> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Cömertlik
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Cömertlik  (Okunma Sayısı 643 defa)
12 Haziran 2012, 21:46:25
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 12 Haziran 2012, 21:46:25 »



6- Cömertlik

Allah'ın Rasulü Muhammed, tabiatı ge­reği çok cömert ve hayırsever bir insandı. îb-ni Abbas'a göre Rasulullah insanların en cömertiydi. Bilhassa Ramazan ayında daha da cömertleşirdî. Rasulullah ömrü boyun­ca bir şey isteyen hiçbir kimseye "hayır" de­memiştir. Bir defasında, kendisini yalnız da­ğıtıcı ve veznedar olarak nitelemiş, her şeyi verenin Allah olduğunu söylemiştir. Bir gün Rasulullah'a gelen bir adam, keçi sürü­sünün geniş bir sahaya yayılmış olduğunu gördü. Yardım isteyince Rasulullah bütün sürüyü ona verdi. Geriye dönen adam hal­kına İslâm'ı kabul etmelerini, çünkü Mu­hammed'ın fakirlik korkusu olmayacak kadar cömert olduğunu söyledi. Rasulullah'ın verecek hiçbir şeyi olmadığı sırada ya­nına yardım isteyen bir şahıs geldi. Rasulul­lah adama kendi adına borçlanmasını ve daha sonra kendisinin Ödeyeceğini söyledi. Orada bulunan Hz. Ömer, Rasulullah'a Allah'ın ona taşıyabileceğinden fazlasını yüklemediğini söyledi. Rasulullah ses çı­karmadı. Orada bulunanlardan biri yardım teklif edince Peygamber gülerek memnu­niyetle karşıladı. Bir defasında da bir dilen­ci için yarım vask zahire borç aldı. Alacaklı istemeye geldiğinde Rasulullah yarısı bor­cu, yarısı da hediye olarak bir vask zahire verdi.

Allah Rasulü Muhammed yardım isteyen herkese yardım ederdi ve bir şeyi olmadığın­da da daha sonra edeceğine söz verirdi. Ra­sulullah'ın bu tavrı sonucunda insanlar öyle cüretkâr olmuşlardı ki, bir gün namaz kıldığı sırada yanına gelen bir bedevi elbise­sinden tutarak "Karşılanması gereken bir ih­tiyacım var, ne yazık ki aklımdan hiç çıkmı­yor, sen karşılayabilir misin?" dedi. Rasulul­lah bedeviyle birlikte oradan ayrılıp ihti­yacını halletti. Daha sonra dönerek namazı kıldı. Bazan, Rasulullah'ın bir şey satın alıp, satıcıya hediye ettiği olmuştur. Bir defasında İbni Ömer'den bir deve satın almış ve hemen Abdullah b. Ömer'e hediye etmiş­tir. Başka bir zaman da Câbir'den bir şey sa­tın almış ve kendisine hediye olarak geri ver­miştir, (Mişkât)

Rasulullah hiçbir öğün yemeğini yalnız ye­memiş, daima ashabını davet etmiştir. Bir sa­vaşta yanında 130 ashabı bulunmaktaydı. Bir keçi satın aldı. Kestikten sonra ciğerinin kı­zartılmasını emretti. Hazırlanınca ashabına dağıttı. Orada bulunmayanlara da bir pay ayırdı. Ne zaman bir şey alsa onu bitirme­den rahat edemezdi. Müminlerin annesi Üm-mü Seleme'nİn rivayetine göre Rasulullah bir gün eve canı sıkkın bir vaziyette geldi. Ümmü Seleme meselenin ne olduğunu sor­du. Rasulullah önceki gün yedi dinar al­dığım ve bu paranın geceye kadar yatağın üzerinde kaldığını ve dağıtılmadığını söyle­di. Onları dağıtana kadar Rasulullah ra­hat edememişti.

Ebu Zerr'in rivayet ettiğine göre, bir gece bir­likte yürürken Rasulullah - ona şöyle de­miştir: "Ebu Zerr, benim için Uhud dağı al­tına dönse, borçlarımı ödedikten sonra ben bir dinarın bende üç gün kalmasını istemez­dim." Bir gün Fedek kabilesinin reisi Rasu­lullah 'a deve yükü tahıl göndermişti. Bi­lâl bunları satarak Rasulullah'ın bir yahudiye olan borcunu ödedi. Daha sonra da haber vermek üzere Rasulullah'a geldi. Rasulullah artan bir şeyin olup olmadı­ğını sorunca, Bilâl, arttığını söyledi. Rasu­lullah: "Tamamı gitmeden ayrılamam." dedi. Bilâl verilecek kimse olmadığım söy­ledi. Peygamber geceyi mescidde geçirdi. Ertesi gün, Bilâl gelerek Rasulullah'a Al­lah'ın onu ferahlattığını söyledi. Her şey da­ğıtılmış, geriye hiçbir şey kalmamıştı. Rasu­lullah Allah'a hamd edip, evine gitti. Bi­raz sonra birden dışarıya çıktı. Etrafındaki­ler şaşırmıştı. Rasulullah namaz esnasın­da evinde bir miktar altın bulunduğunu ha­tırladığını ve unutarak altının bütün gece ev­de kalmasından korktuğunu söyledi. Eve gi­rerek hemen altını hayır işlerine harcamak amacıyla dışarı çıktı. (Mişkât)

Rasulullah Huneyn savaşından elde edi­len ganimeti dağıttıktan sonra geri dönüyor­du. Durumu öğrenerek her taraftan gelip yo­luna çıkan bedeviler sadaka istediler. Kala­balık tarafından iyice sıkıştırılan Rasulullah bir ağacın gölgesinde durdu. Bedeviler el­bisesini çekiştirirken, Rasulullah 'ın elbi­sesi vücudundan çıkarak ellerine geldi. Ra­sulullah: "Elbisemi verin; şu dağ kadar develerim olsaydı, size hepsini verirdim. O zaman beni ne cimri, ne yalancı, ne de na­mert bulurdunuz!' dedi. O daima ölenlerin borçlarım öderdi. Borçlu Ölenlerin, borçla­rının kendisi tarafından ödenmesi için haber verilmesine ilişkin talimatlar vermiş ve yü­rürlüğe koymuştur. (Mişkât)

Bir gün Rasulullah ashabıyla oturur­ken bir bedevi gelerek elbisesinin köşesinden çekerek; "Muhammedi Bu mülk ne senin­dir, ne babanın. Bana bir deve yükü ver." de­di. Rasulullah 'ın devesini arpa ve hurma yükleyerek aldı. Bir defasında Bahreyn'den vergi olarak yüklü miktarda bir para alınmış­tı. Rasulullah , bu paranın cemaatine har­canmasını emretti. Namazdan sonra, Rasu­lullah önüne gelen herkese dağıtmaya baş­ladı. Bedir Savaşından sonra çok fakir dü­şen Abbas'a ayağa kalkıp yürüyemeyeceği kadar çok verdi. Hiçbir şey kalmadığında el­bisesini silkeleyerek ayağa kalktı. (Mişkât) Rasulullah, o kadar cömertti ki, hiç kim­se hiçbir zaman onun kadar cömert olamaz. Ne alırsa alsın başkalarına verir ve hediyeyi alandan daha fazla haz duyardı. Kimseyi evinden eli boş çevirmezdi ve muhtaçlara kendi ihtiyaçlarına nazaran öncelik verirdi. Muhtelif türlerde yardım etmiştir; bazan he­diye verirdi, bazan ödünç aldığı şeyi daha fazla veya daha iyi olarak geriye döndürür, bazan satın aldığı bir şeyi fiyatından fazla öderdi; bazan hediye, bazan bağış, bazan da sadaka. İnsanlardan hediye kabul eder; fa­kat fazlasıyla onlara da hediye verirdi. İnsan­lara kendisi gibi hediye vermelerini de söy­lemiştir. Haris birisiyle karşılaştığında daha cömert ve yardımsever olmasını tavsiye eder­di.

Ebu Hureyre'nin rivayet ettiğine göre Rasulullah şöyle demiştir: "Cömert insan Al­lah'a, Cennet'e ve insanlara yakındır. Cehen­nem ateşinden ise uzaktır. Cimri insan ise Al­lah, Cennet ve insanlardan uzak, Cehen-nem'e yakındır. Cahil fakat cömert insan, Al-laha cimri fakat çok ibadet eden (abid) in­sandan daha sevgilidir." Ebu Said el-Hudrî'nin rivayetine göre de Rasulullah: "Müminde şu iki haslet bulunamaz: cimri­lik ve kötü huy!' buyurmuştur. Ebu Bekr'in rivayetine göre Rasulullah Cennet'e üç grubun girmeyeceğini ve bunlardan birinin hasis insan olduğunu ifade etmiştir. (Mişkât)

Rasulullah cömertliğin fazileti üzerinde durmuş ve cimri huyluluğu kınamıştır. "Al­lah'ın kitabına uyanlar, namazı kılanlar ve kendilerine verdiğimiz rızıktan gizli ve açık sarfedenler, asla zarara uğramayacak bir ti­caret umarlar. (Umarlar ki Allah) onlara üc­retlerini tam ödesin ve lütfundan onlara faz­lasını da versin. Çünkü O, çok bağışlayan, şükrün karşılığını bol bol verendir." (35: 29-30) Ve Bakara Şuresi'nde: "... Verdiğiniz her hayır kendiniz içindir. Yalnız Allah'ın rıza­sını kazanmak maksadıyla verirseniz, verdi­ğiniz her hayır, size tastamam verilir ve hiç hakkınız yenmez." (2: 272). Ve Âl-i İmrân Şuresi'nde: "Sevdiğiniz şeylerden harcama-dıkça asla iyiliğe erişemezsiniz. Ne harcar­sanız mutlaka Allah bilir." (3: 92)

Cimriliğin hazin sonu da açıklanmıştır: "Al­lah'ın bol nimetinden verdiklerinde cimrilik edenler, sakın bunun kendileri için hayırlı ol­duğunu sanmasınlar, bilâkis bu onların kö-tülüğünedir. Cimrilik yaptıkları şey, kıyamet günü boyunlarına dolanacaktır. Göklerin ve yerin mirası Allah'ındır. Allah işledikleriniz­den haberdardır?' (3: 180) Ve Leyi Suresi'ndeL "Ama, cimrilik eden, kendini Allah'tan müs­tağni sayan, en güzel sözü yalanlayan kim­senin güçlüğe uğramasını kolaylaştırırız. O kimse ölüp ateşe yuvarlandığı zaman, malı ona fayda vermez." (92: 8-11) Kur'an-ı Ke-rim'de inananların mallarından Allah rızası için fakir ve muhtaçlara vermelerini isteyen pek çok ayet vardır. Tegâbun Şuresi'nde. "Eğer Allah (nzasın)a güzel bir borç takdi­minde bulunursanız, onu sizin için kat kat yapar ve sizi .bağışlar. Allah karşılık veren­dir, Halîm'dir." (64: 17).

Rasulullah'ın tüm hayatı insanoğluna cö­mertlik ve hayır örneğiydi. Ashabından da aynı şeyleri istemiştir. Enes'in rivayetine gö­re Rasulullah şöyle demiştir: "Ümmetim­den muhtaç olanın ihtiyacını karşılayan bi­ri, beni hoşnut etmiş olur; beni hoşnut eden, Allah'ı hoşnut etmiş olur; Allah da hoşnut olduğu kimseyi Cennet'ine gönderir." Yine Enes'in rivayetine göre Rasulullah: "Sı­kıntıda olan birine yardım edene Allah yet­miş üç mağfiret kaydeder. Bir tanesi tüm sa­adetini kapsar; yetmiş ikisi de Kıyamet Gü-nü'ndeki dereceler için mertebe olarak ayrı­lır." buyurmuştur. Ebu Hureyre'nin anlattı­ğına göre, Rasulullah
'a katı kalpli birisi şikayet edildiğinde, Rasulullah: "Ben ye­timlerin başlarını okşar, fakirleri doyuru­rum" demiştir. (Mişkât)

İbni Abbas, Rasulullah'ın şöyle dediğini nakletmiştir: "Komşusu açken tok yatan bizden değildir." Ebu Hureyre, Rasulullah'dan müminin sade ve cömert vasıflarına sahip olması gerektiğini rivayet eder. Kısa­cası, Rasulullah kendisine fazlalık hiçbir şey bırakmayacak kadar cömert ve hayırse­verdi (Mişkât)



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Cömertlik
« Posted on: 20 Nisan 2024, 11:24:20 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Cömertlik rüya tabiri,Cömertlik mekke canlı, Cömertlik kabe canlı yayın, Cömertlik Üç boyutlu kuran oku Cömertlik kuran ı kerim, Cömertlik peygamber kıssaları,Cömertlik ilitam ders soruları, Cömertlikönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes