> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Eğitimin Temel Esasları
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Eğitimin Temel Esasları  (Okunma Sayısı 760 defa)
10 Haziran 2012, 10:19:22
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 10 Haziran 2012, 10:19:22 »



1- Eğitimin Temel Esasları - Tevhid

Tevhid inancı Rasulullah 'ın eğitim pren­siplerinin esasını oluşturur. Bir Allah'a inan­manın anlamı ve öneminin yanısıra, gerek­lerini de açıklamıştır. Çoktanrıh Arabistan halkı, aslında, kâinatın yaratıcısının ve sa­hibinin Allah-u Teâlâ olduğunu İnkâr et­miyordu. Bunu Kur'an-ı Kerim şöyle anla­tır, "Ey Muhammedi De ki: 'Biliyorsanız söyleyin, yer ve onda bulunanlar kimindir?' 'Allah'ındır' diyecekler, 'Öyleyse ders almaz mısınız?' de. 'Yedi göğün Rabbi, yüce arşın da Rabbi kimdir?' de. 'Allah'tır' diyecekler! 'Öyleyse O'na karşı gelmekten sakınmaz mı­sınız?' de. 'Biliyorsanız söyleyin, her şeyin hükümranlığı elinde olan, barındıran, fakat himayeye muhtaç olmayan kimdir?' de. 'Al­lah'tır diyecekler, 'Öyleyse nasıl aldanıyor­sunuz?' de."   (23: 84-89)

Burada, Kur'an-ı Kerim kâfirlerin kendi inançlanndaki çelişkiyi ortaya koymaktadır. Her şeyin sahibinin Allah olduğunu bildik­leri halde niçin inanmıyorlardı? Ne olmuş­tu onlara ki, büyülenmiş gibi Rabblerinden yüzlerini çevirmişlerdi? Allah'ı kâinatın ye­gâne Sahibi ve Yaratıcısı olarak kabul etmi­yorlar, O'na ortak koşuyorlardı. Allah ile birlikte kendi yaptıkları şeylere de tapıyor­lardı. Allah'ı 'sözde yardımcıları' ve 'şeriki' ile değil, Bir olarak anmayı akletmiyorlardı.

"Kur'an'da Rabbini bir tek olarak andığın zaman, onlar ürkerek ardlarma dönerler." (17: 46). Sonra Zümer Suresi'nde şöyle bu-yurulmakta, "Allah tek olarak anıldığı za­man, ahirete inanmayanların kalpleri nefretle Çarpar, ama Allah'tan başka putlar anıldığı zaman hemen yüzleri güler" (39: 45). Aslın­da inanmayanların yaşayışlarına bakarak sözde yardımcılar ve ortakları" Allah'tan daha çok sevdikleri söylenebilir, çünkü yan­larında Allah'ın adı anılınca yüzlerini ekşi­tiyorlardı. "Onlara: 'Allah'tan başka tanrı yoktur.' denildiği zaman şüphesiz büyüklenirler. 'Deli bir şair yüzünden tanrılarımızı mı bırakalım?' derler. Hayır, o, gerçeği ge­tirmiş ve peygamberleri doğrulamıştı." (37: 35-37). Rasulullah 'a, tanrılarının ye­rine Bir Allah inancını getirdiği için şiddet­le çatıyorlardı. (38: 5).

Rasulullah bu insanlara tevhid inancını bütün incelikleriyle açıklamış ve onları, her şeyi işiten, gören, bilen (6: 101 ve 21: 4, 49: 18), en zayıf ve güçsüz mahlukunun bile ko­layca ulaşabileceği kadar onlara yakın olan, Gerçek Yaratıcı ve Sahip'lerine inanmaya ça­ğırmıştır. Göklerde ve yerde, büyük veya kü­çük hiçbir şey O'ndan gizli değildir (10: 61 ve 34: 3). O'nun emri ve bilgisi dışında hiç­bir şey meydana gelemez (13: 41 ve 6: 59). Her şey fanidir, en büyük gerçek ve Baki olan O'dur (6: 61-62 ve 10: 28-32). Göklerde ve yerde olan her şey O'nundur ve O'na boyun eğer (3: 26 ve 16: 49-50).

Şurası bir gerçek ki, insanı kula kul olmak­tan kurtarıp, Yaratanına yaklaştıran Muhammed'dır.lnsanınputatapıcılığın alçaltıcı ve küçültücü durumundan kurtulmasına yar­dımcı olmuş, ibadetini düzeltmiş ve şu söz­lerle berrak bir Allah inancı pekiştirmiştir. "Sizin Tann'nız Bir'dİr; göklerin, yerin ve ikisi arasında bulunanların Rabbidir. Gücü her şeye yeten tek Allah'tan başka tanrı yoktur. (37: 4-5 ve 38: 65). Kasas Suresi'nde şöy­le buyurulmakta: "Allah'la beraber başka tanrı tutup tapma. O'ndan başka tanrı yok­tur; O'ndan başka her şey yok olacaktır; hü­küm O'nundur; O'na döndürüleceksiniz" (28: 88). İhlas Suresi'nde ise:"(Ey Muhammed)De ki;'O Allah bir tektir. Allah her şey­den müstağni ve her şey O'na muhtaçtır. O, doğurmamış ve doğmamıştır. Hiçbir şey O'na denk değildir!' buyurulmaktadır.

Tevhid İnancını Güçlendiren Deliller. Rasül Muhammed , insanlara yalnız açık bir Tevhid inancı getirmekle kalmamış, çürütülmesi imkânsız deliller de sunmuştur. Onlara geç­miş peygamberlerin kıssalarını şu ayetlerle anlatmıştır. "And olsun ki her ümmete: 'Al­lah'a kulluk edin, azdırıcılardan kaçının' diye peygamber göndermişizdir. Allah içlerinden kimini doğru yola eriştirdi, kimi de sapıklı­ğı haketti. Yeryüzünde gezin; peygamberleri yalanlayanların sonlarının nasıl olduğunu görün." (16: 36, 21: 25 ve 98: 5).

İbrahim'ın kavmine Allah'ın dinini anla­tışından şöyle bahsolunur, "İbrahim, baba­sı Âzer'e 'Putları tanrı olarak mı benimsi­yorsun? Doğrufu ben seni ve kavmini açık bir sapıklık içinde görüyorum.' demişti... 'Doğrusu ben yüzümü, gökleri ve yeri yara­tana, doğruya yönelerek çevirdim, ben puta tapanlardan değilim' Kavmi onunla tartış­maya girişti. Beni doğru yola eriştirmişken, Allah katında benimle mi tartışıyorsunuz? O'na ortak koştuklarınızdan korkmuyorum, meğer ki Rabbim bir şeyi dilemiş ola, Rabbim ilimce her şeyi kuşatmıştır; halâ öğüt ka­bul etmez misiniz?' dedi."(6: 74-80). Musa'a ise şöyle buyurulmuştu, "Şüphesiz Ben Allah'ım, Benden başka tanrı yoktur; Bana kulluk et; Beni anmak için namaz kıl." (20:14) İsa, aynı inancı halkına şu sözlerle anlatır; "Allah benim de Rabbim, sizin de Rabbinizdir. O'na kulluk edin, bu doğru yol­dur." (3: 51).

a- İnsan Ruhunun Delâleti. Daha sonra, Hz. Muhammed tevhid inancının anlaşılması için insanlara kendilerinden müşahhas delil­ler getirdi. İnsanoğlu ne vakit bu dünyanın sıkıntılarına ve dertlerine maruz kalsa, güç­süzlüğünün farkına varır ve Allah'tan baş­ka kendisine yardım edecek kimse bulunma­dığını anlar. Yunus Suresi'nde bu husus şöyle anlatılmaktadır: "İnsanlara darlık geldikten sonra onlara bolluğu tattırdığımızda, hemen ayetlerimize dil uzatmaya kalkışırlar; onla­ra de ki: 'Hile yapanın cezasını vermekte Al­lah daha çabuktur! Elçi meleklerimiz kurdu­ğumuz tuzakları hiç şüphesiz yazmaktadır­lar. Sizi karada ve denizde yürüten Allah-

tir. Bulunduğunuz gemi, içindekileri güzel bir rüzgârla götürürken yolcular neşelenir­ler; bir fırtına çıkıp da onları her taraftan dalgaların sardığı ve çepeçevre kuşatıldıkla­rım sandıkları anda ise Allah'ın dinine sarı­larak, 'Bizi bu tehlikeden kurtarırsan, andolsun ki şükredenlerden oluruz' diye O'na yal­varırlar. Allah onları kurtarınca, hemen yer­yüzünde haksız yere taşkınlıklara başlarlar." (10: 21-23). Bir başka ayet-i kerimede şöyle buyurulmakta: "Denizde bir sıkıntıya düş­tüğünüz zaman, Allah'tan başka yalvardık-larınız kaybolup gider, fakat O sizi karaya çı­kararak kurtarınca yüz çevirirsiniz. Zaten in­san pek nankördür" (17: 67). İnsanoğlu o ka­dar nankördür ki, sıkıntılardan kurtulup, kendisini emniyette hissedince Rabbini ter-keder ve tekrar eski dostlarına döner. "İn­sanlar bir darlığa uğrayınca Rablerine döne­rek O'na yalvarırlar, sonra Allah, katından onlara bir rahmet tattırınca, içlerinden bir takamı kendilerine verdiklerimize nankörlük ederek Rablerine eş koşarlar." (30: 33).

b- Dış Dünyadan Deliller. Rasulullah, Tevhid inancını güçlendirmek için insanlara dış dünyadan misaller vermiş, onları nasıl meydana geldiklerine, kendi yaratılışlarına bakmaya çağırmıştır. "Sizi topraktan yarat­ması O'nun varlığır^n belgelerindendir. Son­ra hemen birer insan olup yeryüzüne yayı­lırsınız. İçinizden kendileriyle huzura kavu­şacağınız eşler'yaratıp; aranızda muhabbet ve rahmej var etmesi, O'nun varlığının bel­gelerindendir. Bunlarda düşünen kavim için dersler vardır." (30: 20-21). Sonra insanlar, göklerin ve yerin yaratılışına bakmaya çağrılır."O, yeryüzünü size bir döşek ve göğü de bir bina kıldı. Gökten su indirip onunla size rızık olmak üzere ürünler meydana ge­tirdi; artık Allah'a bile bile eş koşmayın." (2: 22). Rum Suresi'nde de şöyle buyurulmaktadır: "Gökleri ve yeri yaratması, dillerini­zin ve renklerinizin değişik olması, O/nun varlığının belgelerindendir. Doğrusu bunlar­da, bilenler için dersler vardır. Geceleyin uyu­manız, gündüz de lütfundan rızık aramanız O'nun varlığının belgelerindendir. Bunlarda, kulak veren kavim için dersler vardır. Size korku ve ümit veren şimşeği göstermesi, gök­ten su indirip, ölümünden sonra yeri onun­la diriltmesi, O'nun varlığının belgelerindendir. Bunlarda düşünen kavim için dersler var­dır. Göğün ve yerin O'nun buyruğu ile ayak­ta durması, O'nun varlığının belgelerindendir." (30: 22-25).

En'âm Suresi'nde şu ayetleri görmekteyiz: "Taneyi ve çekirdeği yaratan şüphesiz Allah-tır; ölüden diriyi, diriden ölüyü çıkarır. İşte Allah budur, nasıl yüz çevirirsiniz? Tanyeri-ni ağartan, geceyi dinlenme 'zamanı, güneş ve ayı vakit ölçüsü kılandır. Bu güçlü olanın, bilenin nizamıdır. O, yıldızları kara ve deniz karanlıklarında yol bulaşınız diye sizin için var edendir. Bilen kavim İçin ayetleri uzun uzadıya açıkladık. O, sizi bir tek nefisten, ba­baların sulbünde kararlaşmış ve anaların rahminde kararlaşmakta olarak yaratandır. Anlayan millet için ayetleri uzun uzadıya açıkladık." (6: 95-98). Kur'an-ı Kerim'de, bu muhteşem nizamın varlığını ve işleyişini dü­şünen bir kişinin inanmakta bir an bile te­reddüt etmeyeceği, Bir Allah inancını açık­layan daha nice ayetler vardır. Kâinattaki bu muazzam disiplin, düzen ve uyum yaratıcı­nın Birliği için yeterli bir delildir. Kainatın yaratıcısı ve Hâkimi Allah olunca, artık yal­nız O'na ibadet etmek ve boyun eğmekten başka yol yoktur.



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Eğitimin Temel Esasları
« Posted on: 20 Nisan 2024, 06:53:31 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Eğitimin Temel Esasları rüya tabiri,Eğitimin Temel Esasları mekke canlı, Eğitimin Temel Esasları kabe canlı yayın, Eğitimin Temel Esasları Üç boyutlu kuran oku Eğitimin Temel Esasları kuran ı kerim, Eğitimin Temel Esasları peygamber kıssaları,Eğitimin Temel Esasları ilitam ders soruları, Eğitimin Temel Esaslarıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes