๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 18 Ağustos 2012, 12:47:25



Konu Başlığı: Güçlü Olanın Yaşaması İlkesi
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 18 Ağustos 2012, 12:47:25
Güçlü Olanın Yaşaması İlkesi ve Milletler

Güçlü olanın hayatını sürdürmesi İlkesi insan topluluklarına ve milletlere de uygulanabilir; onların yükseliş ve düşüş şartlarını belirler. Kur'ân, fertlerin hayatında olduğu gibi top­lumların hayatında da bir değeri ve faydası olmayanın elendiğine işaret etmektedir. Sa­dece, hayatın gayesine hizmet edenler ve bu yolda yürüyenler yaşayabilir. Bu ALLAH'ın rahmetidir; aksi halde insanın işlediği günah­ların haddi hududu olmazdı. "...ALLAH, insan­ları birbiriyle önleyip savmasaydı, yeryüzü­nün düzeni muhakkak bozulurdu. Fakat Al­lah'ın bütün varlıklara karşı iyilik ve ihsanı sonsuzdur." (2: 251). Aynı hakikat aşağıdaki ayette de ifade edilmiştir. "ALLAH, insanların bir kısmıyla diğer bîr kısmına karşı koyma-saydi, manastırlar, kiliseler, havralar ve için­de ALLAH'ın adı çokça anılan mescidİer yıkılıp giderdi..." (22: 40).

Canlıların hayatında olduğu gibi, milletlerin hayatında da tedrici hareket mevcuttur. Doğ­ru yola dönüş ve ıslah kapısı her zaman açık­tır onlara; bu hayata hükmeden rahmet ilkesi­dir.

"Onları yeryüzüne bölük bölük parçalayıp dağıttık; onların iyileri de vardır, iyinin altın­da aşağı ve düzensiz olanları da. Onları akıl­lanıp iyiliğe dönsünler diye iyilikler ve kötü­lüklerle imtihana tâbi tuttuk." Q: 168).

Eğer doğru yoldan sapmışlarsa, fertlere oldu­ğu gibi toplumlara da doğru yola dönmeleri için belirli bir süre tanınmıştır. Tanınan bu fırsatlar kaçırılırsa, kanun tecellî eder. "Her ümmetin bir süresi vardır. Süreleri gelince (onlar), ne bir an geri kalırlar, ne de öne ge­çerler." (7: 34). "Biz, hiçbir memleketi, onun, bilinen bir takdir yazısı olmadan helak etme­dik. Hiçbir millet ecelini öne alamaz, onu geciktiremez de!" (15: 4-5).

Aynı kanun, insan hayatına faydalı olmayan ve arzu edilmeyenleri ayıklar, onların yerine hayatın gayesine hizmet edenleri yeleştirir. "Bu böyledir, çünkü Rabbin, halkı habersiz iken ülkeleri zulüm ile helak edici değildir. Her birinin yaptıkları İşlere göre mükâfat ve cezası vardır. Rabbİn onların işlediklerinden habersiz değildir. Rabbin herşeyden müstağ­nidir, merhamet sahibidir. Dilerse sizi orta­dan kaldırır ve sizi başka bir topluluğun so­yundan getirdiği gibi, sizin yerinize de arka­nızdan dilediğini getirir." (6: 131-133).