๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 05 Haziran 2012, 22:14:59



Konu Başlığı: Gıda Düzenlemeleri
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 05 Haziran 2012, 22:14:59
Gıda Düzenlemeleri

Kur'an-ı Kerim'İn bu ayetleri İnsan dikkati­ni kendi üzerine çeker ve onu önemle kendi vücudu ve ruhunu ve aralarındaki karşılıklı münasebetleri incelemeye davet eder. Gerçek­te insan kendi bedeninde Allah'ın varlığına ait kuvvetli deliller bulacak ve Allah'ın onu ve bu alandaki diğer şeyleri gayesiz yaratma­dığını idrak edecektir, (3: 191). Bundan do­layı bedeni sıhhatte tutmak gerekir ki diğer şeyler (yani can ve ruh) de sıhhatte olsun ve insana maddî ve manevî sahada yardım ede­bilsin. Onun için diyet, İslâm tıbbında önem­li bir yer tutmuştur. İslâm bazı gıdaları kötü etkileri yüzünden yasaklamış ve bütün diğer saf, temiz ve güzel şeylere müsaade etmiştir: "De ki: 'Allah'ın kulları için çıkardığı zine-ti, temiz ve hoş rızıkları kim haram etmiş?' De ki: 'Bu ziynet ve hoş rızık, dünya haya­tında inananlar içindir. Kıyamet gününde de yalnız onlar içindir! Böylece ayetleri bilen kimselere açıklıyoruz.' " (7: 32). Ve Bakara Suresİ'nde şunları okumaktayız: "Ey mü­minler! Rızıklandırdığımızın temizlerinden yeyin, ve Allah'a şükredin..." (2: 172). Daha sonra insanlara genelde temiz ve saf şeyleri yemeleri ve düşmanları olan şeytana uyup da Şüpheli, pis ve zararlı şeyleri yememeleri tav­siye edilir: "Ey insanlar! Yeryüzündeki temiz ve helâl şeylerden yeyin, şeytana ayak uydur­mayın. Çünkü o hakikaten size apaçık bir düşmandır." (2: 168). Buradaki saf kelimesi helâl anlamınadır, onun için şüpheli şeyler de, haramlar listesinde sayılmasalar bile, ha­ram olabilirler. Neyin saf, neyin değil ayır-oedilebilmesi için şuna dikkat edilmelidir: İs-larn prensiplerine göre pis olmayan her şey saftır. Güzel tada aykırı olmayan her şey saf­tır veya kültürlü insanlar tarafından yaygın olarak iğrenç bulunmayan her şey saftır. (The Meaning of the Qur'an, Cilt III, s. 19).

Kur'an-ı Kerim, bu yenebilir gıdaların genel özelliklerini açıkladıktan sonra yasaklanmış yiyecekleri de şu şekilde tanımlar: "Allah si­ze, ancak leşi, domuz etini ve bir de Allah'tan başkası adına kesilen hayvanı haram kıl­dı. Kim de bu haram şeyleri yemeye zarureti olursa, taşkın ve mütecaviz olmaksızın yiye­bilir. Muhakkak Allah Gâfur'dur, Rahim­dir." (16: 115 ve 2: 173). Bu dört şey, sebebi Allah tarafından çok iyi bilindiğinden dola­yı kesinlikle müslümanlara haram kılınmış­tır. Mamafih bunlar üzerinde yapılan araş­tırmalarda bazılarının (ölü eti, kan ve domuz eti) insan sağlığına, bazılarının (domuz eti gibi) ise ahlâki sağlamlığa, diğerlerinin ise (Allah'tan başkaları adına boğazlananlarda-ki gibi) ruh sağlığına zararlı oldukları gös­terilmiştir. Aşağıda sayılanlar da haram yi­yecekler listesi içerisindedir: "Size şunlar ha­ram kılındı: Ölü hayvan, akmış kan, domuz eti, Allah'tan başkası adına boğazlanan hay­van, bir de henüz canı üzerinde iken yetişip kesmediğiniz boğulmuş, vurulmuş, yuvarlan­mış, başka bir hayvan tarafından boynuzlan­mış, canavar tarafından parçalanmış hayvan­lar, dikili taşlar üzerinde kesilenler, fal ok­ları ile kısmet aramanız. İşte bunlar yoldan çıkarır." (5: 3).

Bir insan gözü anatomisi. Göz hekimliği üzerine yazılan bir eserden alınma. (Kahire Ulusal Kütüp.).

Alkol de, zararı faydasından fazla olduğun­dan dolayı haram kılınmıştır (2: 219): "Ey iman edenler! İçki, kumar, putlar, fal okları hep şeytanın işinden pis birer şeydir. Onun için bunlardan sakının kî, kurullasınız. Mu­hakkak şeytan, içki ve kumar yüzünden ara­nızda düşmanlık ve kin düşürmek; sizi Al­lah'ı anmaktan ve namaz kılmaktan alıkoy­mak ister. Artık siz, bunlardan sakınmaz mı­sınız?" (5: 90-91). İçki ve kumarın bu fizi­kî, ahlakî, sosyal ve ruhî zararları Kur'an-i Kerim'in yukarıdaki ayetlerinde açıkça orta­ya konmuştur.