> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Esas İlkeler
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Esas İlkeler  (Okunma Sayısı 597 defa)
21 Haziran 2012, 17:28:34
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 21 Haziran 2012, 17:28:34 »



Esas İlkeler

Ekonomik ihtiyaçlarla ilgili bu eşitlikçi ilke, İslamî toplumun temelidir ve onun dengesini sağlamak için bir garantidir. Bu politikanın esas noktalan ve kamuyu himaye ilkesi aşağıda özetlenmiştir:

a- Fakirlerin Hakkı: Toplumun geliri üzerin­de fakirler ve muhtaçlar ilk müslümanlara naza­ran daha büyük bir hak sahibidirler. Bu ilkenin önemi Adiy b. Hatem tarafından nakledilen bir olayda gösterilmiştir. "Adiy b. Hatem kabile­sinden bazı kişiler değişik insanlara tahsisat ve­ren Hz. Ömer'e gittiler. Hz. Ömer, Tay'dan bazı kişilere 2000 dirheme kadar tahsisat verdi. Fa­kat Adiy'i görmezlikten geldi. Adiy, Hz. Ömer'in önüne geldi ve dikildi. Fakat Hz. Ömer onu yine de dikkate almadı. O yine önüne geldi, Ömer yine gözlerini ondan çevirdi. Daha sonra Adiy, "Emir-ül Mü'minin! Beni tanıdın mı?" dedi. Hz. Ömer buna elini kasıklarına koyuncaya kadar güldü ve daha sonra "Vallahi seni çok iyi tanıdım. Başkaları inkâr ederken, sen inanır­dın. Başkalan kaçarken sen öne çıktın. Başkala­rı aldatırken sen imanını ispatladın. Peygamber ve ashabının yüzünü güldüren ilk zekatı da iyi biliyorum. Bu Peygamber'e senin getirdi­ğin Ben-i Tay'ın zekatıydı" dedi. (Ahmed-Müsned). Daha sonra Hz. Ömer özür diledi ve bu pa­radan sadece kendi kabilelerinin reisleri olduk­ları için, açlık meselesi nedeniyle, ağır sorumlulukları bulunanlara pay ayrıldığını söyledi.

Bu, Hz. Ömer'in, servetin eşit olmayan dağıtı­mının sebeplerini ve kamuyu himaye etmenin faydalarını anladığım gösterir. Bu nedenle yok­sulların en azından temel ihtiyaçları konusunda varlıklılara eşit olmasını gerekli görmüştür. Ha­kikatte "ihtiyaç" İslam'da hak için ilk esastır. Çünkü İslam bolluk içinde sefaleti hoş karşıla­maz. Zenginlerin fazlalık gösteren servetinde, muhtaçların hakkı en Öncelikli sırayı alır ve bü­tün durumlarda ilk Önce dikkate alınmalıdır.

b- Servet yığılmasının yasaklanması: İslam, servetin birkaç elde birikmesine izin vermez. Bu bir yanda aşırı bolluk varken diğer yanda tam bir mahrumiyet olması durumudur. İslam bu durumda devlete fakirlerin menfaati için zenginlerin fazla servetini almak konusunda tam yetki tanımaktadır. Peygamber, Beni Nadir'in yerlerini fethettiğinde (İslamda ilk fe­tih) elde edilen bütün serveti Muhacirun ve fakir Ensar arasında paylaştırarak Kur'an'ın serveti fakirler arasında dağıtmak ve zenginlerle sınırlı bırakmamak konusundaki emrine sıkı sıkıya bağlı kalmıştır. (57: 7). Kur'an-ı Kerim'in bu ayeti devletin fakirlere Beytü'l Mal'den veya zenginlerin fazlalık servetinden daima yardım etmeleri gerektiği ilkesini ihtiva etmektedir. Böylelikle zengin ve fakir arasındaki fark, Islami toplumun dengesini alt-Üst edecek kadar genişleyemez.

c- Herkes Kudretince Öder: Devletin, fakir­lerin temel ihtiyaçlarını karşılamak için koydu­ğu vergiler her mükellefin ödeme gücüyle oran­tılıdır. Hiçbir şekilde bir kişinin ödeyebileceği sınırı aşamaz. Bu vergi kişiyi hayatın asli ihti­yaçlarından mahrum bırakacak veya zenginle­rin malını tamamen ellerinden alacak şekilde düzenlenemez. Eğer hazine, halihazırdaki ver­gilerle fakirlerin ihtiyaçlarını karşılayamazsa, devlet bu ihtiyaçları karşılamak için zenginlerin servetlerindeki fazlalıklara (bütün mallarına değil) el koyma hakkına sahiptir.

d- Herkese İhtiyacına Göre Verilir: Beytü'l Mal'den herkese çalıştığınca ve ihtiyacı oranın­da pay verilir. Peygamber bu prensip uyarın­ca bekârlara bir, evlilere iki hisse vermiştir. Bİr kişinin hakkım belirlerken çalışma ve gayretiyle birlikte İhtiyaçları da gözönünde bulundurul­malıdır.

e- Sosyal Güvenlik: Sosyal güvenlik ilkesine göre, İslami devlet hasta, yaşlı veya sakat olan ve bu sebeplerle çalışamayan herkesin temel ih­tiyaçlarım sağlamayı garanti etmektedir. Hz. Ömer, gayrimüslimler de dahil bu tür insanla­rın tümüne Beytü'l Mal'den tahsisat vermiştir. Yaşlı, hasta ve kör Yahudilere ve cüzzamh ve sakat Hristiyanlara bu çeşit yardımlar yapmış­tır.

f- Sosyal Himaye: Genel sosyal himaye ilkesi­ne göre, her köy ve kasaba kendi sınırları dahi­lindeki açlığın sebebiyet verdiği ölüm vakala­rından sorumludur. Her aç ve susuz kimse haya­tını idame ettirebilmek amacıyla bir yiyeceği veya suyu sahibinden gerekirse zorla alabilir. Ancak dikkat edilmesi gerekir ki, bu zora baş­vurma, sadece hayatın idamesi içindir; başka bir kimsenin emeğinden yararlanmak için değil.



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Esas İlkeler
« Posted on: 29 Mart 2024, 14:11:15 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Esas İlkeler rüya tabiri,Esas İlkeler mekke canlı, Esas İlkeler kabe canlı yayın, Esas İlkeler Üç boyutlu kuran oku Esas İlkeler kuran ı kerim, Esas İlkeler peygamber kıssaları,Esas İlkeler ilitam ders soruları, Esas İlkelerönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes