๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Sahih-i Müslim Muhtasarı => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 18 Aralık 2011, 18:21:27



Konu Başlığı: Öğle Namazını İlk Vaktinde Kılmak
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 18 Aralık 2011, 18:21:27
33- Şiddetli Sıcak Olmadığı Zaman Öğle Namazını ilk Vaktinde Kılmanın Müstehab Olması


513- Cabir b. Semure (r.a.)’tan rivayet edilmiştir.

“Peygamber (s.a.v.) öğle namazını güneş tam tepeden batı yönüne doğru kaydığında kılardı. [754]

Açıklama:

Bu hadis, öğle namazının vaktinin, güneşin tam tepe noktasından biraz batı yönüne doüru kaymasıyia giren ilk vaktinde, vakit geçirilmeden kılınmasının gerekliliğini vurgulamak­tadır. Zaten öğle namazını, vakit girer girmez kılmak müstehabtır.

514- Habbâb (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Sıcak kumların üzerinde namaz kılmanın zorluğunu Resulullah (s.a.v.)'e şikayet ettik. Fakat bu şikayetimizi kabul etmedi.” [755]

Açıklama:

Bu hadiste, sözkonusu edilen namaz, öğle namazıdır. O zaman hadisler arasında zahi­ren birbiriyle çelişkili olduğu görülür.

Tahâvî'ye göre bu hadis, öğle namazını serinliğe bırakmayla ilgili hadîslerce yürürlükten kaldırılmıştır.

Bazıları göre ise Habbâb hadisi, sahabilerin, öğle namazının serinlik zamanından daha sonraya bırakılmasını istemişler, fakat Resulullah (s.a.v.) bunu kabul etmemiştir.

Bazılarına göre ise Habbâb hadisi Mekke'de, öğle namazını serinliğe bırakma ile ilgili hadisler ise Medine'de söylenmiştir.

515- Enes b. Mâlik (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Biz, sıcağın şiddetli olduğu zamanda Resulullah (s.a.v.)'le birlikte na­maz kılardık. Birimiz sıcaktan dolayı alnını yere koymaya güç yetiremezse yere yayıp secdeye vardığı zaman onun üzerine secde ederdi.” sıcak günlerinde öğleyi serinlik zamanında kılmak müstehabtır. Namaz kılan kimsenin ;rniş olduğu elbisenin bir ucuna çeşitli nedenlerden ötürü secde etmesi caizdir. İmam m Ahmed ve İmam-ı A'zam Ebu Hanife bu görüştedir.”

516- Enes b. Mâlik (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Raslullah (s.a.v.) ikindi namazını güneş henüz yüksek ve dipdiri iken Namazdan sonra Medine civarında iki mil ile sekiz mil arasındaki lan Avâlî'ye giden bir kimse güneş daha henüz yüksekteyken oraya isin zahiri, ikindi namazını kılmakta acele etmenin müstehab olduğuna delalet etmektedir.

517- Alâ' b. Abdurrahman'dan rivayet edilmiştir:

Ala' b. Abdurrahman, öğle namazından çıktıktan sonra Basra'daki evinde Enes b Mâlik'in yanına girdi. Enes'in evi, mescidin yanıbaşında idi. Âlâ der ki: Enes'in yanına girdiğimizde, bize:

“ikindiyi kıldınız mı?” diye sordu. Biz de, ona:

“Biz öğleden ancak şimdi çıktık” dedik. Enes:

“Öyleyse ikindiyi kılın!” dedi. Biz de kalkarak ikindiyi kıldık. Namazdan çı­kınca, (Enes):

“Ben, Resulullah (s.a.v.)'i:

“Bu şekil namaz, münafığın namazıdır. O, oturup güneşi gözetir. Güneş şeytanın iki boynuzu arasında bulunduğu zaman kalkar, namazı dört rekât olarak (kuşun yemi gagalaması gibi) gagalar. O namazın içinde Allah'ı pek az zikreder!” buyururken işittim” dedi. [756]

518- Ebu Ümâme b. Sehl (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

Ömer İbn Abdulaziz'le birlikte öğle namazını kıldık. Sonra mescitten çıkarak Enes b. Mâlik'in yanına girdik. Onu, ikindi namazını kılarken bulduk. Ben:

“Amca! Bu kıldığın namaz nedir?” diye sordum. Enes:

“ikindi namazıdır. Bu namaz, Resulullah (s.a.v.)'in  namazı,  vaktiyle onunla birlikte kıldığımız namazdır” dedi.[757]

Açıklama:

Ömer b. Abdulaziz'in, Enes'in evine giderek onunla görüşmesi, Hz. Ömer'in hilafeti zamanında değil, niyabeten Medine valisi olduğu sırada gerçekleşmiştir. Çünkü Enes, Ömer b. Abdulaziz'in hilafetinden dokuz sene kadar önce vefat etmiştir.

Bu iki hadis, ikindi namazının vakti girer girmez kılınacağı hususunda ve ikindi namazı­nın vaktinin, her şeyin gölgesi bir misli olduğu vakit girdiğini belirtmektedir. Bunun içindir ki, Ömer b. Abdulaziz'den önceki yöneticiler, öğleyi o vakte kadar geciktirirlerdi. Ömer b. Abdulaziz'de, ikindi namazının vaktinin girer girmez kılınması gerektiğini bildiren hadisi duy­madan önce onlar gibi öğleyi geç kıldığı, bu hadisi duyunca öğleyi vakti girer girmez kıldığı anlaşılmaktadır.

Şeytanın iki boynuzu arasından maksat; güneşin altına girerek onu iki boynuzunun ara­sına almış gibi göstermesidir.

519- Enes b. Mâlik (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Resulullah (s.a.v.) bize ikindi namazını kıldirmıştı. Namazı bitirince, ona, Sele­me oğullarından birisi gelip:

“Ey Allah'ın resulü! Biz bir devemizi boğazlamak istiyoruz. Boğazlarken senin de hazır bulunmanı istiyoruz” dedi. Resulullah (s.a.v.):

“Tamam” buyurdu. Daha sonra belirtilen yere gitti. Onunla birlikte biz de git­tik. Deveyi henüz boğazlanmamış bulduk. Derken deve boğazlandı. Sonra parçalandı, sonra ondan bir miktar pişirildi, sonra günez batmadan önce onu yedik.”[758]

520- Râfi' b. Hadîc (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Biz, Resulullah (s.a.v.)'le birlikte ikindi namazını kılardık. Sonra deve boğazlanıp on parçaya bölünür, sonra pişirilirdi. Biz de güneş batmadan ön­ce pişmiş et yerdik.” [759]

Açıklama:

Bu hadisler, ikindi namazının vakti girer girmez kılınacağına delalet etmektedir.


[754] Ebu Dâvud, Salat 126-127, 806; Nesâî, İftitah 60; İbn Mâce, Salat 3, 673; Ahmed b. Hanbel. Müsned, 5/106.

[755] Nesâî, Mevakit 2; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 5/108; İbn Ebi Şeybe, Musanncf, 1/323-324.

[756] Ebu Dâvud, Saiat 5, 413; Tirmizî, Salat 120, 160; Ncsâî, M e vakit 9.

[757] Buhârî, Mevâkitı’s-Salât 13; Nesâî, Mevakit 8.

[758] İbn Hibbân, Sahih, 1516; Dârekutnî, Sünen, 1/255.

[759] Buharı, Şerike 1; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 4/141-142.



Konu Başlığı: Ynt: Öğle Namazını İlk Vaktinde Kılmak
Gönderen: Sümeyye üzerinde 21 Ocak 2013, 22:34:39
s.a.. ; Sahabeler yeri geldiginde sicak kumlarin üzerinde namazlarini eda etmişlerdir konuda biraz bu şekilde ele alinmiş , bizler artik çok rahatiz , Rabbim'e hamdü senalar olsun bunun kiymetini bilip ibadetlerimize daha çok önem veririz inşaallah..Değerli bir konu , Rabbim nasip etti okuyabildim elhamdulillah.