> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Basım İşlerinde İnkılâb
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Basım İşlerinde İnkılâb  (Okunma Sayısı 577 defa)
05 Ağustos 2012, 12:31:52
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 05 Ağustos 2012, 12:31:52 »



Basım İşlerinde İnkılâb

Haberleşme sadece seyahat demek değildir. Ondördüncü yüzyıldan beri kalem, at ve ge­miden daha güçlü olmuştur. Bu güç, basım işi sayesindedir. Şayet bir yenilik, çok kulla­nılan "ihtilâl kabilinden" bîr tâbiri hak ede­cekse, o da matbaacılıktır.

Onbeşinci yüzyıla kadar pek çok insanla ileti­şim kurmanın en iyi yolu sözlü ifadeler kul­lanmaktı. Bazıları yazılı haberleşmeyi geliş­tirmeye çalıştılar. Cicero'nun arkadaşı Atticus, kitap nüshalarını çoğaltmak için kölele­rin kullanıldığı bir iş bulmaya çalıştı. Roma'da, yazarların ulaşabileceği en geniş grupler evlerdeki özel okumalardı. Augustus ve Claudius bunu teşvik etmişlerdir. Hadrian okumayı geliştirmek için Özel kütüphaneler (Athenaeum) inşa ettirdi. Romalılar basım sa­natına birkaç katkıda bulunmuştur. Tahta ka­lıplardan harfler kesip onları bir plaster üzeri­ne yapıştırıyorlardı. Muhtemelen, Romalıla­rın fikirlerin yaygınlaşmasını sağlamak için basım işlerini geliştirme konusunda daha ile­riye gidememelerıne sadece teknolojik buluş eksikliği değil, aynı zamanda üzerine baskı yapılacak ucuz malzemenin yokluğu da se­bep olmuştur. Mısırlılar papirüs kullanıyor­lardı. Ancak bu da sınırlı miktarda mevcuttu. Antik Babilliler mühür basmışlardı. Fakat pa­pirüse baskı yapmamışlardı. Yunanlılar ha­yatlarını sözlü iletişime dayandırmışlardı. O vakitler ferdî okumanın düzenli olarak uygu­landığına dair çok az delil vardır.

Romalılar papirüs yerine parşömeni (tabaka-lanmamiş deri) kullandılar. Parşömeninin icadı Bergama devletinde zaruret sebebiyle mümkün oldu. Çünkü Batlamyus Epiphanes, İskenderiye'dekine rakip olabilecek bir kütüphanenin gelişmesini engellemek için, p pirus ihracını yasaklamıştı. Parşömeni om Kilise ardından da avukatlar benimsedi. Bu: dan önce geniş bir dikdörtgen levhayı kati yarak sayfalar ve onları birbirine bağlayan 'ciltler' oluşturma âdeti başlamıştı. Modern kitap fikrini ilk Hıristiyanlar icat etmiş g< rünmektedir. Ancak 200 sayfalık parşömt bir kitap on iki adet koyunun derisini gerel tirdiğinden, bazen üzerine yazı yazılan ma zeme, yazının bizzat kendisinden daha kr metli olabiliyordu.

Çinlilerde kağıt M.S. 105'ten itibaren mevcuttu. Kâğıdın mucidinin adı, onu hergii kullanan Batılılar tarafından unutulmamal dır. Bu kişinin adı Tshai Lun'du (öl. 114 Çinliler kağıdı çürümüş bitki materyalinde ürettiler ve ipek gibi onun yapım metodlarıı da uzun bir süre gizli tuttular. Dokuzuncu yüzyılda, bir Arap akıncı grubu Semerkant'1 birkaç Çinli kâğıt yapımcısını esir ettiler. D; ha sonra kâğıdın sırrı Batı'ya geçti. Arapları kâğıt kullanarak meydana getirdiği yazm eserlerden dokuzuncu yüzyıldan bugüne gt lenler vardır. 1150'den itibaren Endülüs'te v muhtemelen Fas ve Sicilya'da kâğıt endüstrisi mevcuttu. Kâğıt yapım fikri daha sonra bı radan daha kuzeye taşındı. Araplar bitki artıkları yerine paçavralardan faydalanıyorlardi. Endülüs sınırlarına yakın ve Valensi ya'nın biraz güneyinde bulunan Cativan'da 115O'de hammadde olarak paçavra, odun ve sap kullanılan kâğıt-değirmeni mevcuttu. Bu değirmen önce elle döndürülüyordu, dah sonra rüzgar ve su kullanıldı. 1200'lerd Fransa'da ve 1300'de Tuscany'deki Fabria no'da bu tip değirmenler kuruldu. Paçavraları şerit haline getirmek için bir su değirmer kullanılmıştı.

Bu arada, Çinliler bir basım usûlü de geliştir mislerdi. Bu muhtemelen 500-700 yılları ara sındaki Budist yayılmacılığının sonucuydu Budistler daima meşhur isimleri sonsuz ker tekrarlama ihtiyacında idiler. Genel imtihanlar için de binlerce kişi ders kitaplarına ihtiyaç duyuyordu. Günümüze kadar bilinen en eski basım kalıbı 770 civarlarındaki bir Bu­dist büyüsüne aittir. Bu basım şekli oldukça faydalı oldu. Birkaç yüzyıl sonra Sung hane­danlığı sırasında ve belki de uzak bölgelerde­ki görevlerinde edebiyata susamış eyalet me­murlarının ilim eserlerine olan talebinin bir sonucu olarak, Çinliler 1040 civarında mo­dern tarzdakine benzer taşınabilir bir basım âleti geliştirdiler. Bu fikir hemen Doğu'ya yayıldı. Ancak Doğu dilleri ideographic (harfleri değil anlamlan ifade ettiğinden) ol­duklarından bu tip basım tekniği ile harfler değil kelimeler basılabiliyordu. Yine de kâğıt para basılmıştı. Marco Polo'nun onüçüncü yüzyılda müşahede ettiği gibi Çinlilerin oyun kağıtlarını basmada kullandıkları kalıpları vardı. Bunlar Batı'da hemen taklit edildi. Bu arada altın ve gümüş ustaları tarafından me­talleri işaretlemek için ıstampalar yapıldı. 1410'ta, Jan Van Eyck metale yapışan ve ka­bartma yapılmasını sağlayan yağlı boyaları kullanıma soktu. Bu esnada, 1406 veya daha öncesi itibariyle Çin"de ağaç oymacılığıyla yazı kalıpları icat edilmişti." {Western Civilisations).



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Basım İşlerinde İnkılâb
« Posted on: 19 Nisan 2024, 22:43:43 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Basım İşlerinde İnkılâb rüya tabiri,Basım İşlerinde İnkılâb mekke canlı, Basım İşlerinde İnkılâb kabe canlı yayın, Basım İşlerinde İnkılâb Üç boyutlu kuran oku Basım İşlerinde İnkılâb kuran ı kerim, Basım İşlerinde İnkılâb peygamber kıssaları,Basım İşlerinde İnkılâb ilitam ders soruları, Basım İşlerinde İnkılâbönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes