๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Sahih-i Müslim Muhtasarı => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 06 Aralık 2011, 23:32:31



Konu Başlığı: Telbiyeye, Hayvanın Kalktığı Yerden Başlamak
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 06 Aralık 2011, 23:32:31
5- Telbiyeye, Hayvanın Kalktığı Yerden Başlamak


1105- Ubeyd İbn Cüreyc'ten rivayet edilmiştir: “Ubeyd b. Cüreyc, Abdullah İbn Ömer (r.a) 'ya:

“Ey Ebu Abdurrahman! Arkadaşlarının yapmadığı dört şeyi yaptığını görüyorum” dedi. Abdullah İbn Ömer:

“Ey İbn Cüreye! Nedir onlar?” dedi. Ubeyd:

“Senin Kabe rükünlerinden sadece iki rükn-ü yemâniye dokunduğunu gör­düm. Siptiyye denilen ayakkabıları giydiğini gördüm. Sarıya boyandığını gördüm. Mekke'ye vardığında baskalan hilâli gördükleri zaman teibiyede bulunurken senin Zilhicce'nin 8. günü terviye gününe kadar telbiye getirmediğini gördüm” dedi. Bunun üzerine Abdullah b. Ömer (r.a):

“Rükunlara gelince; ben, Resulullah (s.a.v.)'i iki rükn-ü yemâniden baş­kasına dokunurken görmedim.

Siptiyye denilen ayakkabıları giymeye gelince; Resulullah (s.a.v.)'ı kılsız ayakkabı giyerken görmüş olmamdır. Onlarla abdest alırdı. Dolayısıyla ben de öyle ayakkabı giymek isterim.

Sarı boyaya gelince; ben, Resulullah (s.a.v.)i sarı boyalı elbise giyerken gördüm. Bu sebeple ben de sarı boyalı elbiseyi giymeyi severim.

Telbiye meselesine gelince; Resulullah (s.a.v.)'in hayvan, kendisini kaldı­rıp doğrultuncaya kadar telbiye ederken görmedim” diye cevap verdi. [281]

Açıklama:

Rükn-ü Yemânî: Kabe'nin köşelerinden Hacerü'l-Esved'in bulunduğu köşedir. Bu kö­şe, Irak tarafına baktığı için ona Rükn-ü Irâk de derler.

Bazılarına göre ise Rükn-ü Yemânî, Hacerü'l-Esved'in bulunduğu köşeden önceki köşe­dir. Yemen tarafına baktığı için ona “Rükn-ü Yemânî” denilmiştir. Bu iki köşeye de, “Yemâniyyân” derler.

Geri kalan köşeye de, “Şamiyyân” denilmiştir.

“Yemânî” denilen köşeler, Hz. İbrahim (a.s)'ın attığı temel üzerinde kalmışlardır. “Şâmî” denilen yer değiştirildiği için “Rükn-ü Şemânî” denilen iki köşeye istilam yapılmaz. İstilam, “Yemânî” denilen köşelere yapılır.

İstilam: Hacerü'l-Esved'e elle dokunmak yada öpmektir.

Sibt: Mısır dikeni denilen bir bitki yaprağıyla tabaklanmış deriye ve meşine yada tabak­lanmış sığır derisinden yapılan ayakkabıya denir.

Hadiste “Sarıya boyama” ile kastedilen, elbisenin boyanmasıdır,

1106- Abdullah İbn Ömer (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Ben, Resulullah (s.a.v.)'i, Zulhuleyfe'de  hayvanına  binerken  gördüm. Sonra hayvanı onu kaldırıp doğrulttuğu zaman telbiye getirdi.” [282]


[281] Buhârî, Vudû' 30, Hac 15, 20, 56, 57, Ebvâbu'1-Umre 14; Tirmizî, Şemail, 78; Nesâî, Taharet 95, Menasik 54; İbn Mâce, Libas 34, 3626; Ahmed b. Hantal, Müsned, 2/17, 66, 110, 138.