๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 19 Haziran 2012, 09:28:18



Konu Başlığı: Emeğin İtibarı
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 19 Haziran 2012, 09:28:18
Emeğin İtibarı

Her meşru meslek; renge, sınıfa ve inanca ba­kılmaksızın tüm insanlara açıktır ve herkes beğendiği herhangi bir mesleği kabul etmede serbesttir. İnsanlara mesleklerine bakmaksı­zın kardeşlerine saygı göstermeyi Öğreten İslâm'da el emeğine önem ve itibar verildiğini gösteren yeteri kadar delil vardır. İslâm in­sanları tereddüt etmeksizin hayatlarım kazan­mada tüm işleri yapmaya teşvik etmiştir. Kur'ân-ı Kerim hayatlarını kendi el emekle­riyle kazanmaya çalışan büyük peygamberle­rin yaşantılarından misaller vermektedir. Da-vud peygamberin kendisine zırhlı ceket ve zırh yaptığı ve Nuh peygamberin nasıl elle­riyle gemi yaptığı anlatılmaktadır. Hz. İbra­him, Hz. Musa, Hz. İsa ve Allah'ın bütün bü­yük peygamberleri bizzat koyun çobanlığı yaptılar. Allah'ın son Rasulü Muhammed da keçi ve koyun güttü ve arkadaşlarına ben­zeri meslekleri benimsemelerini öğütledi.

Peygamber müslümanlara hayatlarını ka­zanmada küçümsenen meslekleri benimseme konusunda bizzat kendisi bu işleri yaparak ör­nek olmuştur. Peygamber'in, mesleklerine bakmaksızın insanların itibarını ve manevî duygularını yükseltmede, kendi günlük hayatı Örnek teşkil ederek, nasıl eğittiğini açıklayan birçok hadisi vardır. Burada Peygamber'in, el emeğinin itibarı ve öneminin yükseltilmesi hususlarını gösteren bazı hadislerini aktarıyoruz:

1- Bir defasında ashabından birini, çalışmak­tan dolayı elleri simsiyah olduğunu gören peygamber ne yaptığını sordu. Ailesine bir maişet temin etmek için çok güç şartlarda bir çekiçle çalıştığı cevabını verdi. Bunu işiten peygamber ellerini öptü (ve   büyük bir azimle çalışmak suretiyle dürüstlük bir maişet elde ettiğini öğrendiğinde memnun oldu. (Asada al-Ghabah Tazkirah Sa'ad Ansan'den nakleden Dr. Yusufu'd-Din, a.g.e, sh. 213-214)

2- Hz. Aişe anlatıyor: Peygamber bizzat elleriyle bazı işleri yaptı ve müslümanlara ay­nı işleri yapmalarım tavsiye etti. Fakat onlar bu işleri yapmaktan kaçındılar. Bunun haberi Hz. Peygamber'e geldiğinde oradakilere şöyle hitap etti: "İnsanlara ne oldu da onlar benim yaptığım işten imtina ettiler? Ve ben sizden daha fazla bilgi sahibiyim ve Allah'tan daha fazla korkarım." (Buhari ve Müslim).

3- Dördüncü Halife Hz. Ali her zaman ifti­harla bahsettiği bir olayı anlatır. O bir gün Peygamber'in aç olduğunu öğrenir. Ve yi­yecek birşeyler temin edebilmek için bir iş arar. Medine dışında büyük bir toprağa sahip ve onu sulayacak birisini arayan bahçe sahibi bir yahudi görür. Daha sonra Peygamber'e döner ve yahudi ile pazarlık hususunu sorar. İş bitiminde aldığı hurmaları birlikte yerler. (İbni Mace).

4- Sa'd b. Vakkas ile ilgili olarak belirtilmiş­tir ki, o tarlasını gübreliyordu ve (başında ta­şıdığı) bir kova gübrenin bir kova buğdaya eşit olduğunu söylüyordu. (İbni Mace).