> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Siret Ansiklopedisi > Aslî Ve Kaçınılmaz Günah Kavramı
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Aslî Ve Kaçınılmaz Günah Kavramı  (Okunma Sayısı 587 defa)
20 Temmuz 2012, 18:33:41
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« : 20 Temmuz 2012, 18:33:41 »



Aslî Ve Kaçınılmaz Günah Kavramı

Pavlus tüm teolojisini 'aslî günah' mefhumu üzerine oturttu. Önce söz konusu mefhumu, kendi düzmesi olan muharref kurtuluş ve ke­faret mefhumlarını işleyebileceği bir tarzda şekillendirdi ve sonrasında bu Öğretiyi Pavlusizm'in yani modern Hıristiyanlığın merkezî fikri olacak şekilde açıklama ve geliştirme yoluna gitti. Burada The Encyclopaedia Bri-tannica'dan bir iktibas yapılacak olursa: "Ge­rek Pavlus'un kendi düşüncesinin tarihî gelişimi ve gerek teolojisinin temellerine ilişkin mantıkî delâlet itibariyle Pavlus'deki en esaslı kavram günahtır."

Pavlus'un anlayışına göre bu eğilim ya da va­sıf âdeta şahsîdir, insanda yaşar: "Fakat eğer istemediğim şeyi yapıyorsam, artık ben değil, fakat bende duran günah onu işliyor." (Ro­malılara, 7: 20).

Bu günahın gücü insanın gücünü aşmaktadır: "Ta ki, günah ölümde saltanat sürdüğü gibi, inayet de Rabbimiz îsa Mesih vasıtası ile ebedî hayat için salâh ile saltanat sürsün." (Romalılara, 5: 21).

Ve yine Romalılara 6:12, 14'te şöyle okuyo­ruz: "İmdi fâni bedeninizde günah, kendi şehvetlerine itaat etmeniz için saltanat sürme­sin." "Çünkü günah size saltanat etmeyecek­tir; çünkü şeriat altında değil, fakat inayet altındasınız."

Ne var ki insanlar günahın köleleri olurlar: "Ve azanızı haksızlık âletleri olarak günaha arzetmeyin; fakat ölülerden dirilenler gibi, kendinizi Allah'a ve azanızı salâh âletleri ola­rak Allah'a arzedin." (Romalılara, 6: 13).

"Fakat Allah'a şükrolsun ki, günahın kullan olduğunuz halde, teslim edildiğiniz öğretişin suretine göre yürekten itaat ettiniz." (Romalı­lara, 6: 17).

Bu günahm onlara ödediği bir ücret vardır: "Zira günahın ücreti Ölüm; fakat Allah'ın mevhibesi Rabbimiz Mesih İsa da ebedî ha­yattır." (Romalılara, 6: 23).

Günah, kuralını hâkim kılar: "Fakat ben azamda başka bir kanun görüyorum ki, fikri­min kanunu ile muharebe ediyor, ve azamda olan günah kanununa beni esir ediyor." (Ro­malılara, 7: 23).

"Rabbimiz İsa Mesih vasıtası ile Allaha şü­kür! İmdi öyle İse, ben kendim gerçekten fi­kirle Allah'ın şeriatine, fakat bedenle günah kanununa kulluk ediyorum." (Romalılara, 7: 25). "Çünkü Mesih isa'da hayat Ruhunun ka­nunu beni günahın ve Ölümün kanunundan azat etti." (Romalılara, 8: 2).

Günah aynı zamanda insanları mahpus tutar: "Fakat vait İsa Mesih imanı ile iman edenlere verilsin diye, kitap bütün şeyleri günah altın­da kapadı." (Galatyalılara, 3: 22). Yalın ifa­deyle bu kötü arzular uyandırır: "Fakat günah fırsat bularak emir vasıtası ile bende her türlü tamahı hasıl etti; çünkü şeriat yok iken, gü­nah ölüdür." (Romalılara, 7: 8).

Günahın kesinkes bir tarifi olmamakla bera­ber aşikârdır, zira itaatin dışında kalanlar gü­nah kapsamına girer. "Bilmez misiniz ki, ita­at için kime kendinizi arzeder, kime itaat ederseniz, onun ya ölüm için günahın, ya salâh için itaatin kullarısınız?" (Romalılara, 6: 16).

Belli bir noktaya kadar Pavlus çağdaşı insanlardan esaslı biçimde ayrılmamıştı, gerçi top­lulukların o güne kadar Mesih'in Öğretileri arasında bilmedikleri ve uygulamadıkları ki­mi intibaksız fikirleri Hıristiyan teorisine da­hil etmekteydi. Mesela sürekli vurguladığı bazı noktalar vardı: "Rabbimiz îsa Mesih va­sıtası ile..." (Romalılara, 7: 25); ya da "Rab­bimiz Mesih İsa'da..." (Romalılara, 6: 23) gi­bi. Bununula beraber, "kendisinin garipliği, özellikle günahın evrenselliğine İnanması ve yanısıra günahın evrenselliğini Öğretisinin esası yapmasıydı."

Pavlus'un günah meselesine yaklaşımı tama­mıyla kendisine hasdı. Yaklaşımını ortak tecrübelere atıfta bulunarak ispata kalkıştıysa da pek ikna edici değildi; şer'î geçerliliği ol­maktan ziyade, halka gidecek biçimde usta­lıklı hitabet karakteri taşıyordu. Daha ziyade psikolojik ve duygusal davranıyordu, bir yan­dan Yahudi olmayan toplulukların, diğer ta­raftan da Yahudilerin duygu ve heyecanlany-la oynuyordu. Metinlere atıfla iddiasını kazanma azmindeydi: "Hepsi saptılar, birlikte murdar oldular; İyilik eden yok, bir kişi bile yoktur." (Mezmurlar, 14: 3).

"Nitekim yazılmıştır: 'Hiç salih yok, bir kişi bile yoktur." (Romalılara, 3: 10).

Ancak insanlar arasında günahın yayılması ve zilletin hâkim olması günahın insanların evrensel bir vasfı olduğunu göstermez. Bu çerçevede Pavlus'un hissî yaklaşımı Yahudi-olmayan topluluklar nezdinde bile hiç ikna edici olmadı. Günahın evrenselliği iddiası topluluklar nezdinde pek rağbet bulmayınca Pavlus iddiasını ölümün evrenselliği doğrul­tusunda değiştirdi, zira bu pek aşikâr ve her­kesin bildiği ve kabullendiği bir hayat gerçe­ği idi. Şimdi artık Pavlus halkı "ölüm", "Ölümsüzlük" ve "günah" gibi kelimeleri us­talıkla, Metinlere atıf ile kullanarak tavlama­ya çalışıyordu.

Yahudilerin bilinen yaygın inancına göre "Tanrı insanı ölümsüz olarak yaratmıştı." Ne var ki gözlemler insanların ölümlü olduğunu gösteriyordu, insanlar ölüyordu. Ölümle ilgili bu tabiî gözlem Pavlus tarafından toplulukla­rı kendi görüşüne getirme doğrultusunda zeki ve yanıltıcı biçimde kullanıldı. Şöyle diyor­du: "Bunun için, nasıl günah bir adam vasıta­sı ile ve ölüm günah vasıtası ile dünyaya gir­diyse, böylece ölüm de bütün insanlara geçti; çünkü hepsi günah işlediler." (Romalılara, 5: 12)

İddianın şöylece bir gözden geçirilmesi bile Pavlus'deki safsata, hata ve yanıltmanın ne denli aşın derecede bulunduğunu gözler önü­ne serer. Sırf çocukları eğlendirmek için ya­pılan bir kukla gösterisinden daha fazla ya­nıltma ve kurnazlık unsuruyla yüz yüze geli­riz. İşte bu yanlış benzetme, yanıltıcı iddia ve bütünüyle mantıksız ve kuruntuya dayalı, sağlıklı bir temelden mahrum tezleriyle Pav­lus tüm Hıristiyan dünyasını İsa Peygamberin aslî öğretilerine doğrudan ve kesin olarak zıt hatalı inançlara sürüklemiş bulunuyor.

The Encyclopaedia Britannica'nın yazarları­nın da ifadesine göre, "İspatlar dahi (meşhur ispatlar) yetersizdir."

Daha sonra Pavlus günahın yalnızca evrensel olmakla kalmayıp beraberinde kaçınılmaz ve kurtulunmaz da olduğunu göstermek için va­ziyet değiştirdi. Bu doğrultuda iki sebebe müsteniden günahın insan tabiatından ayrıl­maz olduğunu öne sürdü. Ne var ki sözkonusu bu iki sebeple ilgili yaptığı müdafaların kendi aralarında açık bir ilişkisi olmadığı gi­bi, Pavlus'un getirdiği açıklama da kesinlik ve vuzuhtan uzaktır.

İlk elde insanlığın tamamen Âdem'in günahı­na ortak olduğunu savundu:

"Bunun için, nasıl günah bir adam vasıtası ile, ve ölüm günah vasıtası ile dünyaya' gir­diyse, böylece Ölüm de bütün insanlara geçti; çünkü hepsi günah işlediler; çünkü şeriate ka­dar dünyada günah vardı; fakat şeriat yokken günah sayılmaz. Fakat gelecek zâtın sureti olan Adem'in tecavüzünün benzeyişi üzre gü­nah işlememiş olanlar üzerinde de, Âdem'den Musa'ya kadar ölüm saltanat sürdü. Fakat suç nasılsa, mevhibe de öyle değildir; çünkü birinin suçu ile çoğu öldülerse, çoğu için Allah'ın inayeti ve bir adamın, yani Isa Mesihin ina-yetiyle olan atiye daha ziyadeleşti. Ve atiye günah işleyen birinin vasıtası ile olduğu gibi değildir; zira hüküm bir suçtan mahkûmiyet için, fakat mevhibe çok suçlardan tebriye için oldu. Çünkü eğer birinin suçu ile ölüm biri­nin vasıtası ile saltanat sürdü ise, inayet ve salâh atiyesinin feyzini alanlar, birinin, yani İsa Mesihin vasıtası ile hayatta daha ziyade saltanat süreceklerdir. İmdi öyle ise, bir suç vasıtası ile bütün insanlara mahkûmiyet için hüküm geldiği gibi, böylece de hayatın salih sayılması için bir salâh fi'li vasıtası ile bütün insanlara atiye geldi." (Romalılara, 5: 12-19).

Yine benzer şekilde şu ifadeleri kullandı:

"Zira madem ki ölüm insan vasıtası ile geldi, ölülerin kıyamı da insan vasıtası ile oldu. Çünkü nasıl cümlesi Âdem'de ölüyorlarsa, öylece cümlesi Mesihte diriltileceklerdir." (Korintoslulara, 15: 21, 22).

Yine Pavlus kendine mahsus garip tarzında itaatsizlikle ölüm arasında irtibat kurar. Bunu yaparken akıl ve mantık ilkelerine hiç itibar etmemektedir: "Zira bir adamın itaatsizliği sebebiyle çoğu nasıl günahkâr kılındılarsa, böylece de birinin itaatile çoğu salih kılına­caklardır." (Romalılara, 5: 19).

Bütün bu iddialar yine bir temelden mahrum olup ulaşılan sonuçlar Pavlus'un şahsî itikat­larından ya da kendisini ilgilendiren rüyala-nndan çıkarılmaktadır. Soyut ve felsefî ka­rakterli iddialara destek sağlayacak hiç bir delil ortaya konulmuş değildir. Böyelikle Pavlus ta Nuh Peygamberden beri Allah'ın Elçilerince vaz edilegelmekte olan takva, dü­rüstlük, adalet ve Hakikat mefhumlan üzeri­ne kurulu bütün bir üstyapıyı yıkma; ve ahlâk ve ahlâksızlık, iyi ve kötü, itaat ve itaatsizlik gibi vak'aların ehemmiyetini ortadan kaldır­ma çabasına girdi.

Bir hamlede itaati itaatsizlikle, ahlâkı ahlâksizlik ve günahla eşitledi. Görünen odur ki, Pavlus'un gözünde sözkonusu bu iki unsur sonuçları itibariyle aynı idi. Ancak, Allah'ın Son Elçisi Muhammed'e indirilen vahiyde iyi ve kötü, ahlâk ve ahlâksızlığın bir olmadı­ğı belirtiliyor. [Kur'ân-ı Kerîm, Fussilet sûresi (41): 34], Ayrıca her hangi birinin her hangi bir davranışı da katiyetle bu zıtlan eşit kılamaz; aksi takdirde ta Adem'in yaratılışın­dan beri insanlara yabancı olmayan fazilet ve faziletsizlik, hayır ve şer gibi mefhumlar yü­rürlükten kaldınlmış olacaktır. Bu umûmi ifadelerden sonra şimdi Pavlus'un bütün söz­lerine sızmış bulunan safsata, yanıltma, sinsi­lik ve kurnazlıklan tek tek ortaya koymak is­tiyoruz.



[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Aslî Ve Kaçınılmaz Günah Kavramı
« Posted on: 24 Nisan 2024, 14:46:56 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Aslî Ve Kaçınılmaz Günah Kavramı rüya tabiri,Aslî Ve Kaçınılmaz Günah Kavramı mekke canlı, Aslî Ve Kaçınılmaz Günah Kavramı kabe canlı yayın, Aslî Ve Kaçınılmaz Günah Kavramı Üç boyutlu kuran oku Aslî Ve Kaçınılmaz Günah Kavramı kuran ı kerim, Aslî Ve Kaçınılmaz Günah Kavramı peygamber kıssaları,Aslî Ve Kaçınılmaz Günah Kavramı ilitam ders soruları, Aslî Ve Kaçınılmaz Günah Kavramıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes