๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Sahih-i Müslim Muhtasarı => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 08 Aralık 2011, 22:25:50



Konu Başlığı: Peygamber 'in Ramazan Ayı Dışındaki Za­manlarda Oruç Tutması
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 08 Aralık 2011, 22:25:50
34- Peygamber 'in, Ramazan Ayı Dışındaki Za­manlarda Oruç Tutması Ve Az Da Olsa Her Ay İçeri­sinde Oruç Tutmanın Müstehab Olması


1079- Ebu Seleme'den rivayet edilmiştir: “Aişe'ye, Resulullah (s.a.v.)'in orucunu sordum. Aişe'de:

“Resulullah (s.a.v.), bazen o kadar çok oruç tutardı ki, biz; Artık hep oruç tutacak” derdik. Bazen de orucu o kadar bırakırdı ki, biz: Artık hiç oruç tutmayacak” derdik. Ben, onun, hiçbir ayda Şaban ayındakînden daha çok oruç tuttuğunu görmedim. Bazen Şaban ayının tamamında oruç tutar­dı. Bazen de Çok az bir kısmı hariç Şaban'ı oruçla geçirirdi” dedi. [248]

Açıklama:

Hadisten anlaşıldığına göre; Hz. Peygamber (s.a.v.), nafile oruç tutmaya başladığı za­man epey devam eder ve sahabilerden bazıları:

“Galiba Resulullah (s.a.v.) hiç ara vermeden devamlı oruç tutacak” derlermiş. Hz. Peygamber (s.a.v.), bir de orucu bıraktı mı, uzun müddet tutmaz ve sahabiler, onun, bir daha oruç tutmayacağını zannederlermİş. Yani Hz. Peygamber (s.a.v.)'in oruçlu günleri de, oruç tutmadığı günleri de uzun zaman devam edermiş.

Hz. Peygamber (s.a.v.)'in en çok nafile oruç tuttuğu ay, Şaban ayıdır. Hz. Peygamber (s.a.v.)'in Şaban ayında her zamankinden daha çok oruç tutmasındaki hikmet; amellerin bu ayda Allah'a arz edilmesi ve Hz. Peygamber (s.a.v.)'in amellerinin oruçlu iken arz edilmesini istemesidir.

Yine şu olasılıkları göz önünde bulunduranlar da vardır:

1- Hz. Peygamber (s.a.v.)'in Şaban ayında çok oruç tutması, Ramazân'ı tazim içindir.

2- Resulullah (s.a.v.), her ay üç gün oruç tutardı. Bir özrü sebebiyle daha önceki aylarda tutamadığı günleri Şaban ayında kaza ederdi.

3- Şaban ayında insanlar gafil olduğu için, Hz. Peygamber (s.a.v.) onlara örnek olmak isterdi.

4- Yıl içerisinde öleceklerin İsimleri Şaban ayında yazılır. Nitekim Peygamber (s.a.v.), Aişe'ye;

“Ey Aişe! Bu ayda ölüm meleğinin ruhlarını alacağı kimselerin isimleri yazılır. Ben, İsmimin, oruçlu iken kaydedilmesini isterim” buyurmuştur.

5- Hz. Peygamber (s.a.v.)'in hanımları, geçen Ramazân'da tutamadıkları oruçları Şaban ayında kaza ederlerdi. Hz. Peygamber (s.a.v.)'de, bunun için, bu ayda çok oruç tutardı.

1080- Hz. Aişe (r.anhâ)'dan rivayet edilmiştir:

“Resulullah (s.a.v.), senenin hiçbir ayında Şaban ayındakinden daha fazla oruç tutmaz ve:

“Amellerden gücünüzün yetebileceğini yapın. Çünkü siz usanmadıkça Allah usanmaz” buyurur ve:

“Allah katında en sevimli amel, sahibinin az da olsa devamlı işlediği ameldir” buyururdu.” [249]

Açıklama:

Hz. Peygamber (s.a.v.), ümmetini, daima hayrlı işlere teşvik buyurmuş, onlara ancak güçlerinin yeteceği ibadetleri tavsiye etmiş, bıkkınlık verecek şekilde fazlasına gitmekten sa­kınmalarını emir buyurmuştur.

1081- Abdullah İbn Abbâs (r.a)'dan rivayet edilmiştir:

“Resulullah (s.a.v.), Ramazan ayından başka hiçbir zaman bütün bir ay oruç tutmazdı. Bazen oruç tuttuğu zaman öyle tutardı ki, insan:

“Hayır, vallahi, artık orucu bırakmaz” derdi. Bazen de oruç tutmadığı zaman, insan;

“Hayır, vallahi, artık oruç tutmaz” diyecek kadar orucu terk ederdi”

Bir rivayette ise şu ifade yer almaktadır;

“Resulullah (s.a.v.), Medine'ye geldi geleli peşpeşe bir ay oruç tutmadı.” [250]

Açıklama:

Bu hadiste; “Resulullah (s.a.v.), Medine'ye geldi geleli peşpeşe bir ay oruç tutmadı” denilirken, 1171 nolu hadiste “Şaban ayının tamamında oruç tuttuğu” belir­tilmektedir.

Bazıları da, Hz. Peygamber (s.a.v.)'in, bazen Şaban'ın başında, bazen ortasında ve ba­zen de sonunda oruç tuttuğunu belirtmektedirler.

Bazılarına göre ise birinci hadis, ikinci hadisi açıklayıcı durumdadır.

Bazı alimler, Hz. Peygamber (s.a.v.)'in, bir yıl Şaban ayının tamamını oruçlu geçirdiğini, bir yıl da Şaban ayının bazı günlerinde oruç tuttuğunu söylemektedirler.

Kısacası, bu iki hadis arasında herhangi bir tezat söz konusu değildir.


[248] Buhârî, Savm 52; Ebu Dâvud, Sıyâm 57, 2431, 59, 2434; Tirmizî, Savm 37, 736; Nesâî, Sıyâm 70; İbn Mâce, Siyam 30, 1710; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 6/84, 107, 143, 153, 165.

[249] Buharı, Savm 52; Nesâî, Siyam 35.

[250] Buhârî, Savm 53; Tirmizî, Şemail, 300; Nesâî, Siyam 70; İbn Mâce, Siyam 30, 1711; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/227, 241, 271, 301, 321.



Konu Başlığı: Ynt: Peygamber 'in Ramazan Ayı Dışındaki Za­manlarda Oruç Tutması
Gönderen: İkraNuR üzerinde 23 Aralık 2014, 16:46:21
hz peygamber şaban ayında çok oruç tutması Rmazanı tazim denir.şaban ayında insanlar tazim oldukları için peygamberimiz örnek olmakistedi. yıl içerisinde öleceklerin  isimleri  yazılır.hz peygamberin hanımları "geçen ramazanda tutamadıkları oruçları bu sene kazasını tutarlardı.hz peygamberde çok oruç tutardı.Allah katında en sevilen amel sahibinin azda olsa işlediği amellerdir.


Konu Başlığı: Ynt: Peygamber 'in Ramazan Ayı Dışındaki Za­manlarda Oruç Tutması
Gönderen: Ceren üzerinde 23 Aralık 2014, 17:31:08
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan Saniye abla.Rabbim bizlere de ramazan ayı dışında oruç tutmayı nasip etsin bizlere...


Konu Başlığı: Ynt: Peygamber 'in Ramazan Ayı Dışındaki Za­manlarda Oruç Tutması
Gönderen: MELİKE 7D üzerinde 23 Aralık 2014, 18:41:08
Hz. PEYGAMBER nafile oruçunu şaban ayında tutarmış.Çok oruç tutması ''RAMAZANI TAZİM'' denir.Şaban ayında insanlar tazim yaptıkları için peygamber efendimiz örnek olmak istemiştir.Hz. peygamber çok oruç tutarmış bu sebebeple ALLAH katında en çok sevilen kişiymiş.


Konu Başlığı: Ynt: Peygamber 'in Ramazan Ayı Dışındaki Za­manlarda Oruç Tutması
Gönderen: Hafsa Nur 6.D üzerinde 23 Aralık 2014, 22:42:12
Ve Aleykümselam;
peygamber efendimiz nafile oruçlarını şaban ayında tutarmış  Bazı alimler, Peygamber efendimiz  (s.a.v.)'in, bir yıl Şaban ayının tamamını oruçlu geçirdiğini, bir yıl da Şaban ayının bazı günlerinde oruç tuttuğunu söylemektedirler.bu şekilde çok oruç tutulmasına ramazanı tazim demekteyiz.ayrıca peygamber efendimiz bize örnek olmak istemiştir. Rabbim bizlere de ramazan ayı dışında oruç tutmayı nasip eder inşallah.