๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Sahih-i Müslim Muhtasarı => Konuyu başlatan: Vatan Var Olsun ! üzerinde 28 Ekim 2011, 23:33:04



Konu Başlığı: İki Cihan Mutluluğu İçin Dua Etmek
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 28 Ekim 2011, 23:33:04
9- “Allah’ın! Dünyada Bize İyilik Ver, Âhirette De İyi­lik Ver Ve Bizi Cehennem Azabından Koru” Şeklinde Dua Atmenin Fazileti


2436- Abdulaziz b. Suheyb'den rivayet edilmiştir: “Katade, Enes'e:

“Peygamber (s.a.v.) en çok hangi duayla dua ederdi?” diye sordu. Enes:

“Allahümme! A'tinâ fi'd-dünyâ haseneten ve fi'1-âhireti haseneten ve kına azâbe'n-nâr”" Allah’ım! Bize dünyada bir iyilik ver. Âhirette de bir güzellik ver. Bizi cehennemin azabından koru şeklinde dua ederdi” dedi.

Hadisin ravisi Katâde:

“Enes, kısaca dua dua etmek istediği zaman bu sözler­le dua ederdi. Daha uzun dua etmek istediği zaman ise (diğer duaların) içerisinde bu duayı da okurdu” dedi. [923]

Enes (r.a)'ın, Hz. Peygamber (s.a.v.)'den naklen haber verdiği bu dua, Bakara sûresinin 201. âyetidir.

Bazı insanların sâdece dünya nimetlerini istedikleri, böyİelerine âhirette herhangi bir na­sibin olmadığına işaret edildikten sonra, bir kısım insanlann ise, hem dünyanın hem de âhiretin İyilik ve güzelliklerini isteyip “Bizi cehennem azabından koru” diye dua ettikleri bildirilmektedir.

Kelime olarak iyi, güzel, iyilik ve güzellik manalarına gelen “Hasene”; insanın nefsinde, bedeninde ve hallerinde elde etmekle sevineceği her türlü nimettir. Esasen “Güzel” demek olan “Hasen”, sevinç ve arzuyu gerektiren herhangi bir şeydir. “Hüsün” onun nefsinde müessir olan özel haldir.

Hafız İbn Hacer el-Askalanî, “Hasene”nin bu makamdaki tefsirinde âlimlerin ihtilaf etti­ğini söyler. Bu konuda nakledilen görüşler şunlardır:

a- Dünyada faydalı ilim, helal rızık ile ibâdet ve âhirette ise Cennettir.

b- Dünya ve âhirette afiyettir.

c- Dünyanın hasenesi (iyisi), bolluk ile helal nzik ve ahiretin hasenesi sevab ve bağışlanmadır.

ç- Dünyanın hasenesi, ilim ve ilimle âmel ve ahiretin hasenesi, hesabın kolay olması ve Cennete girmektir.

e- Dünya hasenesi, kişinin dünyada arzu ettiği herşey sıhhat, geniş ev, güzel hanım, salih evlât, bol rızık, faydalı ilim ile salih amel ve ahiretin hasenesi ise Cennete girmek, hesabın kolay olması, Arasat'taki büyük korkudan emniyet gibi âhİrete müteallik şeylerdir.

f- Dünyanın hasenesi, sâiİha hanım ve ahiretin hasenesi hûrî, ateşin azabı da, kötü hanımdır.

g- Dünyanm hasenesi, helai rızık ile ilim ve ahiretin hasenesi ise Cennettir, h. Dünyanın hasenesi, ilim ile ibâdet ve ahiretin hasenesi ise af ile mağfirettir. Görüldüğü gibi bu görüşlerin birçokları birbirine çok benzemektedir.

Hatta bazıları aynı kelimelerle ifâde edilmiştir. Dünyanın hasenesi olarak ileri sürülen görüşlerin hepsinin, insanın arzusuna uygun düşüp ahiretin amellerine yardım eden husus­larda ve âhiret hasenesinin ise cennete girme veya buna vesile olan şeylerde birleştiği görülmektedir.

Ateşten korunmayı istemek, haramlardan kaçınmak, şüpheli şeylerden uzaklaşmak gibi daha dünyada gerçekleştirilmesi gereken sebebleri de içine alır. O halde “bizi cehennem azabından koru” diye dua eden bir kimse, aynı zamanda dünyada iken haramlardan ka­çınma konusunda Allah'a dua etmiş olur.

Açıklama:

Hadis, Peygamber (s.a.v.)'in çok kere bu âyeti okuyarak dua ettiğini bildirmektedir. Bu­na sebep, âyet-i kerimenin öz bir şekilde dünya ve ahiretin tümünü kapsamış olmasındandır.

 
[923] Buhârî, Deavat 55; Ebu Dâvud, Vitr 26, 1519; Nesâî, Amelu'1-Yevm ve'1-Leyl, 1056.