๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 23 Haziran 2012, 12:46:12



Konu Başlığı: Eğitimin İslâmî Hedefi
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 23 Haziran 2012, 12:46:12
Eğitimin İslâmî Hedefi

İlmin elde edilmesi ve nefsin tezkiyesi İslami eğitim sisteminin vazgeçilmez iki unsurudur. Bütün bilginin kaynağı Allah'tır ve bilgiyi in­sanlara peygamberleri vasıtası ile vermiştir. El­çiler insanları İslami ideallere göre eğitirler, on­ları arıtırlar; toplumda adaleti, ihsanı ve iyiliği tesis etmeye hazırlar. Bu İslami eğitimin ana il­kesidir. İslam hem bilgiye, hem de terbiyeye önem verir ve her ikisini de gayesi İçin elzem kabul eder.İslam, bilgiyi ve nefsini (terbiye sa­yesinde) arıtmayı eğitim sisteminin vazgeçil­mez unsurları olarak görür. Bilgi ve karakter teşekkülü aynı resmin iki yüzü gibi kabul edilir. İslami eğitim genç insanı cemiyet seviyesinde olduğu kadar, fert seviyesinde de İslami hikmet ve fikriyatının derin kanaatleri ile teçhiz eder. Böylelikle onları Peygamber'ın vazifesini sürdürmeye hazırlar; bu vazife İslam'ın me­sajım yaymak, saf, adil ve sağlıklı bir sosyal sis­tem tesis etmektir.

Bundan dolayı İslami eğitimin ana görevi genç nesli İlahi vahye göre yetiştirmek, onlarda bu dinin ruhunu ve ideallerini geliştirmek, onları İslamın hizmetine amade bir hayata hazırla­maktır. Bu ideali elde etme yolunda her konuyu öğretirken genç nesile teker teker İslami bakış açısını açıklamak gereklidir. Batı dillerinin ve fenninin öğretiminde malzemeyi tetkik ve tah­kik etmeye hassasiyet gösterilmelidir; böylece onu genç Müslüman nesle öğretirken gayr-i İslami (örn.gayri ahlâki, müstehcen, gayri dini) malzeme ayıklanmış olur.

Müslüman öğrencilerin Batı kültür ve Batı ha­yat tarzlarından etkilenmemesi için yabancı li­san ve bilimleri öğretirken her safhada İslami kültür, tarih ve İdealler anlatılmalı ve tasvir edil­melidir. Gerek görüldüğünde gayri ahlâki veya müstehcen hikâye veya olayları tasvir eden ve gayri dini, liberal görüşler sunun kısımlar ders kitaplarından ve yardımcı okuma kitaplarından Çıkarılmalıdır.

Yine bunun gibi, bilimlerin öğretiminde her safhada tevhid kavramı -Allah'ın birliği, kâi­natın-ve onun fiziki kanunların yaratıcısı ve ha­kimi olduğu- vurgulanmalıdır. Her aşamada öğrencilere O'nun bütün arazların ve sebeplerin Hakiki Sebebi olduğu hatırlatılmalıdır.