๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 20 Haziran 2012, 16:37:11



Konu Başlığı: Fakirler
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 20 Haziran 2012, 16:37:11
a- Fakirler

Fakir kelimesi, maişetini temin edecek hiçbir şeyi olmayan muhtaç insan veya hiçbir gelir kaynağı olmayan sağlıklı, namuslu fakat işsiz insan anlamına gelir. Kasas suresinde Musa'nın kıssasında fakir kelimesi bu ikinci anla­mıyla şöyle kullanılmıştır: "...bunun üzerine onlarmkini suladı. Sonra gölgeye çekildi ve dedi ki: 'Rabbim! Doğrusu bana İndireceğin hayra muhtac(fakir)ım." (28: 24). Burada fa­kir kelimesi zulüm korkusu ile kendi memle­ketini terketmiş ve bir başka diyarda sığınak arayan işsiz bir insan anlamında kullanılmış­tır. Dolayısıyla bu kelime siyasî değişiklikler sebebiyle (II. Dünya Savaşından sonra Hin­distan'da ve Filistin'de olduğu gibi) memle­ketlerini terketmeye zorlanmış mülteciler için kullanılabilir.

Mekkeli müşriklerin zulüm ve baskılarından kaçıp Medine'de sığınak arayan müslümanlar Haşr suresinde aşağıdaki ayette fakir olarak adlandırılmışlardır: (1) "Allah'ın verdiği bu ganimet mallan, yurtlarından ve mallarından edilmiş olan, Allah'tan bir lütuf ve rıza dile­yen, Allah'ın dinine ve Peygamberine yardım eden muhacir fakirlerindir." (54:8). Yine Ba­kara suresindp (2) "Sadakalarınızı; kendilerim Allah yoluna adayıp yeryüzünde dolaşama-yanlara, hayalarından dolayı, kendilerini tanı­mayanların zengin saydıkları yoksullara ve­rin. Onları yüzlerinden tanırsınız. Yüzsüzlük ederek insanlardan bir şey istemezler..." (2: 273).

Kısaca bu kelime, maişetini temin edemeyen­leri ve bütün fakir, yaşlı ve sakat fertleri, öğ­renci, öğretmen ve İslam'ı anlatan kişiler gibi maişetim temin için zaman bulamayan İslamî vazifelerle meşgul kişileri, İşsizleri kapsar. (S. A. Sıddıkî, a.g.e., sh. 158-195).

Zekattan, maişetlerini temin için, birşeyler ve­rilme sebebi şu sözlerle belirtilmektedir: "Her şeylerini kaybettiler ve mallarım kaybettikleri gibi evlerinden de ayrılmak zorunda kaldılar." beytü'l mal'in harcamalarının en önemli baş­lıklarından birinin fakirlere ve maişetlerini te­mine muktedir olamayanlara yardım etmek olduğu hatırlanmalıdır.

Bütün servetlerini ve evlerini kaybetmiş bulu­nan ve fakirlikleri dolayısıyla kendi işlerini kuramayan muhacirler, tamamı beytü'l mal'in bir kısmını oluşturan Beni Nadir'in terkettiklerinden almaya bu başlık altında, hak kazan­mışlardır. Bu ihtiyacı göz önünde bulunduran Kur'an-ı Kerim zekat kaynaklarının bir kısmı­nı, bu fakir ve muhtaç veya işsiz ve güç du­rumda olan insanların ihtiyaçları için ayırmış­tır. Zekat, bir bakıma fakirlerin millî teminatı­dır; işsizlik dönemlerinde onlara yardım eder ve işverenlerin baskılarından onları korur.

Böylece zekat, işçilere hem yardım eden hem de koruyan iki taraflı bir silahtır. Zengin işve­renlerden alü.ır ve fakir işçilere verilir. Zekat, bu sayede, işçilere işsiz kaldıkları vakit uzun süre yeterli bir şekilde tutunabilecekleri gü­venceyi sağlar ve işçilerin işverenlerle makul bir ücret karşılığında anlaşmalarım mümkün kılar.