๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Sahih-i Müslim Muhtasarı => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 18 Aralık 2011, 00:11:05



Konu Başlığı: İki Rekat Tahiyyetul Mescid Namazı Kılmanın Müstehab Olması
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 18 Aralık 2011, 00:11:05
11- iki Rekat Tahiyyetu'l-Mescid Namazı Kılmanın Mustehab Olması, Tahiyyetu'l-Mescid Namazı Kılmadan Oturmanın Mekruh Olması Ve Tahiyyetu'l-Mescid Na­mazının Her Zaman için Meşru Olması


621- Ebu Katâde (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Resulullah (s.a.v.) cemaatin arasında oturduğu sırada mescide girmiş­tim. Gidip boş bir yere oturdum. Bunun üzerine Resulullah (s.a.v.):

“Oturmadan önce iki rekat (tahiyyetu'l-mescid) namazı kılmaktan seni alıkoyan şey nedir?” buyurdu. Ben de:

“Ey Allah'ın resulü! Seni cemaatin içerisinde otururken gördüm. Ce­maat da oturuyordu. Bunun için girişte namaz kılmadım.” dedim. Resulullah (s.a.v.):

“O halde sizden birisi mescide girdiği zaman iki rekat namaz kılmadan oturmasın!” buyurdu. [901]

622- Câbir b. Abdullah (r.a)'tan rivayet edilmiştir:

“Benim, Peygamber (s.a.v.)'den bir alacağım vardı. O, bana, alacağımı fazlasıyla ödedi. Mescide onun yanına girdiğim (de) bana:

“iki rekat (tahiyyetui-mescid) namazı kıl!” buyurdu. [902]

Açıklama:

Tahiyyatu'l-mesci mescidi selamlama namazı, mescidin selamlanması, saygı gösterilmesi anlamına gelmiş olsa bile, esasında mescitlerin sahibi olan Allah'a saygı ve tazim anlamını içermektedir.

Her ne kadar burada hadisin zahiri tahiyyatu'l-mescid namazının vacip olmasını gerek­tiriyorsa da, Buhârî, Müslim, Ebu Dâvud ve Nesaî'nin Dımâm İbn Salebe'den rivayet ettikleri hadis, beş vaktin dışındaki namazları tatavvu nafile olarak nitelendirmektedir. Dolayısıyla tahiyyatu'l-mescid namazı, vacip değildir.

Hanefilere göre, tahiyyatu'l-mescid namazı müstehabtır. En azı iki rekat ve en çoğu için ise bir sınır yoktur. Namaz kılınması mekruh olan vakitlerde ve Cuma şünü hatip hutbe okurken tahiyyatu'l-mescid namazı kılmak mekruhtur.

Tahiyyatu'l-mescid namazı, mescide girildiğinde hemen kılınması mı gerektiği yada bi­raz oturduktan sonra kılınıp kılınamayacağı meselesi İhtilaflıdır. Hanefi ve Mâliküere göre; mescide girince uzun zaman da geçmiş olsa bile oturduktan sonra tahiyyatu'l-mescid namazı kıhnabilir. Ayrıca bir günde birkaç defa. camiye giren kimsenin bir defa tahiyyatu'l-mescid namazı kılması kafidir.

Dihlevî, tahiyyatu'l-mescid namazının hikmeti ile ilgili olarak şöyle der:

“Bu namazın meşru kılınmasının hikmeti şudur: Özel olarak namaz için hazırlanmış bir yere girildiğinde namaz kümmaması bir kayıp ve pişmanlıktır. Tahiyyetu'I-mescid (=mescidi selamlama) na­mazı, namaza karşı olan arzunun duyularla algılanabilir bir şekilde ortaya konulması demek­tir. Ayrıca mescide saygı anlamı da taşımaktadır.” [903]


[901] Buharı, Salât 60, Teheccüd 25; Ebu Dâvud, Salât 19, 467, 468; Tirmizî, Salât 118, 316; Nesâî, Mesacîd 37; İbn Mâce, İkâme 57, 1013; Ahmed b. Hanbel, 5/311, 295, 303.

[902] Buhârî, Salat 59, İstikraz 7, Hibe 23, Cihad 198; Ebu Dâvud, Büyü 11, 3347; Nesâî, Büyü 53.

[903] Dihlevî, Hüccetullahil-Bâliğa, 1/546.



Konu Başlığı: Ynt: İki Rekat Tahiyyetul Mescid Namazı Kılmanın Müstehab Olması
Gönderen: Sümeyye üzerinde 17 Ocak 2013, 19:20:39
s.a.. ; inşaallah daimi kilanlardan oluruz..Detayli bilgilenmiş olduk.