๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Sahih-i Müslim Muhtasarı => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 21 Aralık 2011, 23:33:43



Konu Başlığı: Namaz İçinde Tekbir Getirme
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 21 Aralık 2011, 23:33:43
10- Namaz içindeki Her Eğilme Ve Doğrulmada Tekbir Getirme, Bundan Rükudan Doğrulma Halinin Müstes­na Olması, Çünkü Bu Durumda "Semiallahu Limen Ha­mide" Denildiği


296- Ebu Hureyre (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Resuluİlah (s.a.v.) namaza kalktığı zaman, namaza dururken tekbir alır, rükuya giderken tekbir alır, sonra belini rükudan doğrulturken “Semiallahu limen hamiden” der, sonra tam doğrulduğunda “Rabbena ve leke'1-hamd” der, sonra secdeye varırken tekbir alır, sonra secdeden başının kaldırırken tekbir alır, sonra (ikinci secdeye giderken) tekbir alır, sonra başını (secdeden) kaldırırken (yine) tekbir alırdı. Bundan sonra namazını bitirinceye kadar her rekatta böyle yapardı. iki rekat­taki oturuştan sonra kalktığı sırada da tekbir alırdı.

Daha sonra Ebu Hureyre:

“Doğrusu içinizde namazı Resuluİlah (s.a.v.)'m namazına en fazla benzeyeniniz benimki” derdi. [476]

Açıklama:

Burada rükudan doğrulurken tekbir yerine “Semiallahu limen hamidch” denilmesi gerektiği belirtilmektedir.

Tekbir meselesi Ebu Hureyre döneminde ihtilaflı idi. Bunun için Ebu Hureyre her eğilip doğrulduğunda tekbir aldı. Namazı bitirdikten sonra “Doğrusu içinizde namazı Resulullah (s.a.v.)'in namazına en fazla benzeyeniniz benimki” derdi. Bundan sonra hadi­sin beyan ettiği tarzda her eğilip doğruldukça tekbir almak kabul edildi. Bu suretle amel istik­rar kazanarak bugüne kadar böyle geldi.

297- Mutarrif ten rivayet edilmiştir:

“Ben ve İmrân b. Husayn, Ali b. Ebi Tâlib'in arkasında namaz kıldık. Ali, secdeye varırken tekbir alır, başını secdeden kaldırdığı zaman tekbir alır, iki rekat kıldıktan sonra ayağa kalkarken de tekbir alırdı. Namazı bitirdiği­mizde İmrân elimden tuttu, sonra:

“Vallahi, bu kimse bize, Muhammed (s.a.v.)'in namazı gibi bir namaz kıldırdı yada bu kimse bana Muhammed (s.a.v.)'in namazım hatırlattı” dedi. [477]

Açıklama:

Buhâri’nin rivayetinde Hz. Ali'nin bu namazı Basra'da kıldırdığı rivayet edilmektedir, nî'ye göre ise bu namaz kıldırma olayı Cemel vakasından olmuştur.

Hem bu rivayette ve hem de bir önceki Ebu Hureyre hadisinden anlaşıldığına göre; o zaman kadar tekbirlerin terk edilmiş olduğunu göstermektedir. Hz. Ali ile Ebu Hureyre na­mazda tekbir getirerek bu uygulamanın Peygamber (s.a.v.)'in namazında olduğunu vurgula­mış olmaktadırlar. Çünkü Tahavi, Ebu Musa el-Eş'arî'den konuyla ilgili olarak şöyle bir hadis rivayet etmektedir:

“Bize vaktiyle Resulullah (s.a.v.)'le kıldığımız namazı hatırlattı. Sonradan biz onu unuttuk yada kasten terk ettik”

Namazda intikal tekbirleri almak; Ebu Hanİfe'ye, İmam Malik, İmam Şafiî ile İmam Ahmed'e göre sünnettir. Bu tekbirlerin vacip olup olmadığı meselesi ihtilaflıdır.

İntikal tekbirlerinin her namaz kılan için meşru olmasının hikmeti hususunda şöyle de­nilmiştir:

Mükellef olan bir kimsenin namaza tekbirle birlikte niyetlenmesi emrolunmuştur. Bunun yerine gelmesi, niyetin ta namaz sonuna kadar devam etmesidir. Bu sebeple namaz sırasında niyetin tekbirle yenilenmesi emrolunmuştur. Çünkü tekbir niyetin şiarıdır.


[476] Buharı, Ezan 117; Ebu Davud, Salât 115-116, 738; Nesâî, İftİtah 180.

[477] Buhârî, Ezan 115; Ebu Dâvud, Salât 135-136, 835; Nesâî, İftitah 180, Sehv 1.



Konu Başlığı: Ynt: Namaz İçinde Tekbir Getirme
Gönderen: Sümeyye üzerinde 08 Ocak 2013, 18:05:09
s.a.. ; namazlarimizin Sevgili Peygamberimiz'in s.a.v kildiği namaza benzemesi için daha çok yola kat etmemiz gerekli..Rabbim ; maneviyatimi güzelleştir.. (Amin)