๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Sahih-i Müslim Muhtasarı => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 20 Aralık 2011, 22:38:25



Konu Başlığı: Namazın Rukunlarını Tam Yapmak
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 20 Aralık 2011, 22:38:25
38- Namazın Rukunlarını Tam Yapmak Ve Namazı Tam Kılmak


371- Berâ İbn Azib (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Muhammed (s.a.v.)'le birlikte kılınan namazı dikkatlice (şöyle) izledim: Onun kıyamını (=ayakta durmasını), sonra rükuya varmasını, sonra rükudan doğrulmasını, sonra secdeye varmasını, sonra iki secde arasında oturmasını, sonra tekrar secdeye varmasını, sonra selam vermek ile kalkıp gitme arasın­daki oturuşunu takriben birbirine eşit buldum.” [584]

Açıklama:

Bu hadiste, kıraat ve teşehhüdün hafif ve rüku ile secde ve bu ikisinden doğrulurken rükunlan yerli yerinde olacak kadar durmayı uzunca tutmaya delildir.

“Takriben birbirine eşit buldum” ifadesi; namazdaki fiillerin diğerlerinden biraz da­ha uzun olduğunu gösterir. Bu, kıyam haline mahsus olduğu gibi teşehhüd haline de mahsus olabilir.

“Selam vermek ile kalkıp gitme arasındaki oturuşunu takriben birbirine eşit buldum” ifadesi ise Resulullah (s.a.v.)'in namazda İken selam verdikten sonra orada bir müddet oturduğuna delildir.

372- Enes b. Mâlik (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Ben, tamam olmak kaydıyla Resulullah (s.a.v.)'den daha kısa namaz kıl­dıran bir kimsenin arkasında namaz kılmadım. Resulullah (s.a.v.)'in namazı (fiilleri itibariyle) birbirine yakındı. Ebu Bekr'in namazı da, fiilleri itibariyle birbirine yakındı. Ömer halife olunca sabah namazını uzattı.

Resulullah (s.a.v.) “Semiallahu limen hamiden” Allah kendisine hamd edeni işitir dediği zaman, biz: 'Galiba vehmetti' diyecek kadar ayakta durur, sonra secde eder, iki secde arasında ise yine biz:

“Galiba vehmetti” diyecek kadar otururdu.” [585]

Açıklama:

Resulullah (s.a.v.)'in kıyam ile oturma hali dışındaki namaz fiilleri takriben birbirine eşitti. İbn Battal'a göre ise bu özellik cemaatie kılınan namazın en mükemmel şeklidir. Yalnız kılan ise rüku ve secdede kıyamdakinden kat kat fazla olabilir.

Rükuda doğrulmanın uzun mu, yoksa kısa mı bir rükün olduğu ihtilaflıdır. iki secde arasında bir müddet durmak müstehabtır.

“Vehmetti” kelimesi, “Terk etti” yada “Yanıldı” anlamlarına gelmektedir. Bu kelime, “Terk etti” manasına alınırsa o zaman hadisin manası: “Galiba secdeyi terketti. Tekrar kıyama döndü derdik” şeklinde olur. “Yanıldı” manasına alınırsa o zaman mana: “Galiba yanıldı” şeklinde olur.

Resulullah (s.a.v.) namazı yerine göre uzun ve yerine göre de kısa kıldırırdı. Yalnız na­mazı kısa kıldırırken, tadil ve erkanına riayet ederdi.


[584] Buhârî, Ezan 121, 127, 140; Ebu Dâvud, Salat 142-143, 852, 854; Tirmizî, Salat 207, 279, 280; Nesâî, İftitah 179.

[585] Buharı, Ezan 140; Ebu Dâvud, Salat 142-143, 853.



Konu Başlığı: Ynt: Namazın Rukunlarını Tam Yapmak
Gönderen: Sümeyye üzerinde 10 Ocak 2013, 17:05:16
s.a.. ; namaz konularini ele alan konularin her birinde ayri bir incelik öğreniyoruz..Rukunlarini tam yaparak namazlarimizi eda edenlerden oluruz inşaallah.