๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 28 Temmuz 2012, 10:41:39



Konu Başlığı: Devlet Memurlarının Tayini
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 28 Temmuz 2012, 10:41:39
Devlet Memurlarının Tayini

İslâm'ın Arap yarımadasındaki etkisi yayılıp daha geniş bir bölge Medine merkezî hükü­metinin doğrudan yönetimi altına girince, Rasûlullah halkın işleriyle ilgilenmek üze­re bir çok vali, zekat tahsildarı ve hâkim (ka­dı) tayin ederek onları muhtelif yerlere gön­derdi. Bu devlet memurlarım tayinde Rasûlullah'in aradığı özellikler genel ola­rak şunlardı:

a- O bölgenin ilk memuru veya orada ikamet eden biri olması;

b- Dürüst ol­ması;

c- Sağlam karakterli ve güzel ahlâklı olması; ve

d- Müslüman olmakla beraber idareye ehil olması.

Memurların tayininde sosyal statülerine ba­kılmadığı gibi kabile ve kavimleri de asla dikkate alınmazdı. Bir Arabın, bir Farslıya yahut zenciye arap olduğu için tercih edildiği görülmemiştir. İnsanlar ancak ehil olmalarıy­la sorumluluk makamlarına getirilmişlerdir.

Bahreyn, îslâm Devleti'nin yönetimi altına gi­rince, Rasûlullah, bu devletin müslüman olan hükümdarını yönetim tecrübesi olması dolayısıyla devlet merkezinde tuttu. Bahran Gûr'un aile efradından Bâzân b. Sâsân, Pers-lerin Yemen'deki son valisiydi. Bâzân ve tebâsı da müslüman olunca Peygamber onu yönetim ve hükümet işlerinde tecrübe sa­hibi olması hasebiyle bu vazifede bıraktı. Bâzân b. Sâsân ölünce, aynı esasa dayanarak oğlu Sher b. Bâzân da Yemen'in bir bölümü olan Safa'ya vali olarak tayin edildi.