> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Ceza Hukuku
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Ceza Hukuku  (Okunma Sayısı 542 defa)
04 Ağustos 2012, 10:23:16
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 04 Ağustos 2012, 10:23:16 »



6- Ceza Hukuku

İslâm Ceza Hukuku cinayetler, had'ler, kefaretler: ve ta'zir olmak üzere dört ana bölüme ayrılır. Cinayetler kişilere, had'ler devlete ve yönetime, kefaretler topluma, ta'zirler ise idarî düzenlemelere karşı işlenen suçları ifade eder.

İslâm fıkhında kişilere karşı işlenen kasten adam öldürme ve müessir fiil hallerinde esas ceza kısastır. Mağdurun suç failini affetme hakkı da vardır. Eğer mağdur af hakkını kul­lanırsa kısas düşer ve mağdura tazminat öde­nir. Kısas göze göz, buruna burun, kulağa ku­lak, dişe diş şeklinde misliyledir. Diyet öde­necekse, genel kural olarak görme, işitme, düşünme, yürüme, çalışma, cinsî ilişki kurma fonksiyonları gibi temel fonksiyonlardan biri­nin izalesi tam diyeti gerektirir.

Hadler, Allah'ın kendi hukuku ile ilgili ola­rak takdir buyurduğu cezalardır. Rİddeî (İslâm dininden dönme), baği (İslâm devleti­ne âsi), zina (aileyi ve nesebi bozma), kazf (suçsuz kimselere suç atma), yol kesme, sar­hoşluk ve şartlarını üzerinde toplayan hırsız­lığın cezalan gibi. Şer'î hadler naklî ve aklî delillerle sabittir. Söz konusu fiiller fesat ve yıkıcılığa sebebiyet verdiğinden, onları men eden cezalar Allah'a mahsus haklardan sayıl­mıştır. Çünkü Allah'a mahsus olan haklar da­ima umumun menfaatini ifade ederler. Bu suçlan işleyenlerin affedilmeleri mümkün de­ğildir ve kimsenin böyle bir yetkisi bulunma­maktadır.

Kefaretler, topluluğa karşı işlenmiş suçlardır. Kazaen öldürme, oruç bozma, hac yasaklarım ihlâl ve yemin bozmada kefaret cezalarının uygulanacağı kabul edilmiştir.

Hakkında had ve kefaret bulunmayan suçlar­da, Allah veya kul hakkı olarak verilen ceza­ya da ta'zir denmektedir. Ta'zir suçları, had kapsamına hiç girmeyen suçlar ve haddin bü­tün şartlarını taşımadığından had uygulana­mayan, fakat had kapsamına giren suçlar ol­mak üzere ikiye ayrılır. Hırsızlık cezasının uygulaması için gerekli olan miktardan aşağı-değerde bir mal çalmak gibi suçlar, ikinci kısma girer. Had kapsamına girmeyen suçlar ise, çok çeşitli ve oldukça fazladır. Ta'zir suç ve cezalan, İslâm hukukunda, hâkimin geniş takdir yetkisine sahip bulunduğu bir alandır. Bu tür suçlara tatbik edilecek cezanın türü ve miktarı içtihada bırakılmıştır.

İbrani Hukuku: İbrani hukukunun Tevrat, Misna Düsturu ve Talmut olmak üzere üç kaynağı vardır. En önemlileri Tevrattır. Bu kitabın getirmiş olduğu hükümlerden ve bu hükümlerin oluşturmak istediği sosyal sis­temden sadece "tanrının himayesine mazhar ve diğer insanlardan seçkin olduğuna" inanı­lan yahudiler istifade edebilmektedir.

Öç almayı men eden Tevrat'ın kabul ettiği temel ceza kısastır. Diyet İse bazı hallerde kabul edilmiştir. Ayrıca "cezanın şahsîliği" esası kabul edilmiştir.

Tevrat'a göre, kasten adam öldürme suçunun cezası Ölümdür. Kazaen öldürme halinde, fail kasdî olmadığını hâkim önünde ispat ederse, daha önceden .belirlenen üç şehirden birinde bir süre mecburî ikamete tâbi tutulur, sonra tekrar eski oturduğu yere dönerdi. Kasten adam öldüren ise, nerede tutulursa orada Öl­dürülürdü. Ana babasını döven, onlara haka­ret eden çocuklar ölümle cezalandırılırdı. Hırsızlara çaldıkları malın değerinin bir kaç misli Ödettirilirdi. Fail bu yükümlülüklerini yerine getirmezse satılırdı.

Roma Hukuku: Oniki asırdan fazla süren bir devreye yayılmış olan Roma'nın ilk safhala­rında hukuk Roma şehrinde yaşayan insanla­rın ihtiyaçlarına göre gelişmiş örf ve âdetlerden ibaretti. Roma hukukunda suçla1"sosyal düzeni bozup bozmadığına göre iki katogoride ele alınırdı. Kişilere karşı işlenen suçlarda, fail, mağduriyetin giderilmesi için belirli bir paranın veya tazminatın ödettiril-mesiyle cezalandırılırdı. Kasten Öldürmelerde fail ölüm ile cezalandırılırdı. İkinci kategori suçlar ise sosyal düzeni bozucu nitelikteki devlete karşı işlenen suçlardı. Bu durumda her vatandaşın devleti temsil ettiği kabulüyle, cezaî kovuşturma isteme hakkı vardı. Devlet aleyhine işlenen fiiller için ölüm. maden ocaklarında çalıştırma, uzvun kırılması, da­yak ve sürgün gibi cezalar verilirdi.

Amme Hukukla: Amme Hukukunda tanım­lanan "iltica hakkı", cinayet ve hırsızlık gibi başlıca suçların cezai müeyyidelerinden kaç­mak için baş etken olmuştur. Bu hak 1663 yı­lında kalkmıştır. Yİne de birkaç kişi krailık kanunlarına karşı gelme cesaretini gösterinceye kadar bir süre yürürlükte kaldı. Kilise­nin menfaatleri olarak bilinen imtiyazlar 1827 ve 1841 yıllarında kaldırıldı. Ceza ka­nunlarının haksızca uygulamaları ve cezaî iş­lemler sona erdi. Yine de bu hukuk, tazmina­tı, bir başka ceza şekli olarak kabul etmemiş­tir. Roma Hukukunun temelinde action per-sonaiis mortuir cutn personal (kişi hakkı, kendisiyle birlikte kaimdir) kanunu yatar. (J. Declareuil. Roman: The Law Girer, 1972, sh. 198). Fakat yeni kanunlara ihtiyaç duyu­lunca 1846'da söz konusu kanun Campbell Yasası ile değiştirildi.

Hint Hukuku: Eski Hindistan, altın çağını Manu zamanında yaşadı. Kanunlar onun dev­rinde icbar ve tatbik kabiliyeti özelliğini ka­zandı. Fakat Manu kanunlarının en bariz özeliiği. kanunların hem muhteva, hem de ce­za şekilleri açısından âdil olmamasıdır. Ka­nunlar. Manu'nun toplumu muhtelif kategori­lere ayıran sınıf felsefesinden kaynaklanıyor­du. Bu sınıflardan Racalar ve Brahmanlar saygıdeğer bir konuma sahipti. Apasthamba'nın Şastra kanunları. Şudraiar öldürme suçu İşleyecek olursa başlıca ceza sistemiydi. Fakat Brahmanlar aynı suçu işlediğinde görmezlikten geliniyordu (Jaysawal, K. P., Ma­nu and Yajnavalkya- A Comparison and Contrast: A Treatise on the Basic Hindu Law, 1930, sh. 88-90).



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Ceza Hukuku
« Posted on: 24 Nisan 2024, 01:22:02 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Ceza Hukuku rüya tabiri,Ceza Hukuku mekke canlı, Ceza Hukuku kabe canlı yayın, Ceza Hukuku Üç boyutlu kuran oku Ceza Hukuku kuran ı kerim, Ceza Hukuku peygamber kıssaları,Ceza Hukuku ilitam ders soruları, Ceza Hukukuönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes