bilir. Eğer siz salihler olursanız, şüp­hesiz O'da (kendisine) yönelip tövbe eden­leri bağışlayıcıdır.

3- (Seninle) akrabalığı olanlara, yoksullara ve yolda kalmışa hakkını ver.

4- (Malını gereksiz yere) saçıp savurma. Çün­kü saçıp savuranlar, şeytanın kardeşleri ol­muşlardır; şeytan ise Rabbine karşı çok nan­kördür.

5- Eğer (elin dar olduğu için) Rabbinden um­duğun bir rahmeti bekleyerek onlardan yüz Çevirecek olursan, bari onlara yumuşak söz

söyle.

6- El(ler)ini boynuna bağlamış yapma, büs­bütün de açık tutma, sonunda kınanır, piş­manlık içinde kalırsın. Rabbin dilediğine rız­kı açar, (dilediğine) kısar. Çünkü O, kulla­rından haberi olandır, görendir.

7- Yoksulluk endişesiyle çocuklarınızı Öldür­meyin; onlara da size de rızkı biz veririz. Şüphesiz onları öldürmek büyük bir günah­tır.

8- Zinaya yaklaşmayın, çünkü o çirkin bir hayâsızlıktır, çok kötü bir yoldur.

9- Allah'ın haram kıldığı cam haksız yere öl­dürmeyin. Kim zulmen öldürürse, onun ve­lisine yetki vermişizdir (öldürülenin hakkı­nı arar; ancak o da) öldürmede aşırı gitme­sin. Çünkü o, gerçekten yardım görmüştür.

10- Ergenlik çağına yaklaşıncaya kadar —o da en güzel tarzda olması— dışında yetimin malına yaklaşmayın.

11- Ahde   vefa   edin,   çünkü   (insana) ahd(in)den sorulacaktır.

12- Ölçtüğünüz zaman ölçüyü tam yapın, dosdoğru bir teraziyle tartın. Bu daha hayır­lıdır ve sonuç bakımından daha güzeldir.

13- Hakkında bilgin olmayan şeyin ardına düşme; çünkü kulak, göz ve kalp, bunların hepsi ondan sorumludur.

14- Yeryüzünde kabara kabara (kibirle) yü­rüme, çünkü sen ne yeri yırtabilirsin, ne de dağlara (boyca) erişebilirsin. Bunların hepsi kötü olan, Rabbİnin katında hoş görülme­yen şeylerdir. Bunlar Rabbinin sana vahyet-tiği hikmetlerdendir..." (17: 22-39).

15- "... Rabbim ancak kötülükleri gerek açı­ğını gerek gizlisini;

16- Günahı ve haksız yere (isyan ve) saldırı­yı ... haram kılmıştır." (7: 33).

17- "Şüphesiz, Allah adaleti, ihsanı, yakın­lara vermeyi emreder.

18- Hayâsızlığı, fenalığı ve haddi aşmayı ya­sak eder.

19- Tutasmız diye öğüt verir'' (16: 90).

Bu maddeler sadece Allah'tan başkasına ta­pınmayı yasaklamakla kalmayıp, insanların hiçbir itirazda bulunmadan yalnızca Allah'a boyun eğmeleri, itaat ve hizmet etmeleri ge­rektiğini bildiren geniş kapsamlı emirleri oluştururlar. İslâm Devlet manifestosunun bu maddeleri yalnızca ahlâkî sınırlamalar ge­tirmekle kalmayıp, tüm İslâmî sistemin te­mellerini oluşturur. Bu ilâhî rehberlik pren­sipleri, dereceli olarak üyeler arasında cö­mertlik, sempati ve yardımlaşma duyguları­nı oluşturarak bütün İslâmî sistemi etkiler. Ve son tahlilde, bu maddeler İslâmî sistemin çok çeşitli şekillerde düzenleyicisi ve kanun­ların yol gösterici temelleri olurlar. Kişi için olduğu kadar, İslâm toplumunun ortak dav­ranışlarına da rehberlik yaparlar. Bu rehber­lik sebebiyledir ki, bu manifesto üzerine bi­na edilmiş İslâm Devleti'nin yöneticileri, ida­recileri ve kumandanları tiranhğın,gaddarlı-ğın,kibirin,gururunvekendinibeğenmişliğin bütün izlerinden kurtulmuşlardır; o kadar ki, savaş meydanında bile bu boş niteliklerin bi­rini en ufak bir şekilde gösterecek bir keli­meyi ağızlarına almazlar. Yürüyüşleri, giyim­leri, oturdukları yer ve vasıtaları tevazuları-nı gösterir. Kısaca, onların tavırları 'müst...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: İslam Devletinin Hedefi
« Posted on: 29 Nisan 2024, 11:21:31 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: İslam Devletinin Hedefi rüya tabiri,İslam Devletinin Hedefi mekke canlı, İslam Devletinin Hedefi kabe canlı yayın, İslam Devletinin Hedefi Üç boyutlu kuran oku İslam Devletinin Hedefi kuran ı kerim, İslam Devletinin Hedefi peygamber kıssaları,İslam Devletinin Hedefi ilitam ders soruları, İslam Devletinin Hedefiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes