> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Bâbil İmparatorluğu
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Bâbil İmparatorluğu  (Okunma Sayısı 613 defa)
03 Ağustos 2012, 10:41:52
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 03 Ağustos 2012, 10:41:52 »



Bâbil İmparatorluğu (M.Ö. 3500-1600)

Dicle vadisinin kuzeyinde yerleşen insanlar, mimarlıkta, el sanatlarında (heykeltraşlık) ve metal-işlemeciliğinde, takriben M.Ö. 3000 yıllarında, yeni bir ustalık seviyesine erişmiş­lerdir. Yaklaşık aynı devirde çömlekçi çarkı da icat edilmiştir. Fakat bunlardan en önemli­si, yazının gelişmesidir. Önceleri resim yazısı şeklinde (yani, başhbaşına kelimeler ve kav­ramlar için semboller kullanılıyordu) sonraları Mezopotamya'da çivi yazısı geliştirilmiş ve toprak levhalar üzerine yazmak üzere çivi ya­zısı kullanılmıştır. "Pek çok kavim dilleri için bu sistemi benimsemiştir. İlk olarak Sümerliler, Akadlar, Babilliler ve Asurlular, daha sonra Kenanîler, Hititler ve Hurriler bu siste­mi benimsemişlerdir. Buna, Sami dilleri, sami-olmayan diller ve Hint-Avrupa dilleri de dahildir. Belki de Mısır'ın hiyeroglifleri kay­nağını Mezopotamya'nın ilhamına borçlu­dur."

M.Ö. 4000-1500 yılları boyunca, başlıca dört büyük etnik-kültür kavimleri arasında kültü­rel çapraz aşılama vardı. Bu kavimler Sümerliler, Samiler, Hint-Avrupalılar (Hititler) ve Hîreliler. Kültürel bakımdan da birbirlerine tesir eden bu kavimler Mezopotamya bölge­sinde askerî yayılma başta olmak üzere iktisadî kaynakları sömürmek ve ticarî bağ­larını genişletmek için büyük gayret sarfediyorlardı.

Sümerler, güney Mezopotamya'ya yerleşmiş ve geniş, yoğun sosyal kurumlar yani şehirler geliştirmişler ve yazı ile tanışmışlardır. Ata­larının icad etmiş olduğu sulama tekniklerini tamamlamışlar ve Anadolu ve İran'da gelişti­rilen metal tekniğinde yüksek bir seviyeye ulaşmışlardır.

Bu bölgedeki diğer bir önemli gelişme, yüz­yıllar boyu Sami dili konuşan insanların sü­rekli içeri sızmaları idi. Bu devirde iki önemli saldırı M.Ö. 2600'de Akadların ve M.Ö. 2200'de Amoritlerin akınları olmuştur.

Sümerlerin siyasî kurumları şehir devleti prensibine dayalı idi. Fakat Akadlar, idare sistemini merkezileştirmişler ve eski şehir devleti sisteminin ehemmiyetini azaltmışlar­dır. Topraklarını genişletirlerken deniz ticare­tini de geliştirmişlerdir. Fakat Akad devleti, barbar Gutilerin saldırıları sebebiyle yıkılmış ve iç baskılarla da beraber eski şehir devlet sistemi yeniden canlanmış ve sonuçta üstün unsur olarak ortaya çıkmıştır. Bununla birlik­te, Akad  olan Suriye'nin doğusundaki Amuruların bas­kısı altında yıkılmıştır. Amurular buraya yer­leşmişler ve sonradan iki büyük imparatorluk olan Asur ve Babil adlı iki şehir devleti kur­muşlardır. Asurlular güçlü bir krallık kur­muşlardır. Ancak, Şamsi-Adad'ın ölümünden sonra Hamurabi saltanatı son bulmuştur (M.Ö. 1792-1750). Amuru şehir devletleri arasındaki koalisyon değişikliği devrinden sonra Babil ortaya çıktı. Kısa bir imparator­luk kurdular. M.Ö. onyedinci yüzyılda Hitit­ler bir imparatorluk kurmuşlar, Halep'in ku­zeyinden Fırat nehrinin batısına kadar Suri­ye'yi hâkimiyetleri altına almışlardır. M.Ö. 1595 yılında Babil'i işgal ederek yağmala-mışlardır. Hitit yağmasından sonra Zag-ros'dan birisi Babil'in kontrolünü aldı (The Times Atlas ofWorld History, sh. 52-55).

Bir başka büyük ve güçlü krallık, Babil impa­ratorluğuydu. Babil'in gelişmesinde ve İlerle­mesinde büyük gayret sarfeden ve Fırat'ın ve­rimli vadisinde hüküm süren Nabukadnassar, hükümdarlığı sırasında bugünkü Filistin top­raklarına saldırdı, Kudüs'ün büyük evlerini ve mabetlerini yağmalayarak ateşe verdi. Halkın bir kısmını sürgüne gönderdi, bir kısmını da katletti. Kitab-ı Mukaddes bu olaydan şöyle bahseder:

"Ve vaki oldu ki, kıratlığının dokuzuncu yı­lında... Babil kralı Nebukadretsar, kendisi ve bütün ordusu, Yeruşalim (Kudüs) üzerine geldi, ve ona karşı ordugâh kurdu; ve ona karşı çepeçevre meteris (siper) yaptılar... ve Rab evini, kral evini yaktı, ve bütün Yeruşa­lim evlerine, büyük olan her eve ateş verdi.. bütün Yeruşalim duvarlarını yıktılar... kav­min fakirlerinden olanları, şehirde bırakılmış artakalanları, Babil kralı tarafına geçen kaçakları ve halkın artakalanını sürgün etti. Fa­kat... bağcı ve çiftçi olmak üzere memleketin fakirlerinden bir kısmını bıraktı.. Altın ve gü-müşden yapılmış herşeyi götürdüler... Ve Yahuda (halkı) kendi toprağından sürüldü." (Yeremya, 52: 4, 12-15, 19 ve 27).


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Bâbil İmparatorluğu
« Posted on: 17 Nisan 2024, 00:07:36 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Bâbil İmparatorluğu rüya tabiri,Bâbil İmparatorluğu mekke canlı, Bâbil İmparatorluğu kabe canlı yayın, Bâbil İmparatorluğu Üç boyutlu kuran oku Bâbil İmparatorluğu kuran ı kerim, Bâbil İmparatorluğu peygamber kıssaları,Bâbil İmparatorluğu ilitam ders soruları, Bâbil İmparatorluğu önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes