> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Devlet Başkanı Ve Diğer Görevlilerin Nitelikleri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Devlet Başkanı Ve Diğer Görevlilerin Nitelikleri  (Okunma Sayısı 575 defa)
04 Haziran 2012, 14:41:22
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 04 Haziran 2012, 14:41:22 »



5- Devlet Başkanı (Emir) Ve Diğer Görevlilerin Nitelikleri


Kur'an, İslâm Devleti'nin bütün görevlileri, temsilcileri ve çalışmaları için genel nitelik­ler ortaya koymuştur. Diğer insanlara örnek olması beklenen devlet başkanı, danışman­ları ve yardımcıları bu nitelikleri daha yük­sek bir seviyeye çıkarmalıdır. Bu nitelikler aşağıda gösterildiği üzere Kur'an da değişik şekillerde zikredilmiştir.

a- Şefkat, Yumuşaklık. "Allah'tan bir rah­met dolayısıyladır ki, onlara yumuşak dav-randın. Eğer kaba, katı yürekli olsaydın çev­renden dağılır giderlerdi." (3: 159), "Güzel davrananlara daha güzel karşılık ve fazlalık vardır. Onların yüzlerini ne bir karartı sarar, ne de bir zillet. İşte onlar cennet halkıdır; orada ebedî kalacaklardır." (10: 26), "Allah sana nasıl ihsan ettiyse, sen de öyle ihsan et." (28: 77).

b- İyilik. "İyilikle kötülük bir olmaz. (Sen) en güzel olan şeyle(kötülüğü) sav, o zaman görürsün ki seninle aralarında düşmanlık bu­lunan kimse, sanki sıcak bir dost oluvermiş­tir.'' (41: 34), "Kötülüğü en güzel şeyle sav; biz onların (seni ne kötü sıfatlarla) niteledik­lerini bileniz." (23: 36), "Şüphesiz iyilikler, kötülükleri giderir. Bu ibret alanlara bir öğüttür." (11: 114).

c- Sabır. "Artık sen de sabret; peygamber­lerden azim sahiplerinin sabrettikleri gibi. Onlar için acele de etme." (46: 35), "Ey iman edenler,sabır ve namazla yardım dileyin.Mu-hakkak ki Allah sabredenlerle beraberdir." (2: 153), "Sana isabet edene (musibetlere) karşı sabrederek dayan, çünkü bunlar azme-dilmesi gereken işlerdir." (31: 17), "Onların söylediklerine sabret ve güzel bir şekilde on­ları terket." (73: 10).

d- Af. "Affetsinler ve hoş görsünler. Allah-ın sizi bağışlamasını sevmez misiniz? Allah bağışlayandır, esirgeyendir" (24: 22), "Af yo­lunu benimse, iyiliği emret ve cahillerden yüz çevir." (7: 198), "Yine de onları affet, aldı­rış etme. Çünkü Allah, iyilik yapanları se­ver." (5: 13), "Öfkelerini yenerler ve insan­ları affederler; Allah da güzel davrananları sever."(3: 134).

e- Hoşgörü. "Allah'tan başka yalvardıkla-rına sövmeyin ki, sonra onlar da haddi aşa­rak bilmeden Allah'a sövmesinler. İşte böy­le, biz her ümmete yaptıklarını süslü (çeki­ci) gösterdik. Sonra onların dönüşleri Rab-binedir ve O onlara ne yaptıklarını haber ve­recektir." (6: 108), "Sabah akşam Rablerinin rızasını dileyerek O'na yalvaranları kovma. Onların hesabından sana bir yükümlülük, senin hesabından da onlara bir yükümlülük yok ki onları kovup ta zalimlerden olasın." (6: 52), "Dinde zorlama yoktur. Doğruluk sapıklıktan apaçık ayrılmıştır. Artık kim ta-ğutu inkar edip Allah'a inanırsa, o kopma-yan sapasağlam bir kulpa yapışmıştır. Allah işitendir, bilendir." (2: 256).

f- Tevazu. "İnsanlara yanağını kibirlenerek çevirme ve böbürlenerek yeryüzünde yürü­me. Zira Allah, kendini beğenip böbürlenen insanı sevmez." {31: 18), "Ve Rahman'ın kul­ları yeryüzünde tevazu ile yürürler,cahiller kendilerine laf atarlarsa 'selâm' derler." (25: 63), "Boş laf (konuşanlara) rastladıkların­da vekar ile geçip giderler." (25: 72).

g- Adalet. "İnsanlar arasında hükmettiği­niz zaman, adaletle hükmetmenizi emreder" (4: 58), "Söylediğiniz zaman, yakınınız da­hi olsa, adil olun" (6: 153), "Andolsun biz elçilerimizi açık delillerle gönderdik ve insan­lar adaleti ayakta tutsunlar diye, onlarla bir­likte kitabı ve mizanı da İndirdik." (57: 25), "Ey inananlar! Allah için adaletle şahitlik edenlerden olun, bir topluluğa olan kininiz sizi adaletten alıkoymasın. Âdil davranın, bu takvaya daha yakındır. Allah'tan korkup sa­kının. Şüphesiz Allah yaptıklarınızdan ha­ber alandır." (5: 8).

h- Emanet ve Ahde Bağlılık. "Ve onlar ema­netlerine ve ahitlerine riayet ederler. Onlar namazlarını gereği üzere devamlı kılarlar; işte vâris olacaklar onlardır. Ki onlar Firdevs'e vâris olacaklar, orada ebedi olarak kalacak­lardır." (23: 8-11), "Hiç şüphesiz, Allah size emanetleri ehline teslim etmenizi emreder." (4: 58), "Ahitleştiğiniz zaman, Allah'ın ah­dini tam yerine getirin, pekiştirdikten sonra yeminlerinizi bozmayın. Çünkü Allah'ı üze­rinize kefi! (şahit) kılmışsımzdır. Şüphesiz, Allah yaptıklarınızı bilir". (16: 91).

Kur'an'da değişik yerlerde zikredilen bu ni­teliklerin bir kısmı şu ayetlerde biraraya top­lanmıştır; "Onlar ki kendilerini yeryüzünde iktidar sahibi kıldığımızda, namazı dosdoğru kılarlar, zekâtı verirler, marufu emrederler, münkerden sakındırırlar." (22: 41), "Büyük günahlardan ve çirkin işlerden kaçınırlar; ga-zaplandıkları zaman bağışlarlar. Rablerinin çağrısına icabet ederler, namazı dosdoğru kı­larlar, işleri kendi aralarında şûra iledir; ken­dilerine verdiğimiz rıziktan infak ederler." (42: 37-38), "Yoksa biz, iman edip de salih amelde bulunanları yeryüzünde bozguncu­luk çıkaranlarla (bir) mi tutacağız? Yoksa muttakileri fâcirlerle (bir) mi tutacağız." (38: 28), "De ki: 'Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Doğrusu ancak aklı selim sahible-ri öğüt alıp düşünmektedir." (39: 9) Rasululla da çeşitli vesilelerle bu nitelik­leri şu sözleriyle açıklamıştır;

a- "Vefatımdan sonra en iyi şeyleri kendi­lerine ayıran ve beğenmediğiniz hareketler­de bulunan yöneticiler göreceksiniz."

b- "İyi  insanlar arasında  —bir  parçası olmadıkça— sorumluluk makamından çok fazla nefret eden kimseler bulacaksınız."

c- "Allah herhangi bir kulunu müminlerin idaresine vazifeli kılar, o kimse de idaresindekİlere hıyanet ederek ölürse, Allah o kim­seye cenneti haram kılar."

d- "idaresi altında bulunanlara adaletle hükmeden âdil kimseler Rahîm olan Allah'ın İndinde nurdan minberler üzerinde oturur­lar."

e- "Kıyamet gününde Allah indinde kulla­rı arasında en hayırlı mevkide olan âdil ve şefkatli imâm (halife), en kötü durumda olan ise zalim ve insafsız imam olacaktır.

f- "Allah herhangi bir kulun idaresi altına başkalarını verir, o kişi de işi bir istişare ile onları korumaz ise cennet kokularını kokla-yamaz." (Daha fazla bilgi için istişare bölü­müne bakınız).

g- "En kötü çobanlar yumuşak huylu olma­yanlardır.",

h- "Ey Allah'ım! Her kim ümmetimin bir işi üzerine tayin olunur da onları meşakkate düşürürse, sen de onu meşakkate düşür. Ve her kim ümmetimin bir işi üzerine tayin olu­nur da onlara rıfk ile muamele ederse, Sen de ona yumuşaklık göster."

i- "Akılsız yönetimlerden koruması için siz­leri Allah'a emanet ediyorum." sözü üzeri­ne kendisinden ne olduğunu sorulunca Ra-sulullah @ şöyle cevap verdi; "Benden son­ra huzuruna girenlerce yanlış olduğu bilinen fakat zulmünde yardımcı olunan yöneticiler ortaya çıkacaktır. Onların benimle bir ilgi­leri yoktur, benim de onlarla bir ilgim yok­tur. Ancak onların huzuruna girmeyen, yan­lışlıklarına inanan ve zulümlerinde yardım­cı olmayanlar vardır ki, onlar bana aittir (bendendir), ben de onlara."

j- "Bir yönetici insanlara karşı töhmette bu­lunmaya çalıştığı zaman onları ifsat eder."

k- Muaviye'ye öğüt verirken Rasulullah şöyle demiştir: "Yetkili kılınırsan Muaviye, Allah'tan kork ve âdil davran." (Mişkât)

l- "İmamlarınızdan (yöneticilerinizden) en hayırlısı, sizi seven ve sizin tarafınızdan se­vilenlerdir. Siz onlara dua ederseniz, onlar da size dua ederler. Onların en senlisi, sizi sevmeyen, sizin tarafınızdan sevilmeyen, si­ze lanet eden, sizin de kendisine lanet ettiği­niz kimselerdir."

m- "Allah'a yemin ederim ki bu göreve, bizden talep eden ya da arzu duyan birini ge­tirmeyeceğim." Mekke'yi gösterir Osmanlı üslûbu kitap süsü (XVIII. yüzyıl).

n- "Ebu Zerr, sen zayıfsın; o bir emanettir ki kıyamet günü rüsva ve pişmanlıktır. Yal­nız o emaneti ehil olup alan ve hakkıyla ba­şaran müstesna."

o- "Post peşinde koşan kişi ne^dimizde en güvenilmez kişidir."

p- Ebu Bekr, sorumluluk taşıyan bir tayin hakkında sorduğunda Rasulullah şöy­le buyurdu: "Elde etmeye çalışmayanlar için­dir, hırslı olanlar için değil. Kaçınıp sakına­nız içindir, karışanlar için değil. Kendileri is­temeden teklif edilenler içindir, kendi hak; lan olduğunu iddia edenler için değil!' (Ebu'I Alâ Mevdudî, The Islamic Law and Consti-tution).

Emirler genel olsa bile dürüst, şefkatli, gü­venilebilir, Allah'tan korkan, zeki, bilgili, sa­mimi, âdil, mütevazi ve hoşgörülü kimsele­rin sorumluluk gerektiren mevkilere atanma­sı gerektiği açıkça belirtilmektedir. Özel bir sorumluluk yüküne haiz devlet başkanlığı, bu başkanın danışmanlığı ve yardımcılığı gö­revlerine gelince, bu mevkilere getirilecek in­sanların seçiminde ve tercihinde daha fazla ihtimam gösterilmesi gereklidir.



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Devlet Başkanı Ve Diğer Görevlilerin Nitelikleri
« Posted on: 19 Nisan 2024, 14:40:29 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Devlet Başkanı Ve Diğer Görevlilerin Nitelikleri rüya tabiri,Devlet Başkanı Ve Diğer Görevlilerin Nitelikleri mekke canlı, Devlet Başkanı Ve Diğer Görevlilerin Nitelikleri kabe canlı yayın, Devlet Başkanı Ve Diğer Görevlilerin Nitelikleri Üç boyutlu kuran oku Devlet Başkanı Ve Diğer Görevlilerin Nitelikleri kuran ı kerim, Devlet Başkanı Ve Diğer Görevlilerin Nitelikleri peygamber kıssaları,Devlet Başkanı Ve Diğer Görevlilerin Nitelikleri ilitam ders soruları, Devlet Başkanı Ve Diğer Görevlilerin Nitelikleriönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes