> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Mineraloji
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Mineraloji  (Okunma Sayısı 957 defa)
07 Haziran 2012, 23:54:37
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 07 Haziran 2012, 23:54:37 »



11- Mineraloji

Mineral bilimi, Kur'an'dan büyük bir destek alan tabiî bilimler içinde, en önemli çalış­ma sahalarından biridir. Mineraloji, üstü ka­palı olarak bir taraftan simya, kimya ve me­talürji ile, diğer taraftan tıpla ilgilidir. (Isla-mic Science, s. 52-54). Müslüman mineralog­lar, kendi araştırma çalışmaları için, Kur'andan büyük teşvik gördüler. Kur'an-ı Kerim, yalnız bitkilerde değil, kayalar ve mineraller­de bulunan fevkalâde renk uyumu ve çeşit­lerinden bahseder: "Allah'ın gökten su in­dirdiğini görmez misin? Biz onunla türlü tür­lü renkte ürünler yetiştirmiş; dağlarda da be­yaz, kırmızı, siyah ve türlü renkte yollar va-retmişizdir." (35: 27).

Sebe Suresi'nde, demirin kullanılmasına dair bir bölüm vardır: " 'Geniş zırhlar yap, do­kumasını sağlam tut! diye ona demiri yumu­şak kıldık." (34: 10-11). Bakırın kullanılma­sı da şöyle geçer: "Onun için su gibi erimiş bakır akıttık." (34: 12). Kehf Suresi'nde şu ayeti okuruz: " 'Bana demir kütleleri getirin' dedi. Bunlar iki dağın arasını doldurunca: 'Körükleyin,' dedi. Demirler akkor hale ge­lince: 'Bana erimiş bakır getirin de üzerine dökeyim.' dedi." (18: 96). Hadîd Suresi'nde buyuruluyor ki: "... pek sert olan ve insan­lara birçok faydası bulunan demiri var ettik. Bu, Allah'ın dinine ve peygamberine gör-meksizin yardım edenleri meydana çıkarması içindir." (57: 25). Bu ayet, açıkça gösterir ki; insanın maksadı, hayatın çeşitli meşgaleleriyle uğraşırken, Allah'ın peygamberlerinin yolunu izlemek, barış ve güvenlik içinde mut­lu bir şekilde yaşayabilmek için, yeryüzün­de doğruluk, iyilik ve adalet sistemini tesis etmede onlara yardımcı olmaktır. Bu ruh, İslâmî bilimlerin tam bir hiyerarşi içinde ol­masına yol açar ve insanlığa, göklerde ve yer­de Yaratıcı'nm bir kanunu altında olan her-şeyin Birliğini, Bir Allah'ı öğretir.

Kur'an-ı Kerim, değişik yerlerde değerli me­tallerden de sözeder: "Orada altın bilezik­ler ve inciler takınırlar." (22: 23). İnsan Su-resi'nde şu sözler yer alır: "Çevresinde gü­müş kaplar ve billur kâseler dolaştırılır. Bil­lurları gümüş gibi parlaktır, onları ölçüp öl­çüp dağıtırlar." (76: 15-16). Aynı surede: "Üstlerinde, ince yeşil ipekli, parlak atlas­tan elbiseler vardır; gümüş bileziklerle süs­lenmişlerdir." (76: 21). Rahman Suresi'nde, şu sözler geçer: "Bu iki denizden de inci ve mercan çıkar. Öyleyken Rabbinizin nimetle­rinden hangisini yalanlarsınız?" (55: 22-23). Bu ayet, insanların kendi kullanımları için yeryüzünden buldukları bütün bu madde ve minerallerin, Allah'ın lütuflarından bir kıs­mı olduğunu ve kişilerin O'na hamdetmesi gerektiğini hatırlatır. "Onlar yakut ve mer­can gibidirler. Öyleyken, Rabbinizin nimet­lerinden hangisini yalanlarsınız? (55: 58-59).

İnsanlara, özellikle, ziynetlerdeki güzelliği ve değeri açısından değerli metaller, altın ve gü­müş cazip gelir. Bunun için Kur'an, cimrilik ve harisliğe karşı uyararak, özellikle bu iki metalden bahseder: "Altın ve gümüşü birik­tirip Allah yolunda sarfetmeyenlere can ya­kıcı bir azabı müjdele." (9: 34). "Kadınlar­dan, oğullardan, kantarlarca yığılmış altın ve gümüşten, salınmış atlardan, davarlardan ve ekinlerden gelen zevklere aşırı düşkünlük, in­sanlara süslü gösterildi. Bunlar, sadece dünya 'hayatının geçimidir. Oysa gidilecek yerin, gü­zeli Allah katmdadır." (3: 14). Yine aynı surede şunları görüyoruz: "Doğrusu inkâr edip, inkarcı olarak ölenlerin hiçbirinden,yer­yüzünü dolduracak kadar altını fidye vermiş olsa bile, bu kabul edilmeyecektir. İşte elem verici azap onlaradır, onların hiç yardımcı­ları yoktur." (3: 91). Bu ayetler, İslâm'ın de­ğerinin ölçüsünü gösterir, maddî ve manevî hayat arasında hiçbir çelişki olmadığını or­taya koyar.

Kur'an-ı Kerim,bu metallerden başka bağlar­lardan da bahseder:"Orada altın bilezikler takınırlar." (18: 31). Fatır Suresi'nde: "Ora­da altın bilezikler ve incilerle süslenirler!' (35: 33). Zuhruf Suresi'nde: "Onlar için altın ka­deh ve tepsiler dolaştırılır." (43: 71). "Eğer bütün insanlar (küfre meyledip) tek bir üm­met olma durumuna gelmeyecek olsaydı, Rahman olan Allah'ı inkâr edenlerin evleri­nin tavanlarını, üzerinde yükseldikleri mev-divenleri, evlerinin kapılarını, üzerine yasla­nacakları kerevetleri gümüşten yapar ve al­tın bezeklerle işlerdik." (43: 33-35).

Bu ayetler, gerçekten Allah'tan korkan, Onun ibretlerini anlayan ve peygamberlerinin yolundan giden insanlar için bir hikmet der­si verir. Onlar, Allah'ın mülkünde, her bilgi ve gerçek arayıcısının üstün gerekçelerinin göstergesidirler. Bu ayetler, aynı zamanda, Allah'ın peygamberinin yoluna inananların, fiziksel dünyada O'nun alâmetlerini aramak için Kur'an çalışmalarında bir teşvik unsu­ru bulmuş oldukları gerçeğinin de gösterici-sidirler. Kur'an'ın bu ayetleri, insanın dile­diği herhangi bir şeyi kullanabileceğini, ken­disi yararına olacak herhangi bir iş, çalışma veya dünya faaliyetiyle meşgul olabileceğini açıkça ortaya koyar. Bu, insanın dünyadaki yaşama standardını yükseltmeye çalışması açısından iyi ve güzeldir. Fakat, çeşitli ihti­yaçlarını karşılamada kullandığı bu güzel ve renkli şeylerin, Allah tarafından yaratılmış olduğunu ve bunun için Rabbine şükretme­si gerektiğini unutmamalıdır. Bunun en iyi yolu da, insanlığa Peygamber vasıtasıyla gönderilen Allah'ın kanununa itaat etmek­tir. Bu, mineraloji dahil birçok bilgi sahasın­daki araştırmaları teşvik etmiş ve aşağıdaki­ler gibi pekçok bilim adamının yetişmesine yol açmıştır: el-Kindî, el-Câhız, Nasır İbni Yakub et-Temimî, Muhammed İbni Zekeriy-ya er-Razî, Muhammed İbni Ahmet et-Temimî, İbni Sina, el-Birunî, Mesleme İbni Vedde el-Kurtubî el-Mecritî, Abdulabbas et-Tifaşî, Nasreddin et-Tusî, Abdülkasım el-Kazanî (Kâşanî), Kazvini, Hamdullah Mus-tavfî, Şemseddin el-Akfanî, İbn'el-Esîr, İb-n'el-Cevzî  ve Davud el-Antakî.

 


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Mineraloji
« Posted on: 20 Nisan 2024, 14:36:14 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Mineraloji rüya tabiri,Mineraloji mekke canlı, Mineraloji kabe canlı yayın, Mineraloji Üç boyutlu kuran oku Mineraloji kuran ı kerim, Mineraloji peygamber kıssaları,Mineraloji ilitam ders soruları, Mineralojiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes