> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Emek
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Emek  (Okunma Sayısı 584 defa)
19 Haziran 2012, 21:09:17
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 19 Haziran 2012, 21:09:17 »



EMEK

Anlamı Ve Önemi
 
Emek, vücudun herhangi bir gayreti veya bazı parasal karşılık (ücret) için deruhte edilen (iş) ile meşgul olmayı ifade eder. Emek, fikri veya bedeni olsun, her türlü çalışmayı kapsar.

Emek bir üretim faktörü olarak büyük öneme sahiptir. Bir ülkenin tabii zenginliği, emek ge­reği gibi kullanılmazsa ve emek ile daha fay­dalı ve verimli kılmmaksızın insan İçin kulla­nılır hale getirilemez. Tabiat, bir ülke için sı­nırsız potansiyel tabii kaynakların sağlanma­sında çok münbit ve cömert olabilir. Fakat bunlar insan gayri olmaksızın istifade edilmez ve kullanılmaz halde kalır. Doğu, Orta Doğu, Afrika ve Güney Amerika'daki pek çok ülke­nin çok zengin potansiyel kaynaklara sahip olduğu söylenir. Fakat bu ülkelerin gizli zen­ginliğini ortaya çıkaramayan, istifadeye suna­mayan bir insan gibi bu ülkeler de fakir ve az gelişmiş olarak kalırlar. Bir yazar, Hindistan ve Pakistan bölgeleri hakkında "burası fakir insanların yaşadığı yoksul bir bölgedir" de­mektedir. Yönetimler, ülkelerinin potansiyel kaynaklarını ve tabii zenginliklerini toplumla­rının menfaatleri istikametinde değerlendir­meli, halk da çok çalışkan, gayretli ve şuurlu olmalıdır.

Kur'an-ı Kerim, zenginliğin üretiminde eme­ğin önemi karşısında insan emeğine büyük önem atfetmiştir. Bu husus Necm Suresinde açıkça ifade edilmektedir: "İnsan için çalıştı­ğından başkası yoktur. (53: 39). Bu ayette ta­biattan bir şey elde etmenin tek yolunun çok çalışmak olduğu açıkça söylenmiştir. Bu dün­yada insanın başarısı ve yükselmesi gayretle­rine bağlıdır. Ne kadar çok çalışırsa o kadar zengin olur. Bu prensip Nisa suresinde şu ifa­delerle daha iyi ortaya konulmuştur: "Al­lah'ın, sizi birbirinizden üstün kıldığı şeyleri arzu etmeyin. Erkeklere de kazandık! arından bir pay var, kadınlara da kazandıklarından bir pay var. Allah'tan O'nun lütfunu isteyin. Şüp­hesiz Allah herşeyi bilendir. "(4: 32). Yine Fussilet suresinde şu mealde ayet yer alır: "Yeryüzünde sabit dağlar yarattı. Onda bere­ketler yarattı ve onda arayıp soranlar için- gı­dalarını (bitkilerin-ağaçlanm) tam dört günde takdir etti (düzene koydu). "(41: 10).

Yaratılışta insanlar arasında kadın ve erkek, siyah ve beyaz veya inanan ve inanmayan ayırımı yoktur. Erkek veya kadına yaptığının karşılığı verilir. Bu prensip kişiler için olduğu kadar toplumlar için de geçerlidir. Kur'an-ı Kerim bu temel prensibe şu ifadelerle yer ve­rir: "Bu böyledir; çünkü bir topluluk kendile­rinde bulunan (güzel meziyetti değiştirmedik­çe Allah onlara verdiği nimeti değiştirmez. Allah işitendir, bilendir." (8: 53).

Gerçek şu ki, Allah, rahmetini bolca ihsan et­mekte, fakat sebepsiz olarak kısmamaktadır. Bununla beraber kişilere olduğu kadar, top­lumlara ihsan edilen veya onlardan geri alınan Allah'ın rahmeti için genel bir kural vardır. Bir insan (veya toplum) çok gayretli olmalı­dır. Muvaffakiyet buna bağlıdır. Tembellik veya verimsizlik gösterildiğinde "O'nun ihsa­nı" geri almır ve o kişi bu imtihan dünyasında safdışı bırakılır. Bu, hayatın her alanını kapla­yan evrensel bir kanundur. Basan, daima ar­tan ihtiyaçlarını karşılamak için çok çalışan gayretli kimseler içindir.

Emeğin, zahmeti gerektiren bir diğer veçhesi daha vardır.Zahmet olmaksızın saadet ve rah­met olmaz. İnsan, huzurlu ve mutlu bir hayatı kazanmak için zahmete katlanmak zorunda­dır. Bu hususa İnşirah suresinde şu şekilde de­ğinilmektedir: "Muhakkak her güçlükle bera­ber bir kolaylık vardır." (94: 5). Bu ayet, bir güçlüğün peşinden kolaylığın geldiğine ilişkin genel tabii kanunu açıklamaktadır. Şüphesiz emek, zahmeti gerektirir; fakat sonunda itmi­nan ve mutluluk sağlar, huzurlu ve mesut bir hayatı beraberinde getirir.

Çalışmaktan kaçınan bir topluluk, hayatı me­sut ve rahat kılan kolaylıkları ve uygunluğu temin edemez ve muvaffak olamaz.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Emek
« Posted on: 28 Mart 2024, 11:08:46 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Emek rüya tabiri,Emek mekke canlı, Emek kabe canlı yayın, Emek Üç boyutlu kuran oku Emek kuran ı kerim, Emek peygamber kıssaları,Emek ilitam ders soruları, Emekönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes