๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 20 Haziran 2012, 16:13:04



Konu Başlığı: Dağıtım Şekilleri
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 20 Haziran 2012, 16:13:04
Dağıtım Şekilleri

Zekata hak kazanmış değişik gruplar arasında zekatı dağıtım metodunun önemli etkileri olabilir. Bildiğimiz gibi zekâtın amacı, maddî ih­tiyaçlarının yeterince tatmin edilmesini sağla­mak için toplumdaki fakir ve yoksullara yar­dım etmektir. Bu sebeple, bu yardım öyle bir tarzda verilmelidir ki hem onların ihtiyaçlarını karşılasın, hem de onları aylak, tamamıyla bu yardıma bağımlı kimseler yapmasın. Ancak, kaza sonucu sakat kalanlara, çok yaşlı olduk­ları için çalışamayanlara veya bedenî bir özrü bulunanlara veya hiçbir gelir imkânı olmayan ve yeniden evlenemeyecek olan yaşlı dullara ferdî yardım yapılmasının bir sakıncası yok­tur.

Ancak, bu durumlarda bile yardım etmenin en iyi yolu zekat fonuyla milli tesisler ve sosyal yardım merkezleri kurmaktır. Fakirlere ve ye­timlere yardım etmek için aşhane ve yetimha­neler yapılmalıdır. Şehirlerin gecekondu ke­simlerinde yaşayan fakirler için yeni ve daha iyi evler temin edilmelidir. Görme, işitme en­gelli ve diğer sakat insanların eğitim ve terbi­yesi için yatılı imkânları ile birlikte eğitim müesseseleri kurulmalıdır. İlaç ve doktor pa­rasını ödeyemeyen hasta insanlar için, zekat paraları ile, tedavinin parasız yapıldığı hasta-haneler açılmalıdır. İşsizlere zekat paraların­dan geçici mali yardım yapılmalıdır. Fakir çiftçilere, zamanında tohum, gübre ve zirai âletler verilmelidir. Tohum almak, hayvancı-lıklannı ya da topraklarını geliştirmek için girdikleri borçlar ödenmelidir (Lessons in is­lam, Book III, sh. 20-25).

Zekatın bir diğer önemli kullanımı köylerde ve kasabalarda küçük çaptaki atölyelerini kur­mak isteyen zenaatkâr ve diğer işçilere teknik malzeme ve makina temin etmektir. Zekat, köylerde yıl içinde pek çok boş vakti olan zi­raat işçilerine geçici işler de sağlar, fakir çift­çilere büyük bir yardım sayılabilecek olan ek gelir sağlama yollarını temin eder. Köylerde ve kasabalarda ufak-çaplı sanayi işletmeleri­nin tesisi fakir ülkelerde insanların sefaletini gidermede büyük faydalar sağlayacaktır. Ze­kat, Kur'an ve Sünnet'le ilgili günümüz şartları ışığında yapılacak araştırma çalışmaları ve bunlanfla öğretimi ile ilgili eğitim ve araştırma müesseseleri için de kullanılabilir. Komüniz­min ve Batı Kapitalizminin meydan okuması karşısında bu kesinlikle lüzumludur. Müslümanlar bu her iki cephedeki mücadeleye ta­mamıyla hazır olmalıdırlar. Bu hazırlık ancak ve ancak Müslümanların İslam'ın temel kav­ramları hakkında derin bilgi sahibi olmaları ve iktisadî, siyasî ve sosyal meselelerini Kur'an ve Sünnetin ışığında çözmek için çağı­mızın ihtiyaçlarını yerli yerince anlamalan ile mümkün olacaktır. Bu, İslam'ın Müslüman ül­kelerin sınırları içinde veya dışında korunması ve yayılması için çok gereklidir.

Bu sebeple zekat'ın önemli bir kısmını İslamî araştırma ve çalışmalara harcamak mutlaka lüzumludur. "İslamî çizgide yeni üniversiteler kurulmalı, İslam'ın bilimsel olarak incelendiği yeni araştırma merkezleri ve enstitüleri oluş­turulmalıdır." (Lessons in islam, Book III, sh. 20-25).

İslam'ın esaslarını açıklayan broşürler, kitap­lar, dergiler, posterler vb. yayınlanmalı ve gayri müslimlere olduğu kadar Müslümanlar'a da serbestçe dağıtılmalıdır. İslam'ın ana ilke­lerini anlamayanlar sadece gayri müslimler değildir, milyonlarca Müslüman da bunları gereğince anlamamaktadır. Faiz, sigorta, zekat ve benzeri meseleler insanlara şaşırtıcı gelmektedir ve eğitim görmüş insan tarın pek çoğu modern bankalardaki faizin riba tanımı­na girmediğini söylemeye başlamışlardır. Ba­zıları çağdaş toplumlarda faizin gerekli oldu­ğunu ve hiçbir ülkenin modern bankacılık sis­temi olmadan gelişemeyeceğini söyleyecek kadar ileri gitmişlerdir.

İslam'ın esas kavramlarını dış saldırılardan ol­duğu kadar iç saldırılardan da korumak ve bu kavramları doğru yönleriyle izah etmek bizim görevimizdir. Bu amaçla İslamî incelemeler için araştırma enstitüleri tesis etmek ve içeri­deki ve dışarıdaki komünist ve kapitalistlerin meydan okumalanna karşı çıkabilecek âlimler yetiştirmede gereklidir. Zekat fonu böyle ens­titülerin tesis edilmesi için kullanılabilir.