๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Siret Ansiklopedisi => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 10 Ağustos 2012, 12:56:03



Konu Başlığı: Adlî Bağımsızlığın Sona Ermesi
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 10 Ağustos 2012, 12:56:03
Adlî Bağımsızlığın Sona Ermesi

Beşinci önemli değişiklik, hâkimlerin muha­keme (kaza) hürriyetlerinde olmuştur. İslâm devletinin Hulefa-i Raşidîn devrinde görülen temel esaslarından birisi de, hâkimleri tayin ettikleri halde, halifelerin onlar üzerinde bas­kı uygulayamamalarıdır. Onlar sadece Al­lah'tan korkarak, ve vicdanları ile hükmedi­yorlardı. En yüksek makamlardakiler bile hâkimin İşine karışamazdı. Hatta, daha önce de açıklandığı gibi, hâkim bizzat halifeyi mahkemeye celbeder, aleyhindeki davaya ba­kabilirdi. Saltanat ile beraber bu usûle de son verildi. Adlî meselelere müdahaleler başladı. Bu müesseseyi siyasî ve şahsî niyetlerine âlet ettiler. Arzu ettikleri zaman, istedikleri şahsı dava edebiliyor, istedikleri hükmün çıkma­sında müessir oluyorlardı. Böyle olunca H.âkim(Kadı)\erin serbest hüküm verme imkânları ortadan kalkıyordu. Sonuçta olay­lar öyle bir mertebeye ulaştı ki, yalnızca sul­tan ve veliahtları değil, yönetimin her kade­mesindeki memurundan, saraydaki kapıcılara kadar herkes adlî kararlarda nüfuzlarını kulla­nabiliyorlardı.

Bu ve benzer sebeplerden ötürü, o devirde sâlih âlimler ve imanlı şahsiyetler hâkimlik vazifesini kabul etmekten daima kaçınmışlar­dır.