๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 28 Ağustos 2012, 17:10:26



Konu Başlığı: ed-Din
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 28 Ağustos 2012, 17:10:26
ed-Din

Arapçada din birkaç anlamda kullanılır:

1- Hâkimiyet ve güç

2- İtaat ve kulluk

3- Mükâfat ve bedel

4- Metod ve yol

Yukarıda geçen ayette din kelimesi 4. mana­da kullanılmıştır. Yani din, izlenmesi gere­ken hayat nizamı, düşünce ve hareket tarzı­dır.

Bununla birlikte dikkat edilmesi gerekir ki Kur'ân-ı Kerîm sadece din kelimesini değil, ed-Din kelimesini kullanmaktadır. Manası, "bu bir hayat nizamıdır" yerine "Hayat niza­mı budur" demek kadar değişir. Kur'ân-ı Kerîm, İslâm'ı Allah nazarında bir hayat ni­zamı olarak değil, "gerçek ve en doğru" ha­yat nizamı, Allah huzurunda davranış ve dü­şünme tarzı, tek doğru yol olarak belirtir.

Tekrar edersek, Kur'ân din kelimesini sınırlı bir manada değil mümkün olabilecek en geniş manada kullanmaktadır. Hayat Nizamı derken de hayatın herhangi bir bölüm veya sahasını değil, tümünü içine almaktadır. Din, tek bir şahsın izlemesi gereken Hayat Nizamı değil, bilakis toplumun bir bütün olarak takip etmesi gerektiği bir Hayat Nizamı manasına gelir.

İslâm bir kavmin, belli bir ulus veya zamanın değil, her çağda ve bütün insanların ferdî ve­ya toplumsal yaşayışıdır. Bu yüzden Kur'ân-ı Kerîm'in ed-Dîn kelimesini kullanması, ge­nellikle kabul edilen din anlamında değildir. Yani Kur'ân'ın maksadı; sadece ibadet ve âyin, âhiret, öbür dünya ve Ölümden sonraki hayat ile ilgili inançlar manzumesi olarak bi­linen dinler arasında en iyisi İslâm'dır, demek değildir. Batıda yaygm olan din kavramı da Kur'ân'ın amacı ve hedefi değildir. Yani, Kur'ân demiyor ki, İslâm, insanların özel ha­yatlarının bir parçası olarak bilinen dinler arasında en iyisidir. Kur'ân-ı Kerîm'in anlat­mak istediği; Araplar ile dünyanın diğer böl­gelerinin insanları için falanca yüzyıla kadar, veya bir başka ifadeyle, sanayi devrimi önce­sine kadar kabul edilen hayat tarzları arasında en iyisinin İslâm olduğu gibi manaları taşı­mamaktadır. Aksine Kur'ân, her çağda, bütün insanlar için takip edilmesi gereken Tek Yol'u vurgulamakta ve bu yolun da İslâm ol­duğunu ilan etmektedir.