๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 07 Haziran 2012, 23:48:44



Konu Başlığı: Biyoloji
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 07 Haziran 2012, 23:48:44
12- Biyoloji

Biyoloji ilmi, canlı varlıklarda ortaya çıkan olaylarla ilgilenir. (Encyclopaedia Britanni-ca, Cilt III). Canlı varlıklar, yeryüzünde bitki hayatının en basit şeklinden, insan hayatının en karmaşık biçimine kadar uzanır. Hayatın, insanca bilinen, cinler ve melekler gibi diğer biçimleri de vardır; fakat bunlar, bizim faa­liyet alanımızın dışında kalırlar, çünkü bil­gimiz o hayatı anlayamaz. Taşların bile bir hayatı vardır.

İslâmî bilimlerde, tabiat bilgisi; sürek­li herşeyin birbiriyle ilişkili olduğu bir bütün olarak ele alınır. İslâm'a göre Alla­h'ın yarattığı bu evren tümüyle tek bir organizmadır. Ve tabiat bilgisi, içinde mine­ralojiden zoolojiye kadar belirli doğal bilim­lerin yeşerdiği her şeyi kapsayan ve tamam­layan bir kalıp olarak merkezî bir rol oyna­mıştır. Doğal bilimler, tabiat düzeni bilgisi­nin muayyen formlarını, bir metafizik! ve kozmolojik tabiatın evrensel prensipleriyle bütünleştirmeye çalışmıştır. Yine, tabiatı, yal­nız diğer fiziksel ve biyolojik biçimleri ve in­sanın bu biçimlerle karşılıklı ilişkileri husu­sunda değil, çoğunun ALLAH'ın alâmetleri ve mucizeleri olarak, basitçe çözümlenmesin­den ziyade uzun uzadıya düşünülmesi şek­linde incelemeyi istemiştir." (Encyclopaedia Britannica, Cilt III).

Müslüman bilim adamları ve onların bilgi­lerini dindarlık sınırları içinde tutan, Kur­an çalışmalarının tesiridir. Onlara destek ve­rerek bilimsel faaliyetlerini olduğu kadar inançlarını da düzenleyen bir ideali oluştu­rur bu tesir. Biyolojik araştırmaları sırasın­da, onlar ALLAH'ın yaratıcılık gücünün tama­men farkındadırlar ve bu alandaki yeni bil­giler onları, ateistler ve modern batılı bilim adamlarının aksine, ALLAH'a yaklaştırır. Ba­tılı bilimciler, doğal bilimleri yalnız bir dü­zeyde inceler; tabiatın, ALLAH'ın evreninde "bir yekûn ve organik bir bütün olarak" doğru tasvirini asla düşünmezler. (Islamic Sdence, s. 49-71). Dar yaklaşımlarıyla kör-leşmiş olarak, Yaratıcı'nın yarattığı her par­çadaki mucizeleri ve harikaları farkedemez-ler. Canlı organizmanın hangi parçası, bilinci canlandırmaz? Tohumu, topraktan dışarıya kim filizlendirir? Sapları, yer çekiminin ak­sine, yukarı doğru kim iter? Çiçeği kim aç­tırır, meyvayı kim verdirir? Ona lezzet, renk ve kokuyu kim verir? Bütün bu şeyleri, Al­lah'tan başka kim yapar? Bütün evren, Ya­ratılışın sırları ve mucizeleriyle doludur, gö­ren gözleri, düşünen ve anlayan kalpleri olan herkese Yaratıcı'nın açık bir hatırlatıcısıdır.

Kur'an-ı Kerim'in teşviki, doğal bilimlerde tanınmış bilim adamlarının yetişmesine yol açmıştır. Bunların arasında İbni Kuteybe, el-Kazvinî, ed-Dimaşkî, el-Mesudî,el-Câhız,lb-ni Sina, el-Farabî, ve Abdüllâtif sayılabilir.