๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 23 Haziran 2012, 12:48:04



Konu Başlığı: Eğitimin Gayesi
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 23 Haziran 2012, 12:48:04
Eğitimin Gayesi

Eğitimin kendisi bizzat gaye değil vasıtadır. Gaye; maksattır, hedeftir. Batılı bilim adam­larının çoğu da insanların kültürel ve entellek-tüel mirasını gelecek nesillere aktarabilmeleri­nin ve onlan kendi hayat gayeleri doğrultusun­da yonlendirebİlmelerinin eğitim sayesinde mümkün olduğunu kabul etmektedirler. Dr. M.İkbâl'e göre; ferdin hayatı vücudun ve ruhun ilişkilerine dayanır. Bir milletin hayatı ise onun geleneklerinin ve kültürünün korunmasına da­yanır. Kan akımı durursa ölüm olur; hayat ülküsüne ehemmiyet verilmezse millet ölür..

Ana-babalar genellikle çocuklannı hayatlarını kazanmaları ve iyi bir iş sahibi olmalarını sağla­mak için eğitirler. Bazıları ilim elde edilmesini eğitimin gayesi olarak görürler. Diğer bazıları topluma hizmet veya iyi vatandaş olmayı eğiti­min gayesi olarak düşünürler. Eğitimin bu şekilde pek çok gayesi vardır.

Fakat İslâmda eğitimin gayesi; Allah'a muti ve salih bir kul haline gelmektir. Eğitim, öğrenci­lerin tabii" eğilimlerini doğru istikamete çevir­meli ve onların aklî1, fizikî ve ahlaki yönlerden hakikaten Allah'ın iyi kulları olmalarını sağla­malıdır. Eğitim, kişileri, daima Yaratanının ve Yüce Allah'ın iradesi doğrultusunda düşüne­cek, plan yapacak ve davranacak bir tarzda şekillendirmelidir. İslamda eğitim konusunda olan ve olması gereken doğru, şümullü ve esas gaye budur.

Eğitim, öğrencileri İslamın onlarla kaim olduğu inancı ve ideallerle yetiştirmelidir. Yine İslam'ın kültürünü ve esas prensiplerini koru­maya ve ilerletmeye gayret etmelidir. Bazı batılı bilim adamları bile eğitimin bu yanlarına ehemmiyet vermişlerdir. A.N.Whitehead "eğitimin mahiyeti dini olmalıdır" derken bu noktaya işaret ediyordu. (Vide, Hughes;Educa-tion Some Fundomental Problems,sh,86).

Dr. M.İkbal'e göre; hayatımızın ve eğitimimi­zin gayesi İslam olmalıdır. İkbâl, bir mektubun­da arkadaşına ilmi şöyle açıklamaktadır: "İlim ile, temeli duyular olan bilgileri kastediyorum. Bu ilmin dine tabi olanı fiziki güçleri kabul eder. Eğer dine tabi değilse, o vakit bu bilgiler zararlı, nazarî ve ehemmiyetsizdirler. Bilgiyi İslamıleştirmek Müslümanların vazifesidir... Bilim, dine tabi kılınırsa o zaman insanlık için büyük bir nimet olur."(Muhammed İkbâl, The Reconstruction of Religious Thought in Islam,sh.l31-132).

Bu, açıkça göstermektedir ki, İkbal'e göre eğiti­min gayesi İslami düşüncedir. O, eğitimin fikr sistem istikameti olması düşüncesindedir ve di­ne karşı tarafsız bir eğitimi zararlı ve şeytani olarak nitelemektedir. Onun İslam ümmetine tavsiyesi şudur: Eğer İslam'dan ilham almak is­tiyorlarsa dağılmış kuvvetlerini bir araya geti­recekler, kaybolmuş bîrlİk-bütünlüklerini yeni­den kazanacak ve böylece tamamen yok olmak­tan kurtulacaklardır. (Saiydaİn, K.G.; Ikbal's Educational Philosophy, Lahor 1942,sh.99).

Kur'an bu gayeyi şu ifadelerle açıkça ortaya koymuştur: "Okuma yazma bilmeyenlere, İçle­rinden kendilerine Allah'ın ayetlerini okuyan, onları arındıran, onlara Kitabı ve hikmeti öğre­ten bir peygamber gönderen Allah'tır. Daha önce ise, onlar apaçık bir sapıklık içindeydi­ler."). Sonra, Kur'an peygamberlerin görevlerini açıklarken bu konuyu daha da vuzu­ha kavuşturmuştur: "Andolsun, biz elçilerimizi açık delillerle gönderdik ve onlarla beraber Ki­tabı ve (adalet) ölçü(sün)ü indirdik ki, insanlar adaleti yerine getirsinler..."(57:25).

Bu sebeple peygamberlerin vazifeleri insanları eğitmek, onlara Allah'ın yolunda önderlik et­mek, doğruluğu öğretmek, âdil ve sağlıklı bir toplumu teşekkül ettirmek idi. Peygamber da insanların hayati vasıflarını geliştirmek üzere gönderilmişti; ahlâklarını, huy ve alışkanlık­larını her türlü fenalıktan arıtmak ve hayatlarını sıfatların en güzelleriyle donatmak içindi. Do­layısıyla eğitimin gayesi bu nebevi vazifeyi ifa etmek; Müslümanları eğitmek, İslamın mesaj ve ideallerini tebliğ ederek onları mükemmel hayata hazırlamaktır. (Hurşid Ahmed; Princip-les of IsIamİc Education, sh .2=27).