> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Cihad Anlayışı
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Cihad Anlayışı  (Okunma Sayısı 757 defa)
21 Mayıs 2012, 18:38:07
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 21 Mayıs 2012, 18:38:07 »



Cihad Anlayışı

Kur'an-ı Kerim, cihada şu sözlerle değinmek­tedir: "... Eğer Allah'ın, bazı insanları diğer bazılarıyla savunması olmasaydı, içlerinde Allah'ın ismi çok anılan manastırlar, kilise­ler, havralar ve mescitler yıkılırdı..." (22: 40). Aynı prensip Bakara Suresi'nde de belirtil­miştir: "... Eğer Allah, insanların bir kısmıy­la diğerlerini savmasaydı, dünya bozulurdu. Fakat Allah, bütün âlemlere karşı lütuf sa­hibidir." (2: 251). Bu ayetler savaşın büyük hikmetini ve gereğini açıklamaktadır. Yeryü­zünde değişik insanlar, değişik uluslar ve de­ğişik gruplar iktidar elde eder ve üstünlük sağlarlar. Bunlar, bozgunculuk ve zorbalık yapmaya başlayıncaya kadar iktidarda kalır­lar. Sonra gittikçe güç kaybederler ve onlar­dan daha iyi ve âdil olanlar onların yerini alır ve yeryüzünde kendi iktidarlarını kurarlar. Bu işlem, zorba ve kötülerin daha iyi insan­larla yer değiştirmesi şeklinde sürer gider. Bu ayet, Allah'ın şu evrensel prensibine işaret et­mektedir: Yeryüzünün sonuna kadar karışık­lık, düzensizlik ve zorbalıkla dolmaması için hiç kimseye sürekli iktidarda kalma izni ve­rilmez. (Mevdudi, The Meaning of the Qur^ an, Cilt I, sf. 181).

Bu olaydan Kur'an'da çeşitli topluluklar ara­sındaki karşılıklı düşmanlık ve rekabetle bağ­lantılı olarak yine bahsedilmektedir: "Biz onların aralarına ta kıyamete kadar düşman­lık ve kin atmışızdır. Ne zaman savaş için bir ateş yakmışlarsa, Allah onu söndürmüştür. (Onlar) yeryüzünde bozgunculuğa koşarlar. Allah da bozguncuları sevmez." (5: 64). Al­lah zulüm ve zorbalığı sevmez: O'nun ma­sum ve mazlum kulları gereksiz yere acı çek­mek zorunda kalır ve evleri, malları hiç suç­ları yokken talan edilir; kötüler barış ve em­niyeti tehdit eder hale gelir ve insanların eko­nomik, ruhî ve manevî hayatlarım ifsad eder­ler.

Şu hususlarda savaşmak emredilmiştir: Bi­rincisi, zulüm ve zorbalığı sona erdirmek ve halkın barış içinde, sakin, inançlarını hiç kimsenin engellemesi olmaksızın yaşayabil­melerini sağlayacak huzur ve barış ortamını tesis etmek üzere savaşmak. İkincisi, zengin ve fakir, zayıf ve güçlü bütün halkın adalet bulacağı ve kanunî, iktisadî, dinî, siyasî hak­larını ayırım yapmaksızın eşitçe elde edebi­lecekleri kanun ve adalet sisteminin teşekkül etmesi için savaşmak. (4: 75) ayetinde görül­düğü üzere, müslümanlara, zayıf düşürülmüş ve zulme uğramış kimselerin zorba ve kötü­lerden hürriyetlerini geri almalarına yardım etmek için savaşmaları emredilmiştir. Yeryü­zünde iyilik ve adalet dolu bir sistem tesis et­mek için, savaşmak ve hayatlarını feda etmek zorunda kalsalar bile, bu gayeye hizmette geri durmayanlar mücahitlerdir. Ve zorbalık, ada­letsizlik yolunda savaşanlar şeytanın dostla­rıdır (4: 76).

Böylece müslümanlar barış ve adalet uğru­na mücadele ederler. Bu, normal yollardan sağlanamadığında ise İslâm'ın bu aslî pren­sibini korumak için savaş açmak zorunda­dırlar. Çünkü bu prensip olmaksızın barış içinde yaşamak, hatta hayatın devamını sağlamak bile mümkün değildir. Öyleyse, mti lümanların bütün çabaları, zulmü yok etmı veya insanların iyilik ve fazilet dolu bir hayat sürmelerini sağlayacak haklarını elde ( melerine sarfedilİr. istenilen sonuç elde ec lir edilmez, bütün savaşlar biter. Zira kuı olan barıştır. İnsanlığın gerçek hedefi her 5 yin Allah'ın hükümleri altında yürüdüğü adalet ve fazilet düzenini tesis etmektir. hedefe erişmek için sadece ve sadece buj erişmek için barış ihlâl edilir. Konuyu tops larsak, savaş bir mecburiyet haline gelmiş birincisi, üzerinde adalet ve fazilet sisten nin inşa edildiği ideolojiyi (yani İslâm'ı) k rumak ve selâmete çıkarmak için. İkinci Hz. Peygamber ve arkadaşlarının dışa dan bir müdahale korkusu olmaksızın inar larını yaşayıp yaşatabilmek üzere kurdukları Medine devletini müdafaa etmek için s vaşmak mecburî olmuştu. Üçüncüsü, dev] te karşı tehlike kaynağı oluşturan ve İslar in hedeflerine varmasına müdahale ede düşman ve saldırgan olan gücü vazgeçirm ve gerekirse durdurup yok etmek için sav şarttı. Dördüncüsü; İslâm'ın siyasî, iktisadi, dinî veya sosyal kültür ve medeniyetinin düşmesini kontrol altında tutan her saldırganın; gücü yok etmek için savaşmaları gerekiyodu.

Cihadın felsefesi Kur'an-ı Kerim'in şu ayetinde özlü bir şekilde ifade edilmektedir "Onlarla savaşın ki, fitne ortadan kalksın,yalnız Allah'ın dini olsun. (Yalnız O'na tapilsin). Eğer (savaştan ve küfürden) vaz geçerlerse artık zalimlerden başkasına düşman  yoktur." (2: 193).



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Cihad Anlayışı
« Posted on: 29 Mart 2024, 00:12:10 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Cihad Anlayışı rüya tabiri,Cihad Anlayışı mekke canlı, Cihad Anlayışı kabe canlı yayın, Cihad Anlayışı Üç boyutlu kuran oku Cihad Anlayışı kuran ı kerim, Cihad Anlayışı peygamber kıssaları,Cihad Anlayışı ilitam ders soruları, Cihad Anlayışıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes