> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Boşanma Meselesi
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Boşanma Meselesi  (Okunma Sayısı 720 defa)
04 Ağustos 2012, 13:36:23
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 04 Ağustos 2012, 13:36:23 »



Boşanma Meselesi

Eski toplumların hepsinin nazarında boşan­ma, evliliğin bir takipçisidir. Bu hak sadece erkeklerin elinde idi. Kadın hiçbir şekilde bo­şanma hakkı iddia edemezdi. Çağımızda ka­dınlar bir takım kayıtlar ve şartlar ile boşan­ma hakkını elde etmeye başlamışlardır.

İbranî kanunlarına göre bir koca, herhangi bir sebep dolayısıyla karısını boşayabilirdİ. Bu hakkın keyfî bir surette kullanılması için hiç­bir engel yoktu. Kadınlar ise, sebebi ne olur­sa olsun, kocasından ayrılamazdı.

Romalılar arasında boşanma en eski zaman­lardan beri kabul edilmiş bulunuyordu. "Oniki levha" kanunları boşanmayı kabul ediyor­du. Fakat orada da bir kadın boşanma iste­mek hakkına sahip değildi. Böyle bir istek karşısında cezaya uğratilırdı. Daha sonra cumhuriyet devrinde boşanmanın çoğalması ise genel ahlâkı hızlı bir çöküntüye uğrattı.

Hz. İsâ kadınların fuhuş yapmalarını bo­şanma sebebi olarak kabul ettiğinden, boşan­manın gerekliliğini itiraf etmiş bulunuyordu.

Eski Arapların arasında, kocaların sahip ol­dukları boşanma hakkı, hiçbir kayıt ile bağlı değildi. Boşanmanın ancak bir takım şartlar dahilinde vuku bulabileceğini bildiren Rasûlullah s.a.v, "Köleleri azâd etmek kadar hoşnud eden ve kadınları boşamak kadar Cenab-ı Hakk'ı gazâplandıran bir şey bulunma­dığım" defalarca söylemiştir.

Birbirinden ayrılmak isteyenler iki defa ayrı­lacaklar, bu süre zarfında birbirleriyle geçinip geçinemeyeceklerine dair kesin bir karar ve­receklerdir. Bütün bu teşebbüsler başarısız­lıkla sonuçlanırsa, kesin ayrılığa sebep olan üçüncü devreye ulaşılmış olur. Eşler arasında tartışma çıktığı takdirde hakeme müracaat edilmesi tavsiye olunmuştur.

İslâmî hükümleri, her Batılıdan daha iyi mu­hakeme eden Sedülot bu meseleye dair şöyle demektedir: "(İslâm'da) boşanma, süratle ve­rilen kararı tekrar gözönüne almayı hedefle­yen bir takım muamelelere tâbi olmak üzere mubah kılınmıştır. Birer ay ara ile meydana gelen üç boşanma, kan koca arasındaki karı-kocalık münasebetlerine kesin bir son verir."

İslâm'ın getirdiği hükümler, Doğu'nun hu­kuk tarihinde bir dönüm noktası teşkil eder.

İslâm, erkeklerin sahip oldukları boşanma hakkını sınırlandırmış, kadınların bir takım haklı sebepler dahilinde boşanma talebinde bulunmalarını kabul etmiştir. Kadınlar, kötü muamele, kötü geçindirme ve diğer sebeplere dayanarak kocalarından ayrılmayı talep ede­bilirler. Kadının ileri sürdüğü deliller kuvvet­li olmazsa mehrini kaybeder. Boşanmayı iste­yen koca ise, kadının mehrini ve ona karşı bütün taahhütlerini yerine getirir.

Kur'ân-ı Kerîm'in karı ile kocanın ayrılması­na iyi bir göz ile bakmaması, tartışmaların hallini tavsiye buyurması, İslâm şeriatı naza­rında evlilik bağının ne kadar mukaddes ol­duğunu gösterir: "Eğer bir kadın, kocasının serkeşliğinden veya kendisinin ihmale uğra­masından endişe ederse, aralarında anlaşma­ya çalışmalarında bir mahzur yoktur. Anlaş­ma, daima ayrılmaktan hayırlıdır. Nefisler her zaman kıskançlığa hazırdır. İyi geçinir, kadınlara haksızlıktan sakınırsanız, bilin ki, ALLAH, yapacağınız herşeyden haberdardır. Ne kadar uğraşsanız, kadınlarınız arasında adaletli davranamazsınız; hiç olmazsa bir ta­rafa büsbütün meyletmeyin ki, ötekini askıdaymış gibi bırakmayasınız; davranışlarınızı düzeltir ve haksızlıktan sakınırsanız, bilin ki, ALLAH, şüphesiz bağışlar ve merhamet eder." (4: 128-129). Bundan başka aynı surenin 35, âyetinde şöyle buyurulmaktadır: "Karı-kocanin arasının açılmasından endişeye düşerse­niz, erkeğin ailesinden bir hakem, kadının da ailesinden bir hakem gönderin; bunlar, arala­rını bulmak isterlerse, ALLAH aralarını buldu­rur. ALLAH, gerçekten herşeyi bilen, herşeyden haberdar olandır." (4: 35).

İslâm'ın evlilik bağına verdiği değeri gayri müslimler takdir edemezler. "Evlilik, toplu­mun korunması için, insanların azgınlıktan ve fuhuştan muhafazası için emrolunmuştur. Karı-kocalık bağı mukaddestir. O kadar ki, kudsiyet itibarı ile ibadet derecesine yükselir. Çünkü evlilik insanları kötü şeylerden kurta­rır. Evlilik, ALLAH tarafından insan türüne em­rolunmuştur. Evlilik bir akit olarak söz konu­su edilirse, birleşmelerine şer'î engel olmayan erkeğin ve kadının rızası ile devamlı bir münasebet kurulması için meydana getirilen bir akd olarak tanınmalıdır." (Suyûtî, el-Eşbâh ve'n-Nezâir),

Odalık câriye kullanmak; Araplar, yahudiler, hıristiyanlar ve bütün komşu milletler arasın­da yaygın olan bir âdet iken İslâm'da, Hz. Peygamber'in risaletinin sona ermesine yakın gelen bir vahiyle yasaklanmıştır: "...İnanmış, hür ve namuslu kadınlar ve bir de sizden önce kendilerine Kitâb verilmiş olanların hür ve namuslu kadınları -namuslu olduğunuz, zina etmediğiniz ve gizli dostlar tutmadığınız hâlde- mehirlerini vermek şar­tıyla size helâldir..." (5: 5) (Emir Ali, The Spirit of islam).



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 04 Ağustos 2012, 13:37:12 Gönderen: Saniyenur »
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Boşanma Meselesi
« Posted on: 26 Nisan 2024, 18:57:29 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Boşanma Meselesi rüya tabiri,Boşanma Meselesi mekke canlı, Boşanma Meselesi kabe canlı yayın, Boşanma Meselesi Üç boyutlu kuran oku Boşanma Meselesi kuran ı kerim, Boşanma Meselesi peygamber kıssaları,Boşanma Meselesi ilitam ders soruları, Boşanma Meselesiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes