๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 28 Ağustos 2012, 11:10:41



Konu Başlığı: ed-Din Ve Mahiyeti
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 28 Ağustos 2012, 11:10:41
ed-Din Ve Mahiyeti

İnsanın şiddetle ihtiyaç duyduğu Hayat Tarzı (ed-Diri) İnsana bütün şartlarda rehberlik ya­pabilecek, planlarında ve düşüncesinde ona doğru yönü gösterecek ve insanı boş tecrübe­lerle vakit israfından kurtaracak evrensel te­mellere dayanmaktadır.

Bunun için gerekli olan ilk şey, insanın bu kâinat ve onun hakikati ve bu kâinatta kendi­sinin durumunun ne olduğu hakkında tam bilgi (tahmin veya kıyas değil, bilgi) sahibi ol­malıdır.

İkinci olarak insan, bu dünyadan sonra da öbür dünyada hayatın olup olmadığı, dünya­daki hayatın, insan hayatının sadece başlangı­cı ve bir parçası olup olmadığı ve hayat yol­culuğunun doğumdan ölüme kadar mı, yoksa bundan sonra da mı devam ettiğini bilmek (tahmin etmek veya zannetmek değil, bil­mek) zorundadır

İnsan ilk olarak hayatının hedefini -ki insan bunun için yaratılmıştır- tayin etmelidir. Her şahsın ve bütün insanlığın amaçları da bu he­defe uydurulması gerekmektedir.

İnsan, aynı zamanda, yolculuğunun her saf­hasında yüzyüze geldiği problemlerini çöze­bilecek, teoride ve pratikte uygulanabilen, şahsiyetini Üzerine inşa edebileceği, kendi yapısının özelliklerine uygun olgun ve evrensel kurallara ihtiyaç duymaktadır. Bu şekilde insan, şartlarda ve problemlerdeki değişiklik­ler yüzünden ortaya çıkan tehlikelere düşme­yecek, disiplinsiz ve fırsatçı biri olmaktan kurtulacaktır.

Bundan sonra, insanın ihtiyaç duyduğu şey, medeniyetin özü ve geniş kapsamlı kuralları­dır ki, bunlar insan medeniyet ve kültürünün bazı ebedî ve değişmez usûlleri için temel teşkil edebilirler. Bu kural ve usûller toplum­ların tabiî İhtiyaç ve psikolojilerini gözönünde bulundurduğu için lüzumsuz fazlalık, ek­siklik ve aşırılığa imkân bırakmazlar. Bunlar bütün insanların genel eğilimi ve menfaatleri­ni korurlar. Bunlara bağlı kalınarak, insan ha­yatının her sahası düzeltilebilir, tamalanabilir ve geliştirilebilir.

İnsanın bundan sonra ihtiyaç duyduğu husus, fertlerin karakteri, toplumların davranışı, fert ve toplumun gayret ve mücadelelerini birleş­tirip doğru istikamete koyacak, kötü yola gir­mesini önleyecek bir takım sınırlama ve kısıt­lamalardır. Bunlar bir bakıma insanı hayat yolundaki seyahatinde her virajda, tehlikeli yerlerde uyaracak, kendisine yol gösterecek işaret levhalalandır ki ikazına ihtiyaç duyul­maktadır.

İnsanın bazı amellî ve uygulama ile ilgili ku­ral ve usûllere de ihtiyacı vardır. Bunlar ma­hiyet itibariyle daimî ve evrensel uygulamaya layık olup ed-Din'de tayin edilmiş olan hayat değerleri, amaçları, ahlâk kuralları, medeni­yet kaideleri ve faaliyet sınırlarına insan ha­yatının daima bağlı kalmasını temin etmeli­dirler. Şurası açıktır ki, insan kendisi için mükemmel ve evrensel bir hayat nizamını kurabilecek vasıta ve araç gereçlere sahip de­ğildir.