๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Sahih-i Müslim Muhtasarı => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 27 Ekim 2011, 23:38:12



Konu Başlığı: Katilin Öldürmesi Çok Olsa Da Katilin Tevbesinin Kabulü
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 27 Ekim 2011, 23:38:12
8- Katilin Öldürmesi Çok Olsa Da Katilin Tevbesinin Kabulü


2506- Ebu Saîd cl-Hudrî (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Sizden önceki ümmetler içinde bir adam vardı ki, doksan dokuz kişi öl­dürmüştü. Bu adam, yeryüzü halkının en âlim insanının kim olduğunu sordu. Ona, bir râhib gösterildi. O da rahibe gelip kendisinin doksan dokuz kişi öldürdüğünü söyledi, tevbesinin kabul edilip edilmeyeceğini sordu. Râhib:

“Hayır!” diye cevap verdi. Adam onu da öldürdü ve bununla yüzü tamamladı. Sonra yeryüzü halkının en âliminin kim olduğunu yine sordu. Ona âlim bir kimse gösterildi. Adam ona da giderek kendisinin yüz kişi öldürdüğünü, tevbesinin kabul edilip edilmeyeceğini arzetti. O:

“Evet, kabul  edilir. Senin ile tevben araşma kim girebilir? Filân yere git. Orada Allah'a ibâdet eden insanlar vardır. Onlarla birlikte Allah'a ibâdet et! Memleketine dönme! Çünkü orası kötü yerdir” dedi.

Adam gitti. Yolun yansına varınca eceli geldi. Bu sefer onun hakkında rahmet melekleri ile azab melekleri münakaşa ettiler. Rahmet melekleri:

“Bu adam tevbe ederek kalbiyle Allah'a yönelerek geldi” dediler. Azab melekleri ise:

“O hiç bir hayır işlemedi” dediler.

Bunun üzerine yanlarına insan suretinde bir melek geldi. Onu aralarında hakem yaptılar. O da:

“İki yerin arasını ölçün!  Hangi yere daha yakınsa bu adam oralıdır” dedi. O yeri ölçtüler ve adamın gitmek istediği yere daha yakın olduğunu buldular. Bunun üzerine ruhunu rahmet melekleri kabzetti. [1004]


Açıklama:  

İnsanların işlerine bakmakla görevli melekl erin insanlar hakkındaki ictihadları değişik olabilir. Çünkü meleklerin bir kısmı bir insanın âsüerden sayılması görüşünde İken, diğer bir kısmı o insanın Allah'a itaat edenlerden sayılması kanâatına varabilirler. Bu yüzden de melekler arasında bir ihtilâf çıkabilir. Allah yine bir melek vasıtasıyla bu ihtilâfı giderir.

İnsanın günah işlemesine çeşitli nedenlerle sebep olan çevreyi ve muhiti değiştirmek ve iyiliklerin hâkim olduğu muhite geçmek uygundur.

Hadis, alim adamın alim olmayıp ibâdete düşkün adamdan üstün olduğunu ifâde eder. Çünkü katilin ilk baş vurduğu rahip alim olmadığı için tevbe etmenin bir yarar sağlayama­yacağını söyledi, ikinci adam ise âlim olduğu için katile, kimsenin onun tevbe etmesine engel olamıyacağını ve tevbe etmenin yararlı olduğunu ifâade etti.

Kadı İyâz'a göre bu hadis, tevbenin diğer günahlar için yararlı olduğu gibi katü günahı­na da yararlı olduğuna delâlet eder. Bu hadis bizden önceki ümmetlerin şeriatını açıklamakta ve bu tür delillere dayanınanın câizliği ihtilâf konusu ise de bu hüküm ihtilâf konusu mesele­lerin dışında kalır. Çünkü bu hüküm hakkında şeriatımızda da deliller mevcuttur. Bizim şeriatımızda da delil bulununca artık ihtilâfa gerek kalmaz.


2507- Safvân b. Muhriz'den rivayet edilmiştir:

“Bir adam, Abdullah İbn Ömer'e; necvâ/fısıldaşma hakkında Resulullah (s.a.v.)'i ne buyururken işittin?” diye sordu. Abdullah İbn Ömer:

“Ben, Resulullah (s.a.v.)'i şöyle buyururken işittim:

“Kul, kıyamet günü, Yüce Rabbine yaklaştırılır. Hatta Allah onun üzerine rah­met kanadını/affını indirir ve ona gizlice bütün günahlarını itiraf ettirir. Rabbi, ku­luna:

“Şu günahını) biliyor musun?” diye soracak. Kul:

“Rabbim! O günahımı biliyorum!” diyecek. Yüce Allah:

“Onu dünyada sana örtbas etmiştim. İşte bugün de ona sana bağışlıyo­rum!” buyuracak.

“Bunun üzerine iyiliklerinin sahifesi verilecek. Kafirler ile münafıklara gelince, on­lar mahlukatın huzurunda:

İşte bunlar, Allah karşı yalan söyleyen kimselerdir!” diye seslenilecek.” [1005]


Necvâ:
 
Sır konuşmak, fısıldaşmak anlamına gelir. Kıyamet gününde Yüce Allah'ın mü­min kuluyîa sır konuşması, yani ona günahlarını gizlice bildirmesi Allah'in kuluna olan ilahi bir lütfüdur.


[1004] Buhârî, Enbiya 54; İbn Mâce, Diyat 2, 2622; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 3/20, 72.

[1005] Buhârî, Mezalim 2, Tefsiru Sure-i Hud 4, Edeb 60, Tevhid 36; İbn Mâce, Mukaddime 13, 183; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 2/74, 105.



Konu Başlığı: Ynt: Katilin Öldürmesi Çok Olsa Da Katilin Tevbesinin Kabulü
Gönderen: Ceren üzerinde 21 Ağustos 2018, 15:18:00
Esselamu aleykum. Rabbim razı olsun paylasimdan kardeşim. .


Konu Başlığı: Ynt: Katilin Öldürmesi Çok Olsa Da Katilin Tevbesinin Kabulü
Gönderen: Mehmed. üzerinde 21 Ağustos 2018, 16:21:30
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri ne yaparsak yapalim tevbe edenlerden eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun


Konu Başlığı: Ynt: Katilin Öldürmesi Çok Olsa Da Katilin Tevbesinin Kabulü
Gönderen: Sevgi. üzerinde 24 Ağustos 2018, 05:05:24
Aleyküm Selam. Rabbimizin lütfu öylesine çokki biz aciz kullarına herzaman tövbe kapılarını açık bırakıyor belki kulum yaptıklarından pişman olurda tövbe eder diye,  Rabbim bizleri taa kalpten tövbe edip tövbesi kabul olunan kullarından olabilmeyi nasip eder inşaAllah. Amin Ecmăin
  Bilgiler için Allah Razı olsun