> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Botanik
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Botanik  (Okunma Sayısı 715 defa)
06 Ağustos 2012, 14:12:38
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 06 Ağustos 2012, 14:12:38 »



Botanik

Müslümanların ilk dönemde yazdığı eserle­rinde, meselâ Câbir İbni Hayyân'm Kitâb el-Hudud (Sınırlar Kitabı)nda botanik (Um en-nebât) ve tarım (Um el-füâha) bir arada sı­nıflandırılmıştır. Bunların ayrı ilimler olarak ortaya çıkmaları daha sonralarıdır. (Bkz. H. F. Meyer, Geschichte der Botanik, c. III, Ko-nigsberg, 1856; F. Sezgin, Geschichte der Arabischen Schrifîtums, c. IV, Leiden 1971, sh. 303 vd; M. Ullmann, a. g. e., sh. 62). Bo­tanik ve tarımın yükselişinde hususi önemi olan eser İbni Vahşiyye'nin Nabatlıların Ta­rımı adlı kitaptır. Bu kitap Yakın Doğu'daki eski tarım usûllerini ve gizli ilimlere ait bazı fikirleri ihtiva eden ve daha sonraki Müslü­man (ve Batılı) ilim adamlarına derin etkide bulunmuş bir eserdir. [İbni Vahşiyye hakkın­da günümüzde bilinenler için, bkz. F. Sezgin, 3-g.e., sh. 318-329; ve ayrıca J. Hammer Purgstal, 'Ancient Alphebets and Hierogly-phice Characters Explained, with an Acco­unt of the Egyptian Piests, their Classes, ini tiaünon and Sacrifices, Londra 18061. (Isla­mic Science, sh. 54-56)

S. H. Nasr bize botanik hakkındaki eserlerin sekizinci yüzyılda yazılmaya başlandığını söylemektedir. Basra'dan Ebu Nadr İbni Sü-meyl ve Ebu Zeyd el-Ensârî ve Kûfe'den İb-nü'1-Sikkît bitkiler hakkında bilgiler topla­mışlardır. Ebu Saîd el-Esmâî'nin Kitâb en-Nebât ve'ş-Şecer (Bitkiler ve Ağaçlar Hak­kında Kitap) adlı bir eser yazmıştır. Yine do­kuzuncu yüzyılda bitkilere ve onların tıbbi faydalarına değinen Özel bölümlerin bulundu­ğu benzeri eserler yazılmıştır. Bu tarz bir eser, Ali İbni Rabban et-Taberî tarafından Firdevs el-Hikme (Hikmet Cenneti) adı ile yazılmıştır. Fakat eri Önemli eser Ebu Hanife ed-Dîneverî'nin Kitab' en-Nebât(Bitkiler Ki­tabı )dır.

Onuncu yüzyılda Müslüman ilim adamları bitkiler hakkında birkaç felsefi eser yazmış­lardır. Dr. Seyyid Hüseyin Nasr'a göre, "İhvan-ı Sala, Risalelerinden birini bitkilerin morfolojisi, oluşumu ve büyüme tarzı yanın­da sembolik anlamları ve kâinat düzeni için­deki yerleriyle ilgili konulara ayırdı.

Yine buna benzer olarak, İbni Sînâ Ş ifâ'sındaki Tabîiyyât'(Tabiat Felsefesi) yedince bölümünde hem felsefî, hem ilmî (ferin) ba­kış açısıyla bitkileri ayrıntılı olarak yer ver­miştir... İbni Sînâ ayrıca, Birûnî'nin Sayda-/a'sında yaptığı gibi bitkilerle farmakolojik açıdan da ilgilenmiştir.

Endülüs'te. İbni Bâcce bu konu ile ilgili iki eser yazmıştır. İlki nebatların tıbbi özellikleri ile ilgili Kitâb et-Tecribeteyn (İki Tecrübe Hakkında Kitap) ve ikincisi bitkilerin fizyo­lojisi İle ilgili Kitâb Fen-Nebâttır. İbni Rüşd bile botaniğe özel ilgi duymuş ve De Plantis'e bir şerh yazmıştı. Endülüs ve Mağrib'te, oniki ve onüçüncü yüzyıllar arasındaki dönemde botanik ilmini sistematize eden te­mel] eserler yazılmıştır. Bunların içinde ziraî açıdan İbn el-Avvâm'ınki gibi ya da eczacılık açısından Gâfikî ve İbn el-Baytar'ınki gibi eserler özellikle kayda değer kitaplardır. S. H. Nasr'a göre. Abdüllatîf el-Bağdâdî'nin Kitâb el-î'tibâr (The Eastern Key) adlı eseri Özellikle Mısır bitki örtüsünün tasvirinde zengin bir görünüm arzeder... Ondördüncü yüzyılda botanik dahil bütün fen dallarında ansiklopedik eserlere şahit olundu. Kazvîn. Şemseddîn en-Nüveyrî, Hamdullah Mustavfî'nin ansiklopedilerinde, el-Cuzûlî'nin Tuhfet el-Acâib'(ilginç Şeyler Hakkında Hedi­ye), Ömer İbn el-Verdî'nin ve daha niceleri­nin eserlerinde bitkiler ilmine özel bölümler ayrılmıştır. Bu eserlerin pek çoğu Latince'ye ve diğer Avrupa dillerine tercüme edilerek onların çalışmalarını değişik şekillerde etkile­miştir (Islamic Science, sh. 59). (Ayrıca bkz. bu ciltteki "Tıp" maddesi, özellikle, bitkiler arasındaki cins farklılıkları ve acılama ile il­gili bölümler).



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Botanik
« Posted on: 19 Nisan 2024, 22:50:02 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Botanik rüya tabiri,Botanik mekke canlı, Botanik kabe canlı yayın, Botanik Üç boyutlu kuran oku Botanik kuran ı kerim, Botanik peygamber kıssaları,Botanik ilitam ders soruları, Botanikönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes